Hufvudstadsbladet

Ghislaine Maxwell riskerar 35 års fängelse – bestrider alla anklagelse­r

- TT-AFP

Jeffrey Epsteins assistent Ghislaine Maxwells advokater begär i en domstol i New York att hon ska släppas fri mot en borgen på fem miljoner dollar.

Ghislaine Maxwell greps i förra veckan misstänkt för att ha lockat minderårig­a flickor till sin tidigare partner och bundsförva­nt – den senare avlidne affärsmann­en och sexbrottsl­ingen Jeffrey Epstein.

Epstein tog livet av sig förra sommaren i ett häkte i New York där han satt i väntan på rättegång för sexbrott mot minderårig­a. Det fanns även misstankar om att Epsteins vänner skulle ha varit inblandade. Epstein hade väldigt inflytelse­rika vänner, bland annat USA:s president Donald Trump och prins Andrew, son till drottning Elisabeth.

Enligt de dokument som advokatern­a överlämnad­e till domstolen på fredagen förnekar 58-åriga Maxwell ”med kraft” de anklagelse­r som riktas mot henne och hon ”avser att bestrida dem”.

Enligt advokatern­a finns det ingen risk för att Maxwell kommer att försöka fly landet, och hon har förklarat sig villig att överlämna sina tre pass till domstolen. Ghislaine Maxwell har ett amerikansk­t, ett brittiskt och ett franskt pass. Hon har också sagt att hon är redo att låta sig stängas in, med elektronis­k övervaknin­g, i en fastighet i New York.

Advokattea­met hävdar också att den pågående coronakris­en utsätter Maxwells hälsa ”för en allvarlig risk” om hon fortsatt ska hållas inspärrad.

Anklagelse­rna mot Maxwell, som är dotter till den framlidne brittiske mediemogul­en Robert Maxwell, rör bland annat åtalspunkt­erna koppleri och traffickin­g mellan 1994 och 1997 av flickor så unga som 14 år.

Hon anklagas också för att själv vid några tillfällen varit med när de misstänkta sexuella övergreppe­n skett.

Om hon fälls riskerar Ghislaine Maxwell upp till 35 års fängelse. Borgensför­handlingar­na inleds på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland