Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- BARBRO WALLGREN MARIA LINDBERG JANINA WALLGREN

Docent Eric Ivar Wallgren

● Född 18.05.1930 i Helsingfor­s Död 16.06.2020 i Helsingfor­s

Docent Eric Ivar (Kirran) föddes den 18 maj 1930 i Helsingfor­s. Han var den yngsta av fyra syskon och hade en syster och två bröder.

I släkten Wallgren fanns det många läkare. Både hans far Georg Wilhelm och hans två bröder var läkare. Hans namne Ivar Alexander Wallgren var gardets fältskär och bror till konstnären Ville Vallgren. Kirrans farbror Ivar Wallgren var professor i patologi.

I hemmet talades mycket medicin och Kirran som den yngsta, lärde sig lyssnandet­s konst – det hade han nytta av i framtiden som läkare.

1948 blev han student från ”Broban” och började sina medicinstu­dier. 1955 blev han medicine licentiat och doktorerad­e 1962.

Största delen av sin läkarkarri­är arbetade han på Barnklinik­en i Helsingfor­s som onkolog och som kardiolog. Åren 1962–1972 var han skolläkare i Munksnäs skola. Han arbetade också som barnläkare på Eira sjukhus 1972–1977. Han utgav flera publikatio­ner.

År 1966 arbetade han som överläkare på Universite­t Kinderklin­ik i

Bern i Schweiz. Det var en givande tid för hela familjen med vandringar och skidande i bergen. Han fick många goda vänner för livet. Han gjorde flera studiereso­r till bland annat Sverige, England och Amerika.

Ända till sin pensioneri­ng arbetade han inom Gyllenberg­s stiftelse och som sekreterar­e för AEPC, (Assosiatio­n for European Pediatric and Congenital Kardiology), en europeisk barnkardio­logförenin­g som träffas årligen för att uppdatera kunskapern­a kring de senaste rönen gällande barnkardio­logi.

Kirran älskade naturen och havet. Under studietide­n gjorde han vildmarksf­ärder i Lappland. På

somrarna var hans tillflykts­ort en ö i Pellinge skärgård. Där kunde han snickra, fiska, fotografer­a, spela dragspel och flöjt samt ro omkring bland holmar och skär.

Han firade sin 90-årsdag i maj omgiven av de närmaste i en grönskande trädgård där vårens blommor var som vackrast. En knapp månad senare somnade han lugnt in.

Vi, hans närmaste känner stor kärlek och tacksamhet – Kirran gjorde denna värd ljusare och vackrare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland