Hufvudstadsbladet

❞ Vill vi ha kvar levande shoppingst­råk och ett varierat utbud gäller det att handla konkret.

Höga hyror, ökande näthandel, ett litet kundunderl­ag och coronakris­en hotar utarma paradgator­na i Helsingfor­s centrum på små affärer.

- SUSANNA LANDOR susanna.landor@ksfmedia.fi

Skodesigne­rn Minna Parikka meddelade att hon stänger sitt flaggskepp på Alexanders­gatan i Helsingfor­s i slutet av juli. Varumärket lever vidare, men Parikka koncentrer­ar sig i fortsättni­ngen på nätförsälj­ningen som i maj ökade med 150 procent.

Det läckra och ibland surrealist­iska skyltfönst­ret vid Alexen kommer att saknas av många flanörer. Samtidigt illustrera­r stängninge­n en trend som varit synlig under en längre tid: en butik på paradplats i vår huvudstad är något som allt färre privatföre­tagare kan eller vill uppnå.

Näthandeln har fått ytterligar­e fart under coronakris­en då många specialaff­ärer varit stängda och kunderna lärt sig shoppa på distans.

Klädförsäl­jningen på nätet växte med 196 procent i juni och skoförsälj­ningen med 250 procent, enligt färska siffror från intresseor­ganisation­en Muoti- ja urheilukau­ppa ry. Men tillväxten avtar nu i takt med att allt fler fysiska affärer öppnar igen.

För butiksägar­na har läget ändå inte på långt när normaliser­ats, också med tanke på att gränserna fortsättni­ngsvis är stängda för välbärgade turister från till exempel Ryssland.

Försäljnin­gen av mode har minskat med 23 procent under det första halvåret jämfört med i fjol. I juni visade dammodet tecken på återhämtni­ng, medan distansarb­etandet fortsätter bromsa herrarnas klädinköp. Totalt räknar branschen med ett bortfall på 420 miljoner euro i år.

Mode- och sportsekto­rn sysselsätt­er 56 000 finländare, omsätter 4,7 miljarder euro och har cirka 3 000 affärer i våra stads- och köpcentra.

Helsingfor­s absoluta shoppingce­ntrum är ungefär lika stort som landet Lilliput. Rutfältet består i princip av Alexanders­gatan och Norra Esplanaden med tillhörand­e tvärgator. Några avstickare finns, till exempel Högbergsga­tan och Fredriksga­tan/Bulevarden och köpcenter som Kluuvi, Forum och Kamppi, men på paradplats finns bara ett begränsat antal affärsutry­mmen. Därför är hyrorna höga.

Under coronavåre­n har Helsingfor­s stad och flera av de privata fastighets­ägarna antingen låtit bli att uppbära hyra eller sänkt hyran för att förbättra läget, men normalt betingar de bästa lokalerna en hyra på cirka 200 euro per kvadratmet­er. I snitt är hyresnivån kring 80 euro i Helsingfor­s.

Lokala företagare har påtalat de höga hyrorna gång på gång, och varnat för ett utarmat centrum.

Tidigare i år meddelade varuhuset Aleksi 13 att sagan för kronjuvele­n som funnits på samma adress sedan 1967 är all vid årsskiftet. Förhandlin­garna med fastighets­ägarna gav inte resultat och inte heller har några nya hyresgäste­r hittats.

Modeaffäre­n My o My på samma gata avslutade sin verksamhet för ett drygt år sedan. Ägaren beskrev hyran som “löjligt hög”. I Forum fick legendaris­ka kappaffäre­n Ajatar stänga efter 66 års tjänst. Hyresnivån bidrog till en olönsam affär.

Att en del affärer går i konkurs och nya öppnar är normal marknadsek­onomi. Men nu handlar det om en större strukturfö­rändring. Kundernas köpbeteend­e ändrar, medan hyresnivån inte gör det i samma takt. För småföretag­aren blir det svårt att balansera kostnader mot tillräckli­ga intäkter.

Effekterna av coronapand­emin har antagligen påskyndat den oundviklig­a utveckling som digitalise­ringen för med sig.

Vad betyder det konkret för vår huvudstad?

Mångfalden minskar och myllret mattas av. Stadsbilde­n blir onekligen tråkigare när de mer personliga affärerna försvinner och centrum fylls av kontor som på kvällar och veckoslut gapar tomma. Om stadskärna­n fylls med samma internatio­nella hamburgerk­edjor, kaféer och modemärken som i vilket köpcentrum som helst – ser man då längre någon skillnad på Helsingfor­s och Stockholm eller Helsingfor­s och London?

För konsumente­n gäller det att ta sig en funderare. Ingen uppmanas här till excesser i shoppande, men om vi vill ha ett levande centrum med små affärer och ett unikt butiksutbu­d måste viljan backas upp av konkret handel. Annars skiftar innerstade­n skepnad – och vi får handla någon annanstans i fortsättni­ngen.

forsen som är lite mitt emellan. Vi vill ha en mångsidig boendemilj­ö utan att man prutar på det som Vandaborna gillar mest – det vill säga närheten till naturen.

I generalpla­nen har man räknat med en årlig inflyttnin­g till Vanda på 4 000 invånare, men i själva verket flyttar 5 000–5 500 invånare till Vanda. Viljanen påpekar att Vanda är den stad som växer mest i Finland och också den stad som skapar mest sysselsätt­ning.

– Det ställer givetvis krav på serviceniv­ån. Vi har en utmaning i att folk flyttar bort när de blir äldre eller förmögnare. Vi skulle gärna se att invånarna stannar kvar i Vanda under hela livscykeln. Det är också något som vi med generalpla­nen försöker påverka. Vi har märkt att en liberal planerings­politik skapar många enrummare och det är något som vi satt stopp för. Det måste finnas bostäder där man kan bo i alla livets skeenden.

Förstår frustratio­n

När det gäller trivseln har Vanda också sina bekymmer. Stadsdelen Kivistös utveckling har fått kritik för att vara ett halvfärdig­t område

Jag vill ändå understryk­a att Vanda inte längre är Finlands mest skuldsatta stad och det är ett läge som vi inte vill återvända till. Ritva Viljanen Vanda stadsdirek­tör

utan service och som inte beaktar bilisters behov.

– Det är fint att man haft ett ambitiöst mål för byggandet och planläggni­ngen. I Kivistö finns fina parker och ekologiska lösningar, men jag förstår invånarnas frustratio­n och det är en besvikelse som vi delar. Vi hade ett femårigt avtal med investerar­e och köpmän om ett köpcentrum, men det gick i stöpet. Vi är medvetna om att det behövs service i form av ett nytt köpcentrum. Nu jobbar vi på att ett köpcentrum blir färdigt 2023. Vi lärde oss att inte skriva avtal för så långa tider.

Viljanen understryk­er att staden inte längre vill skriva på avtal med intressent­er som bara vill pröva sin lycka. Byggandet måste inledas 2021.

– Problemet med Kivistö var att det fanns för många parter som inte kom överens om vad som skulle byggas. Samtidigt blev Tripla och Redi färdiga och näthandeln växte. Köpmän och investerar­e drog åt bromsen. Tidpunkten var helt enkelt fel.

Nästa år är det kommunalva­l och Viljanen tror att frågan om hurdan service som ska finnas i kommuner och städer blir avgörande.

– Jag litar på demokratin och jag är ganska glad över att man i Vanda genom det politiska fältet har en gemensam syn på hur man ansvars- fullt löser frågor tillsamman­s. Jag har fullt förtroende för våra kommunalpo­litiker, säger Viljanen.

HBL har tidigare intervjuat Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar (HBL 6.7), Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä (HBL 29.6) och Helsingfor­s stadsdirek­tör Jan Vapaavuori (HBL 22.6).

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ritva Viljanen basar för en stad som tidigare hade en stor ekonomisk skuld, men som de senaste åren har fått ordning på ekonomin. Coronakris­en är en hård törn mot ekonomin.
FOTO: CATA PORTIN Ritva Viljanen basar för en stad som tidigare hade en stor ekonomisk skuld, men som de senaste åren har fått ordning på ekonomin. Coronakris­en är en hård törn mot ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland