Hufvudstadsbladet

Handsprit luktar för att inte bli uppdrucken

I mars började handsprit produceras på de mest kreativa sätt när coronaviru­set spred sig. Nu är läget under kontroll igen, men den uppmärksam­ma kanske har noterat att viss handsprit luktar väldigt starkt av, ja ren sprit?

- Vad är huvudinneh­ållet i handsprit? Vad är bioetanol? Vad är alkoholfri handsprit? ALEXANDRA GäDDNäS alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi

Runt om i Finland hittar du behållare med handsprit lite varstans: i köpcentrum, restaurang­er, kontor och butiker. När bristen på handsprit var som störst ryckte många aktörer in: destilleri­er började bränna handsprit i stället för drickbar sprit och universite­t och apotek påbörjade sin egen produktion.

Berit Olofsson är professor i organisk kemi vid Stockholms universite­t och var ansvarig för universite­tets produktion av handsprit till vården när behovet var som störst. Vi frågar henne allt vi undrade om handsprit, dess egenskaper och framför allt – varför den luktar så illa ibland.

Den innehåller orenheter som får etanolen att lukta som mycket dåligt hembränt. Denna kvalité är förstås också mycket billigare. Anssi Seppinen vd på GVK Coating Technlogog­y

Varför luktar vissa typer av handsprit tequila? – Just specifika lukter har jag inte koll på, men jag vet däremot att huvudinneh­ållet i handsprite­n är annorlunda nu än innan coronakris­en.

– Det finns två sätt att göra handsprit på. Ett sätt är att använda isopropano­l men den blev snabbt en bristvara i hela Europa – den är inte drickbar som alkohol och således mycket mindre omgärdad av lagstiftni­ng. Det andra sättet är att använda etanol – vilket är vanlig alkohol, som vodka och allt annat. Kring tillverkni­ng av handsprit med etanol finns det en massa regler, så att ingen ska få för sig att börja dricka upp handsprite­n.

Fanns det tillräckli­gt med etanol för att möta efterfråga­n? – Det var brist på etanol ett tag också. Etanolprod­ucenter, till exempel Absolut Vodka, ställde därför om och började leverera etanolen till fabriker för handsprit i stället för att göra vodka.

Vad kan det vara som luktar då? – En anledning skulle kunna vara typen av denatureri­ngsmedel. Det är detta man tillsätter så att etanolen ska bli odrickbar. Det ska lukta avskräckan­de och om någon ändå dricker den ska det göra att man börjar kräkas. Beroende på vilket ämne man använder kan det också förändra lukten.

– Etanol som framställt­s ur biomassa och används som bränsle.

Kan det vara det som luktar? – Det är klart att tillverkni­ngsmetoden kan påverka. Även om etanolen innehåller orenheter så dödar den sina bakterier, men det kan bli hudirritat­ioner eller liknande på grund av orenhetern­a, som varierar med tillverkni­ngsmetoden.

Vad händer om man dricker handsprit? – Denatureri­ngsmedlen framkallar illamående och kräkningar.

Fungerar billig alternativ­t dyr, doftande alternativ­t stinkande handsprit lika bra? – Ja, så länge det är över 70 procent etanol ska den vara effektiv för ändamålet. Är det någon skillnad i funktion mellan rinnig och kladdig handsprit? – Man kan tillsätta olika ämnen för att ge den geléaktiga konsistens­en, vilket gör att du får bättre spridning av handsprite­n på händerna.

Är det därför man har glycerol i? – Nej, glycerol är en tillsats för återfuktni­ng. Det finns andra ämnen man tillsätter för att göra den geléaktig.

Kan man sprita händerna med bara livsmedels­etanol – som tequila? – Nej, den innehåller för låg halt etanol för att döda bakterier och virus.

Hur länge håller ”skyddet” i sig efter du spritat händerna? – Man dödar befintliga bakterier och virus på händerna, men skyddet sitter inte kvar. Så om du tvättar händerna på toaletten och sedan öppnar dörren så har du sannolikt fått nya bakterier eller virus på handen efter att ha rört vid handtaget. Samma sak gäller om du använder handsprit.

– Man kan göra handsprit med väteperoxi­d eller aktivt klor som den bakterie- och virusdödan­de ingrediens­en.

Kampen om den bästa doften

Anssi Seppinen är vd på företaget GVK Coating Technology som framför allt tillverkar färg men under våren även började producera handsprit. Enligt Seppinen har deras produkter varken konsistens- eller luktproble­m då de är baserade på ren etanol och innehåller återfuktan­de ämnen.

Han menar att vissa baltiska, svenska och några mindre finländska producente­r av handsprit använder

■ den typen av etanol som egentligen är tänkt att användas som komponent i biobränsle:

”Den innehåller orenheter som får etanolen att lukta som mycket dåligt hembränt. Denna kvalité är förstås också mycket billigare, vilket har fått många butikskedj­or att välja handsprite­n med bioetanole­n som sin gratis handdesinf­ektion. De innehåller också mycket litet hudfuktand­e ämnen, ibland inga, och är för lättrinnan­de, vilket orsakar spill på golvet,”skriver Seppinen.

Nya apoteket i Borgå började också tillverka sin egen handsprit när behovet var som störst och gör det ännu. Farmaceute­n Catrin Rosenström skriver att en inledande lätt alkoholdof­t är normal när man har använt handsprit – men att den i de flesta fall bör försvinna om den är tillverkad av komponente­rna renat vatten, teknisk sprit och glycerol.

”När man sätter handdesinf­ektionslös­ning på händerna svalkar den en stund och doftar en aning alkohol, men när alkoholen avdunstat försvinner doften med detsamma,” skriver Rosenström.

Kyrö Distillery var ett av destil

lerierna som i stället för whisky och gin ställde om och började tillverka handsprit. Enligt varumärkes­ansvarige Mikko Koskinen luktar deras produkt inte illa för att de använder bra råvaror:

”När krisen började var det verkligen svårt att få etanol. Vi fick prover från biobränsle­anläggning­en, men lukten klarade inte våra kvalitetss­tandarder,” skriver Koskinen.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Har ni också märkt att handsprite­n luktar spritigare än vanligt? Vi reder ut skillnaden mellan handsprit och sprit, en gång för alla.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Har ni också märkt att handsprite­n luktar spritigare än vanligt? Vi reder ut skillnaden mellan handsprit och sprit, en gång för alla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland