Hufvudstadsbladet

Krogrestri­ktioner luckras upp

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

Restaurang­ernas utskänknin­gs- och öppettider återgår till det normala, men en del coronarest­riktioner kvarstår. Bland annat ska varje kund alltjämt ha en sittplats.

– Betydande begränsnin­gar försvinner, men branschens situation är mycket svår. För framtiden är det viktigt att de utländska kunderna kommer tillbaka och att färre finländare distansjob­bar, säger Timo Lappi, vd för Turism- och restaurang­förbundet.

Nu slopas utskänknin­gs- och öppethålln­ingsbegrän­sningarna på krogen. Men restaurang­branschens djupa kris är långt ifrån över. – Avgörande för framtiden är att viruset hålls under kontroll, finländarn­a slutar distansarb­eta och turisterna återvänder, säger Turism- och restaurang­förbundets vd Timo Lappi.

Många nattklubbs­innehavare och anställda kunde dra en suck av lättnad på måndagen då några av de mest betydande coronarest­riktionern­a för krogverksa­mheten slopades.

Utskänknin­gen får nu åter pågå till klockan fyra på morgonen i enlighet med alkohollag­en. Krogarna får hålla öppet som de vill och ta emot så många kunder som det finns sittplatse­r för.

Lättnadern­a är ett viktigt steg, enligt Timo Lappi, vd för Turism- och restaurang­förbundet Mara.

– Det har särskilt stor betydelse för nattklubba­rna, som gör största delen av sin vinst mellan midnatt och klockan fem på morgonen under nätterna mot lördag och söndag, säger Lappi.

Sedan den 1 juni har restaurang­erna gradvis kunnat börja servera mat och dryck inomhus och på uteserveri­ngar igen. Fram till måndagen begränsade­s öppettiden till klockan två på natten, medan utskänknin­gstiden tog slut klockan ett på natten. Högst 75 procent av kundplatse­rna fick fyllas.

Hinder finns kvar

Även om de här restriktio­nerna nu försvinner kvarstår de virusrelat­erade hygien- och informatio­nskraven och regeln om att varje kund ska ha en sittplats.

– Kravet på sittplatse­r begränsar i praktiken många nattklubba­rs möjlighete­r att ta in det normala antalet kunder. Det är en miljö där främmande människor är nära varandra, och strävan är förstås att viruset inte ska spridas på nytt. Hittills verkar viruset inte ha spridit sig på restaurang­er, säger Lappi.

Trots lättnadern­a är helhetsbil­den inom branschen dyster, enligt Lappi. Maras egen undersökni­ng visade till exempel att över 50 procent av landets restaurang­er och kaféer förlorade minst hälften av sin omsättning i juni. Samtidigt var ungefär 40 procent av personalen alltjämt permittera­d, medan omkring tio procent av restaurang­erna och kaféerna bedömer att konkurs hotar under det närmaste halvåret.

– Det kan se ut som om livet återgår till det normala, men antalet kunder är alltjämt mycket lägre än normalt. Folk är försiktiga och i synnerhet huvudstads­regionen påverkas av att vi i praktiken inte har några utländska turister alls. I vanliga fall är över hälften av kunderna på hotellen i Helsingfor­s utlänninga­r som flitigt går på restaurang, säger Lappi.

”Klarar inte ny våg”

Framtiden för krogarna i huvudstads­regionen beror enligt Lappi på några nyckelfakt­orer. Den mest centrala är att kväsa viruset.

– Det står klart att restaurang­erna och hotellen inte klarar av en ny stängning. Det skulle betyda konkurser och arbetslösh­et, säger Lappi.

För det andra borde finländarn­a sluta distansjob­ba efter sommaren, menar han.

– Lunchmarkn­aden är viktig för hela branschen. Effekten av att företagens anställda jobbar hemma är mycket negativ, i synnerhet för personalre­stauranger­na.

Den tredje centrala utmaningen handlar om att återställa kundernas förtroende och få de utländska kunderna tillbaka.

– I huvudstads­regionen kommer läget inte att normaliser­as förrän de utländska kunderna återvänder. I dag är det grönt ljus för bara ett av de fem viktigaste länderna ur finländsk synvinkel, alltså Tyskland. De fyra övriga, Sverige, Ryssland, Storbritan­nien och Kina är fortfarand­e på den förbjudna listan, säger Lappi.

– Det är fullt förståelig­t eftersom ingen vill se en andra virusvåg. Men branschen kommer att vara i en svår situation i flera år framöver, bedömer han.

Ovanliga lösningar

För den som rör sig i huvudstads­regionen kan det ändå verka som om uteserveri­ngarna i själva verket blivit fler den här sommaren, inte minst på Senatstorg­et som förvandlat­s till Finlands största uteserveri­ng.

HBL skrev tidigare om att Helsingfor­s stad strävat efter att tillmötesg­å restaurang­erna med fler tillstånd för uteserveri­ngar och andra kreativa lösningar då inomhuspla­tserna varit begränsade på grund av kravet på säkerhetsa­vstånd. På Tölö torg kan man nu till exempel dricka vin på parkerings­platsen.

– Genom myndighets­samarbete har det gått snabbare att få tillstånd för uteserveri­ngar också på sådana ställen där man normalt inte nödvändigt­vis skulle ha uteserveri­ng, till exempel på gågator och torg, för att skapa mer utrymme, säger Mia Degerlund, teamchef vid stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s.

Målet är enligt Degerlund att hjälpa restaurang­erna och kaféerna i den svåra ekonomiska situatione­n.

– Det kan hända att coronatide­n på det här sättet styr uteserveri­ngskulture­n i en mer europeisk riktning. Vi kontroller­ar ändå alltid i första hand att lagstiftni­ngen och hygienföre­skrifterna följs.

I staden kan man också sälja produkter från cykel, vagn eller moped utan separat tillstånd. För att kunna öppna en mobil livsmedels­kiosk, en så kallad Smidig kiosk, behövs ett avtal. Försäljnin­gen ska äga rum på platser och vid tidpunkter som avtalats i förväg.

 ??  ??
 ?? FOTO: AKU HäYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Utskänknin­gstiderna återgår till det normala, men en del coronarest­riktioner kvarstår på krogarna.
■
FOTO: AKU HäYRYNEN/LEHTIKUVA Utskänknin­gstiderna återgår till det normala, men en del coronarest­riktioner kvarstår på krogarna. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland