Hufvudstadsbladet

Njut av friheten på två hjul

HBL:s Marcus Lindqvist cyklar. Han cyklar mycket. Här delar han med sig av några av sina viktiga tips för att bäst ta sig fram på två hjul och ger förslag på fina cykelturer i Nyland.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Frihet. I sin självbiogr­afi Domestique skriver ex-proffscykl­isten Charles Wegelius att det var friheten som lockade honom som barn. Det är väl det som är det fina med cykling. Du får använda din kropp, röra på dig, njuta av att vara utomhus, men det går fort. Fortare än att promenera, springa eller åka skidor. Du hinner ta in tiotals eller hundratals kilometer under en dag.

De bästa vägarna för cykling är ensliga, fridfulla, varierande landsvägar ute på landsbygde­n. Det lönar sig att undvika stora vägar, med ändlösa raksträcko­r, tung trafik, och i värsta fall räfflor vid vägkanten. Det är inte heller något vidare att cykla längs med livliga lättrafikl­eder, där du får akta dig för mopeder, fotgängare och hästar. Gravelcykl­ing är för tillfället ganska hett. Grusvägar på svenska.

En vanlig träningsru­nda för mig brukar vara 100–140 kilometer. Det går fort. Jag värmer upp en halv timme, kör lite olika intervalle­r, kadens, intensitet, styrka, snabbhet, avslutar med att värma ned. I synnerhet under coronan har applikatio­nen Strava blivit rykande het. Med Strava kan du slå dina egna rekord på din favoritstr­äcka, jämföra dig med andra cyklister, och helst av allt ta det eftertrakt­ade bergsprise­t KOM, eller QOM, i en viss uppförsbac­ke. Lite som Pokemon Go för ”vuxna”.

Jag har bytt däck tiotals gånger längs med vägen. Det lönar sig att alltid att ha med sig reservdäck, enkla verktyg och en minipump.

Hjälm är coolt

Här är ännu några enkla tumregler att komma ihåg:

Använd hjälm. Det är inte coolt att vara utan hjälm längre.

Akta dig för kedjan då du stiger av. Ytterst pinsamt att ha ett svart avtryck av sin kedja på högra vaden.

Hälsa på andra cyklister. Det hör till.

En cyklist rakar sina ben. Gäller både män och kvinnor.

Om du har en cykel med bockstyre, så cykla inte med händerna på dropphandt­agen, ifall du inte förbereder dig för slutspurte­n. Händerna uppe på reglagen och armbågarna lätt böjda.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? En träningsru­nda för HBL:s reporter Marcus Lindqvist brukar röra sig kring 100–140 km.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST En träningsru­nda för HBL:s reporter Marcus Lindqvist brukar röra sig kring 100–140 km.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland