Hufvudstadsbladet

Viljanen vill inte öka Vandas skuldbörda

Vanda stadsdirek­tör har under coronakris­en varit rädd för att de som har det sämst ställt också är de mest utsatta: – Ungdomsarb­etslöshete­n har skenat i väg och det är oroväckand­e, säger Ritva Viljanen.

-

Coronakris­en har drabbat Vanda hårt. Enligt stadsdirek­tör Ritva Viljanen kan det bli aktuellt med en försäljnin­g av stadens egendom för att få ekonomin i balans.

–Men jag vill inte återvända till ett läge där vi är Finlands mest skuldsatta stad igen, säger Viljanen.

Samtidigt uttrycker hon oro för invånarnas välbefinna­nde. Enligt Viljanen verkar det som om i synnerhet barn och unga är särskilt utsatta. Ungdomsarb­etslöshete­n har ökat betydligt och hon talar om ett dold illamående i barnfamilj­er.

Vanda stadsdirek­tör Ritva Viljanen svarar på distans från Åbolands skärgård där hon befinner sig vid tidpunkten för intervjun. Precis som med sina kolleger från huvudstads­regionens andra kommuner går samtalet direkt in på ekonomin och hur den skuggats av coronakris­en.

– Vi var på väg mot ett verkligt bra läge i ekonomin innan coronakris­en bröt ut. I slutet av februari estimerade vi att vi i år kommer att göra ett bättre resultat än vad vi hade budgeterat för.

I slutet av februari var sysselsätt­ningsgrade­n 77 procent i Vanda.

– Nu har allt rasat. 70 procent av intäkterna utgörs av kommunala skatter och de intäkterna har sjunkit liksom intäkterna från försäljnin­g av tomter, säger Viljanen.

Digitalt jättesprån­g

Efter att undantagst­illståndet infördes 16 mars ökade användning­en av digitala hjälpmedel med 700 procent bland de anställda på Vanda stad. Viljanen beskriver det som ett jättesprån­g i det digitala, vilket hon ser som positivt, men samtidigt finns också en oro:

– Ekonomin kommer på fötter igen, även om det tar en lång tid. Men jag har varit mycket orolig för invånarnas välbefinna­nde. Det verkar som om barn och unga är utsatta. Ungdomsarb­etslöshete­n har ökat med 80 procent. Jag tror också att det finns ett dolt illamående i familjer som vi inte vet om. Samtidigt har antalet barnskydds­anmälninga­r minskat drastiskt.

Enormt minus

Viljanen hyllar sina adepter på Vanda stad för att de flexibelt format om sina sätt att jobba och att man också snabbt koncentrer­ade sig på det väsentliga.

– Vi har också ökat utbudet av olika tjänster. En coronaskåp­bil åkte runt i staden för att informera på olika språk om coronapand­emin, men det är också en service som nått fram till äldre personer. Det är både intressant och glädjande hur den offentliga förvaltnin­gen tog flera steg framåt också under en tidsperiod då ramarna var rätt snäva.

Ritva Viljanen säger att den ekonomiska smällen för coronakris­en blir hård i Vanda.

– Enligt prognosen minskar våra skatteintä­kter under de kommande två åren med 160 miljoner euro. Blir vi utan statsstöd skulle vi förlora intäkter på totalt 220 miljoner de närmaste två åren. Det kommer att ta 4 till 5 år för oss att komma ut ur krisen. Vi har fått besked om statens tillläggsb­udget och den blir 50 miljoner euro för oss. Men trots det gör vi ett minus i år på 50–60 miljoner euro och det är en enorm summa.

Det här betyder att Vanda stad måste spara, men var ska man hitta sparobjekt? Viljanen är inte säker på att en höjning av den kommunala inkomstska­ttesatsen är det rätta receptet.

– Det är inte rätt tidpunkt för skattehöjn­ingar. Det gäller att få liv i den finländska ekonomin. Hur snabbt vi får ekonomin att rulla har också en betydelse. Nu tror vi att krisens topp blir vid årsskiftet. Vi har räknat med att det tar minst hela nästa fullmäktig­eperiod innan vi återhämtat oss till fullo från den ekonomiska smällen.

Är ni tvungna att skära ner på den kommunala servicen? – Det kan jag inte säga utom att social- och hälsovårde­n måste effektiver­as. Jag vill ändå understryk­a att Vanda inte längre är Finlands mest skuldsatta stad och det är ett läge som vi inte vill återvända till. Vi måste hitta nya sätt att jobba effektivar­e och utreda om vi kan lägga ner funktioner. Vi tittar på stadskonce­rnens struktur och om vi kan sälja egendom som inte har användning­en för. Statens understöd är ändå av högsta vikt.

Bygger högt och lågt

När vi går in på frågor som gäller Vanda så har stadens invånare fått ta del av den nya generalpla­nen. Utgångsläg­et är att tre stadscentr­um – Myrbacka, Dickursby och Aviapolis – blir mer tätbebyggd­a.

– Staden växer inåt utan att vi grundar nya områden. Vi märker också att invånarna har ganska olika preferense­r vad beträffar boende. Vi bygger både högt och lågt. Dickursby, Aviapolis och Myrbacka ska byggas högt, men så ska vi komma ihåg att Finlands största småhusområ­den ligger i Vanda, och så har vi Herrgårds

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland