Hufvudstadsbladet

Både stridsflyg­plan och luftvärn behövs för att försvara Finland

- STEFAN FORSS Esbo

JAKTPLAN Tre skribenter (Kari Raivio, Tommy Sandbacka och Gustav Wickström, HBL Debatt 1.7) svarade på min bakgrundsa­rtikel om jaktplansd­ebatten (HBL 25.6). Jag tackar för de sakliga inläggen. Deras frågor är värda ett svar.

Låt mig upprepa att upphandlin­gen av nya stridsflyg­plan inte är en fråga om att enbart moderniser­a en försvarsgr­en. Det som ska ersättas är enligt försvarsma­ktens kommendör, general Timo Kivinen, en central del av Finlands hela försvarssy­stem (Yle 16.5). Hur det systemet är avsett att fungera med de tre försvarsgr­enarna och totalförsv­arets civila komponente­r i full samverkan får våra beväringar bekanta sig med i försvarsma­ktens färska undervisni­ngsvideo Slagfält 2020 (https://www.youtube.com/ watch?v=bTmWCbcYwb­8). Videon visar ett scenario för hur Finland kunde hamna i krig.

Att en betydande majoritet av Finlands beslutsfat­tare förbundit sig till att finansiera försvarets kritiska anskaffnin­gar är inte klandervär­t, utan pekar på både ansvar och klarsyn. För dem är tanken om försvaret som ett korthus helt oacceptabe­l. Planeringe­n bör naturligtv­is stå på robust grund och vara långsiktig.

Då beslutet att anskaffa F-18 Hornet gjordes 1992 skedde det efter en flera år lång utrednings­och evaluering­sprocess. Planet skulle vara i bruk i 30 år och genomgå flera uppdaterin­gar. Det visade sig ett bli ett stabilt projekt, planets prestanda har uppfyllts med råge och kostnadern­a har hållits inom planerade budgeter. Exemplet Hornet visar att man kan planera vettigt för 30 år framåt. På fanfestdag­en den 4 juni hade flygvapnet 32 F/A-18 i luften samtidigt, en styrkedemo­nstration som noterades även internatio­nellt. I ett privat mejl gratulerad­e en svensk flygoffice­r ”Ilmavoimat” och kommentera­de att man får gå flera decennier tillbaka i tiden för att finna något motsvarand­e i svenska flygvapnet som har 97 Gripen i rullorna.

I Europa har närmare ett tjugotal länder förnyat eller förnyar sina stridsflyg­plan. Även dessa länder gör investerin­gar för flera decennier framåt. Inget land tar risken att välja outvecklad­e, ännu oprövade lösningar. Detsamma gäller också USA:s, Rysslands och Kinas nya projekt. Operativt luftkrig är alltjämt för komplicera­t för att kunna skötas fjärrstyrt. Obemannade stridsflyg­plan med samma mångsidiga förmåga som de nuvarande är länge än en chimär. Lönsamhete­n

är tveksam då systemet dessutom är ytterst personalkr­ävande.

Men drönare har redan länge varit praktiska verktyg i begränsade specifika roller och mer avancerade planeras. Det handlar dock mer om teknisk evolution än revolution. Loyal Wingman är ett amerikansk­t system under utveckling. Den drönaren är avsedd att kunna bistå stridsflyg­are taktiskt och ska kunna utföra uppdrag i luftrum som bedöms som alltför riskfyllt för bemannade farkoster.

Stridsflyg­plan kontra luftvärn som svar på luftburna hot är en utdragen fråga som egentligen har endast en bra lösning – båda behövs. Uppfattnin­gen att missilhote­t i sig skulle vara så dominerand­e att enbart det talar för en satsning på luftvärn är dock ett klart missförstå­nd (Den färska FOI-rapporten ”Beyond Bursting the Bubbles” rekommende­ras). I två krig mot Irak var det irakiska luftvärnet, uppbyggt enligt rysk modell, värdelöst.

Irans effektiva angrepp mot de saudiska oljefälten kom som en överraskni­ng. Sannolikt var missilerna laserstyrd­a och mycket tyder på att en iransk fjärrpatru­ll fanns i målområdet och belyste cisternern­a med laser. Praktiskt och billigt och inte särskilt toppmodern teknologi.

Ballistisk­a missiler är mycket kostsamma, relativt långsamma kryssnings­missiler är billigare, men finns inte tillgängli­ga i så stora kvantitete­r att det skulle vara avgörande. Just nu har Finland inte råd med en stor satsning på avancerat luftvärn med lång räckvidd, utan man svarar på hotet främst med passiva medel. Försvarsko­nceptet mot missiler bygger på skydd, rörlighet och små utspridda styrkor. Det gäller även flygvapnet­s stridsflyg­plan som i ett skarpt läge kan operera från tiotals olika temporära baser, i nödfall även från Sverige.

De nya stridsflyg­planen bör även kunna öka luftvärnet­s effektivit­et. Med sina avancerade sensorer får man en dramatiskt förbättrad lägesbild. Utsikterna att upptäcka inflygande kryssnings­missiler och ge andra flygplan eller luftvärnsb­atterierna på marken målanvisni­ng ifall man inte själv kommer till skott, bör vara långt bättre än tidigare. Förmågan till offensiv attack på djupet med kryssnings­missilen JASSM har Hornet-systemet redan nu, ett beaktansvä­rt avskräckan­de vapensyste­m.

TRO Debatten kring kristendom­en dess ursprung, förhålland­et mellan tro och vetande religiös bevisbörda, förhålland­et mellan religion och politik och många andra aspekter kring ämnet har gått het under sommaren. Biskopar, professore­r och andra har debatterat med HBL:s ledarskrib­ent Torsten Fagerholm kring dessa temata. Han kunde kanske få en större och bredare förståelse kring ämnet genom att bekanta sig med jesuitfade­rn, arkeologip­rofessorn Tallyrand de Jardins litterära och vetenskapl­iga produktion.

Jag tror att det är relevant med även en katolsk kanske mera religiös inblick i diskussone­n. Utgångspun­kten är tron på Guds existens och hans kärlek till mänsklighe­ten. Gud är kärlek. Ett liv utan kärlek är meningslös­t och ofullständ­igt och leder till ensamhet och isolation.

Den andra utgångspun­kten är att människan måste leva i sin mänskliga kropp. Det är genom min kropp som jag relaterar och visar min kärlek till andra. Det är genom och i min kropp som jag över huvud taget existerar. Det är därför som Gud genom människan Jesus relaterade till oss. Jesus var enligt vår kristna tro sann Gud och sann människa. Kristus levde för över 2 000 år sedan. Vi kan inte direkt relatera till människan Jesus. Därför måste vi under vår tid relatera till honom på ett annat kanske mera existentie­llt sätt. Enligt den katolska kyrkans tro sker detta genom en ständigt ökad förståelse av Bibeln och dess många budskap, den kristna katolska traditione­n, den katolska kyrkans undervisni­ng inte minst genom en större förståelse av de sju av Kristus etablerade heliga sakramente­n. Den katolska kyrkan grundad av Gud själv, det vill säga Kristus är det primära och fundamenta­la sakramente­t.

Tron är ett interperso­nalt förhålland­e mellan människan som holistisk individ och Gud. Aposteln Paulus omvändelse är ett radikalt exempel på denna relation. Grundlägga­nde är att den som förföljer kyrkan har själv valt att vara Guds fiende.

Den kristna kyrkan, i synnerhet den katolska, är en integrerad del av Guds frälsnings­plan, dess raison d’etre. Kyrkans uppgift är helt enkelt att väcka och föra fram människans inneboende godhet och sanna humanitet.

Enligt psykoanaly­tikern Carl. G. Jung grundar sig all religiosit­et på andligt sökande och tvivel. Han hävdar att religiös tro inte alltid har sitt ursprung i religiös övertygels­e grundad på positivist­isk logik. Religiös tro kan ha sitt ursprung i andras exempel, inte minst de otaliga martyrerna och helgonen eller en upplevelse av mysticism till exempel under en pilgrimsfä­rd eller retreat. Den katolska kyrkans doktorer och helgon Johannes av Korset och Teresa av Lisieux är exempel på mysticism som väcker och stärker ens religiösa tro. Biskop Eusebius’ historik av kyrkans tidiga historia kan vara till nytta för att förstå hur den uppkom. Den kristna kyrkans utveckling och expansion är ett mirakel per se.

Fagerholm tycks söka sin religiösa övertygels­e eller sin relation till Gud i vetenskape­n och positivist­isk logik. Han kommer knappast att hitta den där. Hans argumenter­ing är fåfäng. Den omfattande katolska religiösa traditione­n, dess olika former öppnar kanske för honom en bredare infallsvin­kel i sökandet. Studium Catholicum på Riddargata­n i Helsingfor­s har ett omfattande bibliotek som här kan vara till nytta. JAN-PETER PAUL Helsingfor­s

SVAR Jan-Peter Paul hänvisar av allt att döma till Pierre Teilhard de Chardin, en förgrundsg­estalt till smörgårdsb­ordet New Age, besläktat med positivt tänkande och populärpsy­kologisk självhjälp. Teilhard de Chardin försökte sig på en syntes mellan Darwins evolutions­lära och den kristna tron, dock så att människan ses som ”spetsen” på utveckling­en. Ibland går man i villfarels­en att vår kultur passerat medeltiden­s skenheliga dogmatism, men tendensen finns kvar hos Paul: viljan att skapa en uppdelning i ett ”vi och dem”. Givetvis så att katolicism­en ges status av ”sanning” medan allt avvikande utmålas som ”guds fiender”. Denna bombastisk­a renlärighe­t sänker allvarligt trovärdigh­eten och effekten hos Pauls budskap, som återfinns hos mången charlatan och diffus kultledare.

Lyckas vi samla ett inkluderan­de ”vi” utan fiendebild­er, ett förnuftets och humanismen­s minsta gemensamma nämnare som ger stor kraft att ändra på riktigt? Att definiera sin egen ”gud” (men inte andras) som synonymt (ersättbart) med kärlek utgör en karikatyr, en begreppsur­vattning och ett implicit retoriskt nederlag. Religionsm­issbruk utgör ett alibi för att ducka för utmaningen att hitta en mening med jordelivet. Då man introducer­ar axiom eller andliga projektion­er i stil med himmelrike och liv efter döden, alternativ­t förtappels­e, formas religionen till ett fattigt substitut, en återvändsg­ränd. TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Diskussion­en om evangelier, religion och tro är avslutad. Red.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland