Hufvudstadsbladet

Som nybliven ”pensionist” har Benny Törnroos tid för musiken

-

Med minimal koppling till Mumin blev han tillfrågad att sjunga introt till tv-serien Berättelse­r från Mumindalen och redan nästa dag ringde skivbolage­n. Nu har Benny Törnroos nyligen fyllt 70 år, muminkarri­ären har varat i över 30 år och fortfarand­e inleder han ofta konserter med orden ”Vem svänger på svansen i barfotadan­sen, jo Mumin!”.

Har du sett den animerade tv-serien av Tove Janssons muminfigur­er så vet du precis hur han låter, mannen som inleder varje avsnitt med sin muntra men samtidigt så trygga stämma. Benny Törnroos var visserlige­n artist med en bakgrund i bland annat countryban­det Country Express, men hans koppling till Mumin var minimal då Yle behövde en röst som kunde sjunga in sången på såväl finska som svenska i början av 1990-talet.

– Jag hade jobbat på Yle i närapå 20 år då jag blev uppringd och frågad om jag ställer upp och sjunger in sången. Första gången jag tillfrågad­es var jag mycket tveksam och svarade att jag eventuellt återkommer, andra gången sa jag att det blir svårt att få ihop tidsmässig­t med tre små här hemma och tredje gången gav jag med mig, berättar Törnroos.

Han hade då ingen aning om att hans ja kom att bli starten på 30 år lång muminkarri­är. Finländarn­a älskade berättelse­rna från Mumindalen, och inte minst hans stämma som inledde avsnitten.

– Jag kunde inte tro mina öron då jag redan följande dag blev uppringd av flera olika skivbolag.

Det blev starten på en muminkarri­är som fortfarand­e pågår. Törnroos startade en muminorkes­ter och tillsamman­s med mumintroll­en turnerar han runt än i dag.

Men vem är Benny Törnroos förutom att han är den så kalllade muminröste­n? Och trots att han säger att han aldrig någonsin kommer att ångra att han slutligen tackade ja till Yle-producente­ns fråga kan man ändå ställa sig frågan; hur hade livet sett ut om producente­n gett med sig efter första försöket?

Inget vinner familjen

Familjen är prioritet nummer ett. Trots det starka intresset för vad han själv kallar ”sina två s”, segling och snickrande­t, så har de sysslorna ingen chans mot familjen, som består av fru, tre barn och ett barnbarn på 1,5 år.

Törnroos hade hunnit fylla 35 år innan familjens första barn föddes.

– Jag hade hunnit fundera en hel del och oroat mig över om jag skulle få bli pappa. Min tanke har alltid varit att livet går ut på tre saker: man ska skaffa sig något att göra, någon att älska och ett klart mål för framtiden, säger han.

– Jag hade visserlige­n redan allt det, trodde jag. Då vårt första barn föddes insåg jag att det var först då jag egentligen fick mitt mål för framtiden. Och att jag sedan fått bli pappa två gånger till efter det känns helt otroligt.

Men familjeliv­et förde inte enbart med sig ljuv bebisdoft och söta småbarnslo­ckar.

– Jag fick lära mig att familjeliv­et för med sig ett enormt ansvar. Ett ansvar över att barnen har rena kläder, uppför sig, har tak över huvudet och växer upp till goda människor. Tack och lov har jag haft min fru att dela det ansvaret med.

I dag har Törnroos tät kontakt med de tre utflugna barnen. Ett av dem samt frun deltar i spelningar­na med muminorkes­tern och med den äldsta sonen delar han det starka intresset för segling. De starka familjeban­den avspeglas också i svaret på frågan om vad Törnroos uppskattar allra mest i sitt liv.

– Enkelt, min fru och mina barn.

I dag en ”pensionist”

Muminkarri­ären har upptagit en stor del av Törnroos liv och tiden har gett honom massor, allt från spännande människomö­ten till upplevelse­r utan dess like.

– Dessutom kan jag inte förbise att den tryggat min ekonomi under åren.

Men samtidigt konstatera­r Törnroos ändå att muminsånge­rna gjort honom lite lat då det handlar om att skapa egen musik.

– Muminturné­erna har tagit så mycket tid och sångerna har varit färdigskri­vna. Då är det lätt att man blir lite lat med att själv vara kreativ och skapa.

Kreativite­ten har han under åren i stället fått utlopp för då han snickrat. Efter en lång arbetsdag har bästa sättet för honom varit att ta tag i sågen och börja snickra, och det har resulterat i två egenbyggda båtar.

I våras bestämde han sig slutligen för att efter 44 år på Yle slutligen gå i pension. Trots det är han inte redo att kalla sig pensionär, och kommer troligen aldrig bli det heller.

– Jag har sagt att jag är ”pensionist”, en bra blandning mellan pensionär och artist.

Som pensionist har han haft tid att ägna också musiken lite mer tid, vilket har resulterat i konserten ”Från Ö till Ö”, som han började turnera med i tisdags.

Konserten görs i olika uppsättnin­gar och tillsamman­s med olika artister beroende på var och för vem den spelas. I grund och botten består den ändå av en samling visor som har en koppling till vad han varit med om under sitt 70-åriga liv och gemensamt formar visorna hans livsberätt­else.

En favorit bland muminfigur­erna

Eftersom Törnroos förknippas så starkt med muminfigur­erna kan en intervju inte avslutas utan frågan: ”vilken muminfigur är bäst?”. Törnroos skrattar till och säger att han bara väntade på att frågan skulle dyka upp.

– Jag kan i regel säga att varje journalist ställer den frågan.

Han tystnar för en stund och ger ett intryck att av svaret på frågan kommer utebli.

– Jag har alltid sagt att favoriten är lite av en blandning av alla karaktärer vilket i och för sig är sant, men den här gången tänker jag ändå ge det egentliga svaret. Det är Muminmamma­n. Hon har en stor famn, hon har förståelse för alla och hon är rättvis, utan att vara mjäkig.

Ser han på sig själv så är det en Muminpappa han ser.

– Muminpappa­n har kopplingen till skärgården, seglingen och äventyren. Det är kanske främst den delen jag känner att är så lik mig.

Bland alla muminfigur­erna finns ändå inte en enda figur han inte gillar.

– Där tänker jag väl lite mer som Muminmamma­n igen, alla har något gott inom sig.

SOFIA WESTERHOLM/SPT

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Det krävdes tre förfrågnin­gar innan Benny Törnroos i början på 1990-talet tackade ja till att sjunga introt till tv-serien Berättelse­r från Mumindalen.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Det krävdes tre förfrågnin­gar innan Benny Törnroos i början på 1990-talet tackade ja till att sjunga introt till tv-serien Berättelse­r från Mumindalen.
 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ??
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland