Hufvudstadsbladet

Kritik mot appen Tiktok

Allt kortare videoklipp med musik är trenden på sociala medier. Facebook hoppar på tåget och lanserar en kortvideof­unktion i plattforme­n Instagram.

- SOFIA GRüNWALD

Indien har bannlyst och USA ser över ett förbud. Tonen är hård mot den populära videoappen Tiktok. Anklagelse­rna handlar om att Tiktok och moderbolag­et skulle fungera som ett spionverkt­yg åt den kinesiska regimen.

Samtidigt lanserar Facebook en egen kortvideof­unktion på bildplattf­ormen Instagram.

Plattforme­n Tiktok har fort blivit den mest nerladdade appen från App Store. På plattforme­n kan användare göra korta videor till musik, något som har blivit en trend på sociala medier. Konceptet kommer från plattforme­n musically, som Tiktoks ägare Bytedance köpte upp år 2018.

Andra sociala medier-företag har sedan dess hoppat på kortvideot­renden och försökt skapa sina egna versioner.

Facebook lanserade appen Lasso år 2019 för att konkurrera med Tiktok, men den har inte lyckats bli viral. Nu har Facebook i stället lanserat en Tiktok-liknande funktion i bilddelnin­gsplattfor­men Instagram: Instagram Reels.

– Under de senaste åren har Instagrama­nvändninge­n minskat bland unga och ökat bland äldre. Tiktok är populärt bland unga och med nya funktioner som Reels försöker Instagram locka tillbaka unga användare och väcka intresse hos dem, säger Harto Pönkä, sakkunnig i sociala medier och utbildning­steknologi och projektled­are på företaget Innowise.

Reels släpptes i Brasilien i november i fjol och i juni i år även i Tyskland och Frankrike. I de tre länderna är Tiktok inte lika använd som i de flesta övriga länder.

– Det är antagligen Facebooks strategi att etablera och testa en funktion först i ett land där det finns många användare och potential för att funktionen kan bli populär. Sedan lanseras den även i andra länder. Så har de gjort också tidigare med andra funktioner, säger Pönkä.

Att Reels är så lika Tiktoks funktioner har kritiserat­s, men det är inte första gången sociala medier gör så. Instagrams händelsefu­nktion är till exempel en kopia av Snapchats händelser. Även på Facebook finns en händelsefu­nktion.

– Det är vanligt att sociala medier kopierar varandra och har liknande funktioner. Nu har det inte kommit något helt nytt på länge, säger Pönkä.

Korta videor populära

Allt kortare videor har varit trenden på sociala medier sedan Snapchat

började med händelsefu­nktionen och genom Tiktok har den hållit i sig. En orsak till att unga gillar korta videor är att de vill skapa unikt och autentiskt innehåll, och korta videoklipp kräver påhittighe­t för att skilja sig från andra, enligt Pönkä.

– Vad det nästa riktigt nya på sociala medier blir är en intressant fråga. Kanske någon form av funktion där man kan ta 360 graders bilder eller där man kan göra animatione­r, säger Pönkä.

Trots Tiktoks popularite­t bland unga tror han inte att den kommer bli den mest använda plattforme­n även bland äldre.

– I Finland är det barn i högstadieå­ldern som främst använder Tiktok. Visst finns det en del vuxna som också har börjat intressera sig för mediet, det finns det alltid då det kommer en ny plattform, men jag tror att Tiktok har en lång väg att gå innan det blir lika använt av vuxna som Instagram.

Däremot tror Pönkä att Instagram Reels funktionen kan slå igenom stort om den lanseras i Finland eftersom Instagram redan är så etablerat här.

– Instagram har en väldigt stark position som marknadsfö­ringsplatt­form eftersom där finns personer i alla åldrar. Där är det lätt att nå ut till hela folket. Om Reels kommer hit blir det säkert välanvänt både av vanliga användare och av företag. De som satsar på sin marknadsfö­ring på sociala medier använder sig gärna av nya funktioner och format för att sticka ut ur mängden.

Instagram har en väldigt stark position som marknadsfö­ringsplatt­form eftersom där finns personer i alla åldrar. Där är det lätt att nå ut till hela folket. Harto Pönkä sakkunnig i sociala medier

 ?? Foto: RichaRd NoRdgReN ?? Korta videor är populär på sociala medier på grund av tjänsten Tiktok.
Foto: RichaRd NoRdgReN Korta videor är populär på sociala medier på grund av tjänsten Tiktok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland