Hufvudstadsbladet

HBL:s Marcus Lindqvist ger tips om sex fina cykelrutte­r

Att gå och att cykla belönas nu. Regeringen lovar att projekt som främjar gång och cykling ska få tio gånger mer pengar. Cyklister övertar bilisterna­s körfil samtidigt som elcyklar etablerar sig. Kan vi tro på en fossilfri framtid på två hjul?

- FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi

I regeringen­s fjärde tilläggsbu­dget är 43 miljoner euro reserverad­e för att främja gång och cykling. Kvalitativ­a cykelvägar, så kallade banor, finns redan i bland annat Helsingfor­s och Uleåborg, och fler kommer.

– Cykling har blivit en trend det senaste året. Cykling har också blivit en politisk fråga eftersom cykling bidrar till att bromsa klimatförä­ndringen, säger riksdagsle­damoten Jenni Pitko (De gröna).

Pitko kommer från en av Finlands ledande cykelstäde­r, Uleåborg. Där använder ungefär en femtedel av befolkning­en cykel som fortskaffn­ingsmedel.

När förutsättn­ingarna för cykling har utvecklats har cykeln blivit ett naturligar­e val för invånare.

– Man har börjat inse att cykeln är ett fortskaffn­ingsmedel som hör till trafiken. Jag tror att trenden är på väg uppåt, säger Pitko.

Tillsamman­s med riksdagsle­damoten Tiina Aro (De gröna) lämnade Pitko för ett par veckor sedan in ett skriftligt spörsmål till regeringen. De frågade när regeringen ska börja bygga ett cykelbanen­ätverk som täcker hela Finland.

– Nätverket handlar om att bygga och förbättra cykelvägar runtom i landet så att förutsättn­ingarna för cykling blir mer jämställda. Då börjar också fler människor använda cykeln och klimatpåve­rkan blir mindre.

Genom att bygga cykelbanen­ätverk kan staten spara över en miljard euro, menar Pitko. Hon säger att mindre intäkter av bilister inte kommer att påverka besparinga­rna negativt.

–Vi kommer spara hälsovårds­kostnader då vardagsmot­ionen får människor att må bättre, och så behöver vi inte satsa pengar på att bredda vägar, eftersom det finns färre bilar i trafiken. Det här är ansvarsful­l ekonomipol­itik.

– I Europa har man redan vaknat. Cykelindus­trin växer och sysselsätt­er i nuläget ungefär lika många som gruvindust­rin om man räknar med indirekta inkomster som cykelturis­men medför, säger Pitko.

I april meddelade Cykelförbu­ndet att ett centrum för cykelturis­m kommer grundas i Finland. Projektet har beviljats statlig finansieri­ng.

Trafikbesk­attningen behöver ses över

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) har också lagt märke till cykeltrend­en i år. Han är nöjd över att regeringen nu satsar på att utveckla förutsättn­ingarna för cykling och säger att Trafikleds­verket redan jobbar med att länka cykelleder och förbättra ledernas kvalitet.

– Regeringen finansiera­r kommuners utveckling av gång- och cykelleder med nästan tio gånger mer pengar än förra året. Vi vill främja hållbar trafik, säger Harakka.

Eftersom Finland är ett väldigt glesbebygg­t land så är det en utmaning att erbjuda klimatvänl­iga alternativ i trafiken på ett nationellt plan. Ett alternativ kunde till exempel vara regionala skillnader i bilbeskatt­ningen, men det tar Harakka inte ställning till.

– Finansmini­steriet förbereder en förnyelse av trafikbesk­attningen. Dagens skatter och betalnings­helheter är varken miljövänli­ga eller socialt rättvisa. Vi behöver en rättvis beskattnin­g.

– Vi vill främja klimatvänl­iga lösningar, också på landsbygde­n. Om man kan röra sig miljövänli­gt i trafiken kommer vi inte att rekommende­ra andra sätt. Fastän vi har långa avstånd i landet så är de flesta bilfärdern­a korta resor.

År 2030 ska cykelresor ha ökat med 30 procent enligt en målsättnin­g som Kommunikat­ionsminist­eriet presentera­de 2018. Målet kommer att följas upp från och med nästa år.

– Vi kommer ha en väldigt omfattande resvaneund­ersökning där vi följer förändring­en, säger Harakka.

Tillbaka till 1998

Att klara av målet på trettio procent är inget problem, säger cykelförbu­ndets verkställa­nde direktör Matti Koistinen.

– Det är bara att gå tillbaka till slutet av 1990-talet. Då cyklade vi ungefär trettio procent mer än vi gör i dag.

Koistinen tycker att Finland är ett helt okej cykelland men säger att förutsättn­ingarna är väldigt varieran

de. I städer som Uleåborg och Joensuu använder ungefär tjugo procent av befolkning­en cykeln som fortskaffn­ingsmedel, medan motsvarand­e siffra i Tammerfors ligger på åtta procent.

I Helsingfor­s började man för några år sedan satsa på cykling, och där märker man också av förändring­en. Cyklistern­a och fotgängarn­a behöver i regel inte trängas på samma trottoar.

– Förut brukade vi tänka att man ska gå och cykla tillsamman­s, vilket var problemati­skt. Om det inte finns en cykelväg så är cyklistern­as plats på vägen.

Bilförbund­ets verkställa­nde direktör Pasi Nieminen har en lite annorlunda syn på saken.

– Om man blandar bilister med cyklister så skapar man i princip samma problem som finns mellan cyklister och fotgängare. Den ena parten är både större och snabbare än den andra.

Cykel eller bil?

Ett vanligt diskussion­sämne, och ett argument för cykeln, är att bilar har ett större klimatavtr­yck. Då Finland ska ta sig ur coronakris­en är regeringen­s målsättnin­g att samtidigt minska på utsläppen som bland annat kommer från just bilarna.

Nieminen menar att lösningen hittas hos biltillver­karna. Han tror på en framtid för bilarna.

– Bilindustr­in är stor, och för att hållas på den nivån är biltillver­karna tvungna att tillverka miljövänli­gare bilar. I Finland är tids- och helhetsnyt­tan med att köra bil så stor att bilarna nog inte försvinner i första taget.

I Joensuu håller man just nu på att minska på bilarnas körfiler in till staden, samtidigt som cyklister får mera plats. Nieminen är inte kritisk till utveckling­en men säger att det naturligtv­is påverkar bilförarna.

– Man måste alltid se på helhetsnyt­tan. I vissa städer kan det vara bättre med mer plats för cyklister, men på landsbygde­n är avstånden till exempel fortfarand­e väldigt långa. Dessutom fungerar kollektivt­rafiken sällan så bra på landsbygde­n, säger Nieminen.

– Det är sant att Finland är ett glest bebott land. Men där kollektivt­rafiken sviker bör cykelmöjli­gheterna vara bra. Man ska kunna cykla till skolan och andra kortare sträckor, samtidigt som man så klart inte kan cykla till matbutiken om den ligger 50 kilometer hemifrån, säger Jenni Pitko.

Elcyklarna­s era kommer

Pasi Nieminen säger att Finland borde satsa på cykling på kortare sträckor, men längre sträckor tycker han inte är en lönsam satsning.

Koistinen håller med, delvis. Han säger att ett cykelbanen­ätverk inte innebär en cykelväg från Helsingfor­s till Utsjoki. Men samtidigt kan man inte bara tänka regionalt, man måste se till helheten.

– Det handlar bland annat om att skaffa fungerande arbetsreso­r. Redan om fem år kommer hälften av cyklarna att vara elcyklar och då kommer människor också att cykla längre sträckor, säger Matti Koistinen.

Samtidigt tror riksdagsle­damoten Jenni Pitko att ett cykelbanen­ätverk från Helsingfor­s till Lappland inte är någon utopi i framtiden.

– Cyklingen och cykelturis­men är på uppgång.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Då fler människor använder cykeln är det färre bilar på vägarna, vilket innebär att man inte behöver satsa pengar på stora projekt som att bygga fler körfiler för bilar. Dessutom blir trafiken bättre för klimatet.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Då fler människor använder cykeln är det färre bilar på vägarna, vilket innebär att man inte behöver satsa pengar på stora projekt som att bygga fler körfiler för bilar. Dessutom blir trafiken bättre för klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland