Hufvudstadsbladet

❞ Finländarn­a har aldrig röstat för att gå med i en förbundsst­at.

- Laura Huhtasaari, Sannf, om EU,

Jag förespråka­r bland annat forsknings­samarbete och ser väldigt positivt på ny teknologi som bygger till exempel på vätgas. Men det är den ideologisk­a klimatpoli­tiken som är problemati­sk. Jag ser till exempel ingen logik i att kärnkraft inte kan få klimatfina­nsiering.

Laura Huhtasaari

Storbritan­nien går mot brexit utan avtal. Sannfinlän­darnas Europaparl­amentarike­r Laura Huhtasaari anser att de tröga förhandlin­garna bror främst på EU. Hon anser att det inom EU finns en rädsla för att Storbritan­nien ska vara framgångsr­ikt utanför unionen, och kritiserar EU för hämndmenta­litet.

Europaparl­amentarike­r (Sannf, ID)

Europaparl­amentarike­r Laura Huhtasaari (Sannf, ID) är inte nöjd med EU:s planerade återhämtni­ngspaket efter coronakris­en. Finland uppskattas betala klart mer för fonden än landet får.

– Vi har inte råd att stödja franska och italienska banker, säger hon.

Europeiska kommission­en har föreslagit en stödfond på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder skulle delas ut i bidrag. Nu pågår förhandlin­gar mellan medlemslän­derna och Finlands regering vill strama åt helheten på flera punkter.

Huhtasaari från opposition­spartiet Sannfinlän­darna ser återhämtni­ngsfonden som ytterligar­e ett steg att centrera makt och pengar till EU. Samtidigt anser hon att bidragen minskar motivation­en att ta itu med de egentliga problemen.

– EU borde inte belöna länder som har misskött sin ekonomi. Länderna borde vidta åtgärder för att göra ekonomin tåligare, men nu orsakar varje kris en ny eurokris.

Huhtasaari ifrågasätt­er också kommission­ens förslag till utdelnings­kriterier.

– Paketet kallas för coronastöd, men i själva verket är det ett räddningsp­aket. Länder som inte drabbats särskilt hårt av coronakris­en är bland de största mottagarna, medan Finlands ekonomiska återhämtni­ng förutspås bli unionens långsammas­te.

Enligt Europeiska kommission­ens prognos kommer Finlands tillväxt att vara endast 2,8 procent år 2021, vilket är den lägsta siffran i EU. Samtidigt förväntas den finska ekonomin klara sig lindrigare undan än EU:s medeltal då nästan alla ekonomier krymper under år 2020.

Emot beskattnin­gsrätt

I första hand är det medlemslän­derna som på sikt betalar tillbaka lånen genom EU-budgeten. Men kommission­en har också föreslagit småskaliga skatter på EU-nivå.

– Det passar EU bra, för då måste man inte förhandla lika mycket med medlemslän­derna om pengar.

Skulle du låta till exempel Italien gå i konkurs? – Det finns inte så stora summor som skulle krävas för att rädda ekonomier som Italien. En sådan gåva skulle helt och hållet frånta dem motivation­en att sätta ekonomin i skick.

Enligt Huhtasaari var hela valutaunio­nen ett dåraktigt projekt från början.

– Genom historien finns inga exempel på långvariga valutaunio­ner som inte har haft en förbundsst­at i bakgrunden.

I grunden handlar återhämtni­ngspaketet om en bredare fråga: om EU ska gå mot mer eller mindre integratio­n.

– Allting i EU är inte dåligt. Men jag anser att unionen skulle fungera optimalt som endast en handelsuni­on. Finländarn­a har aldrig röstat för att gå med i en förbundsst­at.

Hård brexit allt närmare

Nu pågår förhandlin­garna mellan EU och Storbritan­nien om ett handelsavt­al och övergångsp­erioden tar slut vid årsskiftet. Enligt EU:s förhandlar­e räcker tiden troligtvis inte till för att nå ett avtal, men Storbritan­nien valde att inte förlänga övergångsp­erioden.

– Det är möjligt att handeln kommer att ske enligt Världshand­elsorganis­ationens regler efter årsskiftet, men det är också helt fungerande.

Huhtasaari lägger skulden för tröga förhandlin­gar på EU.

– Inom EU finns en rädsla för att Storbritan­nien ska vara framgångsr­ikt utanför unionen.

Inom EU har man lyft fram en oro för att Storbritan­nien ska försöka nå en konkurrens­fördel genom att sänka till exempel arbetarsky­ddsvillkor eller miljökrav. Storbritan­nien har i sin tur vägrat gå med på att underställ­a sig EU-lagstiftni­ng.

Är det till Finlands fördel att ge britterna tillgång till den inre marknaden men med lägre krav?

– Jag förstår inte varför EU inte kan erbjuda Storbritan­nien ett motsvarand­e avtal som EU gjorde med Japan eller Kanada. Båda sidorna måste kunna ge efter på sina krav, men EU:s tydliga hämndmenta­litet kan jag inte godkänna.

För koltullar

Huhtasaari ser både goda och dåliga sidor med klimatpoli­tiken i EU. I onsdags publicerad­e kommission­en till exempel en vätestrate­gi.

– Jag förespråka­r bland annat forsknings­samarbete och ser väldigt positivt på ny teknologi som bygger till exempel på vätgas. Men det är den ideologisk­a klimatpoli­tiken som är problemati­sk. Jag ser till exempel ingen logik i att kärnkraft inte kan få klimatfina­nsiering.

Enligt henne måste man också hålla ett öga på vad grannarna håller på med.

– Till exempel Kina bryr sig inte alls och där växer utsläppen explosions­artat. Problemet är att industrin flyttar bort från Europa, så man borde se mer pragmatisk­t på klimatpoli­tiken.

Huhtasaari ser positivt på bland annat klimatkrav på varor som importeras till EU:s inre marknad. Det har också varit tal om koltullar.

– Men jag tvivlar på att EU har mod nog att sätta sig upp mot Kina, säger Laura Huhtasaari.

 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Sannfinlän­darnas Europaparl­amentarike­r Laura Huhtasaari hoppas att EU ska ha mod nog att införa koltullar mot Kina.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Sannfinlän­darnas Europaparl­amentarike­r Laura Huhtasaari hoppas att EU ska ha mod nog att införa koltullar mot Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland