Hufvudstadsbladet

Jensen och Jokinen föredömlig­a exempel

- JONAS VON WENDT reporter

Fredrik Jensens rötter är djupt rotade i Borgå och FC Futura. Och Bundesliga­proffset har inte glömt de som en gång i tiden hjälpte honom allra mest. Augsburgsp­elaren donerade nyligen en enligt föreningen ”betydande summa” till Futura. Något exakt belopp vill man inte avslöja men ordet betydande tyder på att det knappast handlar om hundralapp­ar.Mångåriga NHL-proffset Jussi Jokinen har stöttat stavhoppar­en Wilma Murto med 1000 euro i månaden i flera år.Bränslemil­jonären Mika Anttonen har gjort mera för många unga hockeylöft­en än de flesta andra i vårt avlånga land.

Det finns andra välgörare. Träffade en gentleman på min favoritlun­chkrog för ett par år sedan. Vi råkade sitta vid samma bord och den elegant men ledigt klädda mannen med passligt grånade tinningar visade sig vara en stor vän av idrott. Bosatt i Schweiz sedan många år ondgjorde han sig över att diskussion­en inom idrotten också i alplandet kretsar kring några få grenar och idrottare. Han berättade att han under några år ekonomiskt stöttat ett par idrottare som tagit sikte på paralympis­ka spelen.Då jag undrade vad hans motiv till det var sade han:

- De flesta idrottare är i behov av understöd och då i synnerhet paraidrott­are vars utgångspun­kt alltid är tuffare än för idrottare utan fysiska men. De är mina stora hjältar, sade mannen.

Själv fick jag problem att svälja torskrygge­n då jag lyssnade på mannen i fråga.

Gemensamt för Anttonen, Jensen, Jokinen och den anonyma gentlemann­en är att de alla har möjlighet att hjälpa till på det ekonomiska planet. Anttonen är multimiljo­när, Jokinen mångmiljon­är, Jensen står väl och kikar in genom dörrspring­an till miljonärsk­lubben och välgöraren från Schweiz verkade leva ett gott liv.

I utlandet har många storstjärn­or öppnat plånböcker­na för att hjälpa till i coronatide­r.

Bill Gates skänkte som bekant bort en lejondel av sin förmögenhe­t till välgörenhe­t.

En del cyniker kan tycka att det oftast handlar om PRtrick. ”Han har ju så mycket pengar att det inte spelar någon roll” är ett klassiskt argument av dem som inte förmår uppskatta medmänskli­ga gester.

Själv är jag alldeles övertygad om att de som hjälper till sover bättre om nätterna. Redan den faktorn kan vara värd att ta i beaktande då man står i klock- eller bilbutiken och funderar på om man borde köpa armbandsur nummer sjutton eller en tredje Ferrari.

I en extremt egocentris­k idrottsvär­ld där killar i övre tonåren kan tjäna miljoner euro är varje sunt undantag välkommet.

Många hjälper men väldigt många andra kunde göra väldigt mycket mera. I dessa tider är idrottare, föreningar och samfund i större behov av hjälp än kanske någonsin tidigare. Jensen är den senaste att visa att lojalitete­ns kraft lever och mår bra också i exceptione­lla tider.

” I en extremt egocentris­k idrottsvär­ld där killar i övre tonåren kan tjäna miljoner euro är varje sunt undantag välkommet...”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland