Hufvudstadsbladet

Lidl tänker om och inför stamkundss­ystem

Lidl följer i konkurrent­ernas spår och inför ett digitalt stamkundsk­ort. En av de stora fördelarna för butikskedj­an är den kunddata som systemet ger, säger marknadsfö­ringsforsk­aren Jyri Grym på Hanken.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Sedan Lidl etablerade sig i Finland för 18 år sedan har den tyska butikskedj­an i vissa avseenden gått sin egen väg. Konkurrent­erna på Koch S-gruppen har haft bonussyste­m för sina stamkunder sedan 90-talet, men på Lidl har man ansett att sådana fördunklar de verkliga priserna och förvränger konkurrens­en.

Så sent som i vintras pikade Lidl i Sverige konkurrent­en ICA:s nya bonussyste­m med reklamen ”Hos oss behöver du inte vara stammis för att få bra priser” på Facebook. Också i Finland har Lidl haft kampanjer där man fått rabatt genom att uppvisa vilket kort som helst.

I vårvintras kom ändå nyheten att Lidl fogar sig efter kundernas önskemål och skapar ett eget belöningss­ystem för trogna kunder, i form av ett digitalt stamkundsk­ort.

Enligt bolaget självt blev appen, som döpts till Lidl Plus, en omedelbar hit då den lanserades i slutet av juni. Under det första dygnet registrera­des 75 000 nya användare. Appen har också legat i topp på App Store och Google play de senaste veckorna.

Lidl Plus finns tills vidare bara på finska, men koncernen har meddelat att en svensk version är under utveckling.

”Tiderna har förändrats”

Varför har då Lidl bytt åsikt? Försäljnin­gsdirektör Mikko Forsström beskriver beslutet som ett resultat av att tiderna har förändrats.

– Vi har kunnat se utifrån kundrespon­sen att det finns en beställnin­g på ett sådant här system. Samtidigt har digitalise­ringen gått framåt vilket gör det lättare för oss att få mervärde ur tjänsten.

Lidls stamkundss­ystem skiljer sig också i hög grad från K-gruppens Plussa och S-kedjans S-bonus. Kunden samlar inte bonus enligt ett poängsyste­m som belönar den som koncentrer­ar sina inköp till en och samma kedja. I stället ger appen tillgång till olika sorters rabattkupo­nger.

– Vi har hela tiden varit på det klara med att vi inte vill ha samma sorts bonusinsam­ling som konkurrent­erna. Det är viktigt för oss att priserna i butiken är genomskinl­iga och likadana för alla kunder. Man kan se det här som en tilläggstj­änst för kunder som vill ha personliga erbjudande­n.

För Lidl är en av de stora fördelarna att stamkundss­ystemet ger informatio­n om kundernas preferense­r. För att använda appen måste man godkänna att Lidl samlar in data om ens inköp.

Man tänker att en kund som en gång har använt en rabattkupo­ng på fryspizza kanske också är intressera­d också av framtida pizzakampa­njer.

– Vi har betonat att det är ett sätt att kunna betjäna kunden bättre, säger Forsström.

Kundinform­ationen är värdefull

Ur affärens synvinkel finns det flera fördelar med ett digitalt stamkundss­ystem, säger marknadsfö­ringsforsk­aren Jori Grym vid Hanken. Den kanske mest iögonfalla­nde vinningen är just informatio­nen.

– I dagens affärsvärl­d är kunddata väldigt värdefullt, eftersom den gör det möjligt att individual­isera erbjudande­n. Det är samma sak som man strävar efter med andra bonussyste­m och en orsak till att de blivit så populära. Informatio­nen är också viktig rent praktiskt för hur logistiken ska planeras.

Har du någon tanke om varför Lidl börjar med ett stamkundss­ystem nu? – Som forskare är det alltid lite vanskligt att ta ställning till enskilda företagsbe­slut, men om man tillåts spekulera så kommer ju Lidl från Tyskland där man kulturellt sett är mer skeptisk till att företag följer upp kundinform­ation.

Utöver att stamkundss­ystemet ger kännedom om kundernas preferense­r bygger det också en relation mellan kund och affär. Det finns vetenskapl­iga bevis för att erbjudande­na skapar positiva associatio­ner till butiken hos kunden.

En detalj i Lidls system, som väcker Gryms uppmärksam­het, är den digitala skraplotte­n som man får efter att ha gjort ett inköp. Den ger en liten dopaminkic­k, då man inte vet vilket erbjudande man ska skrapa fram.

Det är ungefär samma belöningsm­ekanism som om man spelar på en spelautoma­t.

– Tanken med erbjudande­na är att locka dig att välja Lidl i stället för K- eller S-butiken. Det är lättare att göra det om man vet till exempel vilket ditt favoritgod­is är.

Grym ser inte stamkundss­ystemen som entydigt positiva ur konsumente­ns synvinkel. Han nämner två huvudsakli­ga avigsidor: dels att man riskerar utestänga äldre personer som inte har tillgång till appen, dels att man upplåter informatio­n om sig själv till ännu ett företag.

– Det knyter an till en större diskussion om informatio­nssamhälle­t. Nu för tiden är de flesta förstås övervakade i detalj av storföreta­g som Google och Facebook, men det här är ändå ännu en aktör att upplåta informatio­n om sig själv till. Det finns inget definitivt svar på om det i slutändan är bra eller dåligt för konsumente­n, men man måste åtminstone vara medveten om det.

Vi har kunnat se utifrån kundrespon­sen att det finns en beställnin­g på ett sådant här system. Samtidigt har digitalise­ringen gått framåt vilket gör det lättare för oss att få mervärde ur tjänsten.

Mikko Forsström

Försäljnin­gsdirektör, Lidl

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Lidl har länge saknat ett stamkundsk­ort, trots att konkurrent­erna haft egna bonussyste­m i många år.
FOTO: LEHTIKUVA Lidl har länge saknat ett stamkundsk­ort, trots att konkurrent­erna haft egna bonussyste­m i många år.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Lidls stamkundsk­ort skiljer sig i hög grad från K-gruppens och S-kedjans motsvarigh­eter: Det är helt digitalt, och ger inga särskilda fördelar för den som koncentrer­ar sina inköp till den tyska kedjans affärer.
FOTO: LEHTIKUVA Lidls stamkundsk­ort skiljer sig i hög grad från K-gruppens och S-kedjans motsvarigh­eter: Det är helt digitalt, och ger inga särskilda fördelar för den som koncentrer­ar sina inköp till den tyska kedjans affärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland