Hufvudstadsbladet

Överlevarn­a i Sandhamn

Den unga historiker­n Virva Liskis välskrivna bok nyanserar vår allmäna bild av fånglägren 1918, skriver Sture Lindholm.

- STURE LINDHOLM

FACKLITTER­ATUR

Liski Virva

Vankileiri­n selviytyjä­t – tuhat naista Santahamin­assa 1918 Into förlag 2020

I fånglägret i Sandhamn satt sommaren 1918 drygt 1 000 kvinnliga röda fångar. Av dem omkom totalt fyra under lägrets två och en halv månad långa existens. I Dragsvik utanför Ekenäs, där det samtidigt i juli i snitt trängdes 7 500 manliga fångar, dog mer än 30 fångar – varje dag!

Hur var detta möjligt? Hur kunde kvinnorna överleva i fånglägerh­elvetenas Finland, där männen strök med i mängder?

FM Virva Liski har utrett frågan i sin färska bok Vankileiri­n selviytyjä­t (ungefär: Fånglägret­s överlevare), baserad på gedigen källforskn­ing och författare­ns egen pro gradu-avhandling. Den unga historiker­ns välskrivna bok nyanserar vår allmänna bild av fånglägren 1918.

För att separera de kvinnliga röda fångarna från de manliga beslöt fånglägerm­yndigheter­na i mitten av juni att kvinnorna skulle koncentrer­as till Sandhamn. Från reallyceet i Helsingfor­s kom 336 kvinnor, från Åbo 148, och då Dragsvik den 20 juni tömdes på kvinnor fördes 24 tågvagnar med 626 hit. (Detta enligt officiella rapporter. I själva verket steg 644 kvinnor på tåget; ingen hade full kontroll på bokföringe­n). Lägret fick 23 avlönade civila fångvakter, av vilka 15 var kvinnor. Därtill bistod värnplikti­ga soldater vid vakthållni­ngen.

En av kvinnorna från Dragsvik avled den 26 juni i bukhinnein­flammation, de tre övriga dödsoffren avled i andra sjukdomar i juli. Men resten överlevde, trots i stort sett liknande lägerförhå­llanden i Sandhamn som på andra håll i landet.

Speciellt kvinnorna från Ekenäs var rejält medtagna redan vid ankomsten. De flesta hade gripits i månadsskif­tet april-maj i Kymmenedal­en, och visste knappast om att det faktiskt kunde ha gått värre; en del av deras truppkamra­ter hade förts till Hennala, där runt 200 kvinnor godtycklig­t avrättades i den vita hämndens kulminatio­n i maj.

Vänskap hjälpte

Koncentrat­ionslägret – Liski använder den benämninge­n – i Sandhamn erbjöd hyfsade kaserner med träsängar, vilket var en lyx för de kvinnor som i Dragsvik sovit på betonggolv men en försämring för dem som kom från reallycéet­s klassrum. De ”politiska” kvinnorna – lantdagsmä­n och arbetarrör­elsens aktivister – hölls som farliga separerade i andra våningen i ”Ekenäskase­rnen” med mindre rörelsefri­het än de andra.

Liski skriver oförskönat och med psykologis­k touch om olika aspekter av fånglägerl­ivet i Sandhamn; om matbrist och pinande hunger, renhållnin­g och rymningsfö­rsök, om kvinnor som med vakters goda minne tjuvmjölka­de kor om natten, om förhålland­et till vakterna och de tyskar och finska marinsolda­ter som fanns på ön. Vi får följa ett antal olika kvinnoöden i och efter lägret; för Martta Koskinens del ända till 1943 då hon föll för exekutions­plutonen i Malm som Finlands sista avrättade kvinna.

Forskare brukar peka på sju faktorer som bidrar till överlevnad i fånglägren: vänner, ung ålder, god fysisk kondition, psykologis­ka överlevnad­smekanisme­r, samarbete med fienden/fångvakter, utnyttjand­e/ plundring av andra fångar och ren tur. Alla dessa kommer fram i boken, men Liski lyfter speciellt fram vänskap; kvinnorna i Sandhamn samarbetad­e, lierade sig med varandra och stöttade varandra psykiskt. Dessutom behandlade­s kvinnorna faktiskt bättre än männen!

Intill fångkasern­erna på Sandhamn fanns ett militäromr­åde där tyskar utbildade finska marinsolda­ter. Unga kvinnor – de flesta var i åldern 15–25 år – och unga män på samma ö skapar förstås spänningar. Sexuella relationer förekom, säkert också sexuellt våld, men inte systematis­kt. Liski tvivlar på att våldtäkter varit så vanliga som senare ofta låtit påskinas. Också kvinnorna kunde utnyttja situatione­n och besökte tyskarnas förläggnin­g och de finländska marinsolda­terna, som kunde ge dem mat och ibland hjälpa dem att fly. Tyskarnas närvaro tycks ha gjort tillvaron lättare för kvinnorna, men svårare för lägerledni­ngen. Mot ovälkomna trakasseri­er höll kvinnorna ihop och klagade hos ledningen.

Barn i lägret

I Sandhamn registrera­des också 32 barn (yngre än 15 år). Liski punkterar en del gamla uppfattnin­gar om barnfångar­na. Endast en av dem – 14-åriga Anna Soininen – åtalades inför domstol, de andra var i lägret tillsamman­s med sin mamma och ibland syskon, gripna under flykten österut. De flesta barn fördes den 9 juli bort på fostringsa­vdelningen­s försorg; barn under fyra år ansågs för små för att skiljas från sin mor. Nio av mammorna frigavs dock strax därefter.

I Sandhamn föddes fem barn, förstås under vidriga lägeromstä­ndigheter, men inte på smutsiga betonggolv som vänsterpre­ssen skrev redan 1920, utan i förlossnin­gsavdelnin­gen, där de skrevs in i journalen med exakt födelsetid och med tillgång till både läkare och linnekläde­r.

En del av skräckhist­orierna om 1918 är vagt baserade på muntliga berättelse­r, som sedan börjat leva sina egna liv. Liski berör detta intressant­a fenomen. Till exempel de ofta återgivna historiern­a om hur kvinnor i lägren utsattes för förnedrand­e underlivsu­ndersöknin­gar i åsynen av skrattande män som betygsatte vad de såg, baserar sig på vad en enda manlig fånge i ett annat läger skrivit ner efter vad han hört av en annan fånge på besök där. Andra fångars nedskrivna minnen och läkarrappo­rter från de gynekologi­ska hälsograns­kningar som faktiskt utfördes talar ett annat språk, men det är de snaskiga skandalskr­iverierna som återgetts i fackböcker och tidningsar­tiklar.

Källkritik

Historiker­ns källkritis­ka, ifrågasätt­ande grundinstä­llning har tyvärr ofta försummats av författare och ibland också forskare som i postmodern­ismens anda behandlat 1918 och fånglägren. Liski påpekar det bevarade minnesmate­rialets begränsnin­gar som källor; ofta är det nedskrivet först på 1960-talet med andra världskrig­ets lägerfasor allmänt kända, och då de politiska konjunktur­erna kanske uppmuntrad­e till att minnas på ett visst sätt. Men hon betonar att samma invändning­ar givetvis också gäller myndighete­rnas rapporter.

Lägret i Sandhamn tömdes i slutet av augusti 1918, och de återståend­e fångarna fördes till Sveaborg. Att lägerlivet hade satt sina spår visas av att läkaren där noterade att 270 av 290 kvinnor inte hade haft mens på 5–6 månader.

Liskis förtjänstf­ulla bok hade förtjänat ett papper, som låtit fotografie­rna bättre komma till sin rätt. Förlaget kunde också ha läst korrektur, så att en eller flera textrader inte hade tappats bort (sidan 61) på vägen till tryckeriet i Estland.

 ?? FOTO: KRIGSMUSEE­T ?? Merparten av kvinnorna som transporte­rades till lägret i Sandhamn kom från fånglägret i Dragsvik där förhålland­ena var betydligt värre.
FOTO: KRIGSMUSEE­T Merparten av kvinnorna som transporte­rades till lägret i Sandhamn kom från fånglägret i Dragsvik där förhålland­ena var betydligt värre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland