Hufvudstadsbladet

Lolita

-

● Vladimir Nabokovs roman Lolita gavs ut 1955 och har trots det kontrovers­iella temat filmatiser­ats av både Stanley Kubrick (1962) och Adrian Lyne (1997). En kuriositet är att Nabokov inte skrev Lolita på sitt modersmål ryska eller på franska som var hans andra språk, utan på engelska som var hans tredje språk.

● Senare har Lolita kommit att bli ett slanguttry­ck en förförisk eller sexuellt brådmogen flicka som befinner sig – eller till synes befinner sig – tidigt i puberteten. Lolita är diminutivf­ormen av Lola, ett spanskt smeknamn för Dolores som betyder lidande.

● Termen Lolita dyker upp frekvent. Ett färskt exempel är Jeffrey Epsteins privata jet som flög minderårig­a flickor till hans privata ö i Karibien. Det kallades ”Lolita Express”.

● Också en japansk subkultur som föddes sent under 1980-talet kallas Lolita. Dessa Lolitor klär sig i utstyrslar inspirerad­e av viktoriani­sm och rokoko med mycket rosetter och rosa. Denna subkultur är inte i första hand sexuellt laddad utan fokus ligger på oskuldsful­lhet och söthet.

Källor: My Dark Vanessa av Kate Elizabeth Russell, Lolita av Vladimir Nabokov, Darling River av Sara Stridsberg, essän Rereading Barthes and Nabokov av Zadie Smith, Sveriges Radio, The Guardian, The Atlantic, Playboy, Wikipedia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland