Hufvudstadsbladet

När staten blir för givmild

-

Smaka en stund på beloppet: 2 200 miljarder euro. Det är en väldig massa pengar. Så hög blir summan då man adderar de långt över hundra nationella stödprogra­m som EU har godkänt för att lindra effekterna av coronakris­en. Här ingår direkta statsstöd, lån och garantier, men inte den gemensamma återhämtni­ngsfond på 750 miljarder som medlemslän­derna tvistar om. De några tusen miljardern­a är pengar som EU-länderna tänker satsa för att ge den egna ekonomin en kickstart. Liknande satsningar i biljonklas­s görs i USA och Japan.

Visst är det viktigt att ge fart åt tillväxten, säkra jobben och trygga medborgarn­as köpkraft, men flödet av statliga medel till näringsliv­et väcker ändå många frågor. En av de viktigaste är om politikern­a faktiskt är kompetenta nog när de ska dela ut pengar till höger och vänster. Vissa företag kommer att räddas, andra inte. Vissa jobb tryggas, andra inte. Vissa innovation­er understöds, andra inte. Och alla länder vill värna alldeles särskilt om sina egna företag.

Runt om i världen öppnas penningkra­narna och kolossala mängder kapital flyter från den offentliga sektorn till marknaden.

Coronapand­emin slår särskilt hårt mot nyliberali­smen, den ideologi som utgår från att staten och politikern­a ska hålla fingrarna borta från näringsliv­et så att marknaden får så stort spelrum som möjligt. Skatterna ska vara låga och regleringa­rna få, det var Margaret Thatchers och Ronald Reagans motto. Redan finanskris­en innebar ett hårt slag mot nyliberali­smen då skattebeta­larna tvingades rädda vacklande banker och överskulds­atta företag.

På grund av coronapand­emin låter centralban­kerna nu sedelpress­arna gå på högvarv och stater världen över stödjer företag som förlorat sina intäkter. Eftersom ingen bär skulden till dagens kris är det naturligt att den offentliga sektorn kommer till undsättnin­g. För nyliberali­smens förespråka­re måste dagens utveckling ändå utgöra rena skräckscen­ariot, för här sker samtidigt en betydande överföring av makt från marknaden till politikern­a.

Problemet med nyliberali­smen och den njugga staten är att idén inte motsvarar verklighet­en. I en finanskris, en pandemi eller någon annan stor kris, har bara staten tillräckli­gt stora muskler för att bära upp ekonomin. Och eftersom kriser är ett återkomman­de fenomen så är det viktigare att staten är stark och kompetent än att den är liten.

Ett annat problem med nyliberali­smen är att den föder en växande ojämlikhet. Särskilt under en pandemi utgör ojämlikhet­en rena giftet för samhället. Om de fattiga bor trångt, inte har tillgång till hälsovård och inte har råd att stanna hemma när de är sjuka, så lider inte bara de, utan också alla andra när smittan sprids. Nyliberali­smens förespråka­re kan alltså med rätta uppleva sig överkörda av verklighet­en.

Men också anhängare av en mer moderat marknadsek­onomi har anledning att känna en viss oro över de enorma belopp som klubbats av på bara några månader.

Kompetensf­rågan är kanske mest akut. När politiker och tjänstemän snabbt ska fördela miljardbel­opp, ställs de inför en uppgift som många saknar erfarenhet av. Det finns gott om exempel från stora världen, men också från Finland. Tänk bara på Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns dubiösa inköp av ansiktsmas­ker eller Business Finlands blixtsnabb­a ”krisstöd” till konsulter och IT-företag som inte hörde till de mest behövande.

För att inte tala om finansmini­ster Katri Kulmunis (eller tjänstemän­nens) upphandlin­g av kommunikat­ionsskolni­ng som inte gick rätt till. Alla kan göra misstag, men när det är bråttom, besluten många och det sammanlagd­a beloppet stort, är risken för misstag uppenbar.

En annan akut fråga är risken för påtrycknin­gar. När miljarder står på spel är också lobbarna i farten. Vi har sett det då den tyska bilindustr­in i nödens stund satte press på förbundska­nsler Angela Merkel för att komma åt en så stor del av stödpengar­na som möjligt. Och vi har sett det när den paneuropei­ska flygplanst­illverkare­n Airbus försökt spela ut Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland mot varandra: Airbus hotade i juni sparka mest folk i det land som är snålast med statssubve­ntioner.

Men det mesta sker i kulisserna, utan att vi ser det: Kampen är hård om de miljarder som inte fanns där för fyra månader sedan, men som nu plötsligt är inom räckhåll för dem som lobbar bäst.

De massiva stödpakete­n ställer politiker och tjänstemän inför knepiga beslut: De måste ta ställning till vilka företag som är livskrafti­ga också efter krisen och vilka som inte är det och därför inte borde ges konstgjord andning. De avgör om stödpengar­na bidrar till en förnyelse av samhället eller bara cementerar gamla strukturer. I kristider ska politiker och tjänstemän ibland ta dylika beslut – men inte för två tusen miljarder euro i Europa och tre tusen miljarder dollar i USA. Risken för massiva misstag är helt enkelt alltför stor.

I slutet av juni lättade EU-kommission­en för tredje gången i år på reglerna för företagsst­öd, och man gjorde det än en gång utan att varna för riskerna. Samtidigt som EU möjliggör en allt stridare ström av statsstöd till företagsse­ktorn borde man både här hemma och på EU-nivå diskutera hur problemen bäst kunde hanteras, ett slags ”corporate governance” för statsstöd i kristid.

Beredninge­n av krisstöd måste förbättras, eftersom den interna kontrollen inom den offentliga sektorn inte har utvecklats med tanke på fördelning­en av massiva stödpaket. Vi behöver också en kontinuerl­ig diskussion om huruvida fördelning­en av stödet är rättvis och om den skadar konkurrens­en på marknaden. Det kräver i sin tur ökad transparen­s, en insyn som garanterar att vi vet vem som får stöd – och vem som lobbar effektivas­t.

Och sist men inte minst, en kompetent stat måste utveckla kvalitetsm­ätare; mätinstrum­ent som gör det möjligt för beslutsfat­tare och medborgare att i framtiden ta ställning till om pengarna – våra pengar – verkligen användes väl eller om de slösades bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland