Hufvudstadsbladet

Alfa Laval vill köpa Neles

Verkstadsk­oncernen Alfa Laval lägger ett bud värt 11,50 euro per aktie eller motsvarand­e 1,7 miljarder euro på ventilatio­nsbolaget Neles, som tidigare ingick i Metsokonce­rnen.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi TT

Det finländska bolaget Neles är specialise­rat inom flödeskont­roll, i praktiken betyder det att bolaget producerar ventiler. Alfa Laval är en verkstadsk­oncern som är verksam inom fjärrvärme samt produktion av pumpar och ventiler.

Neles började sin resa som oberoende bolag i och med sammanslag­ningen av Metso Minerals och Outotech i början av juni. Alfa Lavals vd, Tom Erixon, sade på en presskonfe­rens på måndagsmor­gonen att det var då Alfa Laval började planera uppköpserb­judandet.

I fjol hade Alfa Laval en omsättning på 47 miljarder kronor, ungefär 4,5 miljarder euro. Neles omsättning var 642 miljoner euro.

Alfa Laval har cirka 17 000 anställda, Neles har 2 900.

Neles aktieägare erbjuds 11,50 euro per varje utomståend­e aktie som inte ägs av Neles eller Neles dotterbola­g. I fredags, som var den sista handelsdag­en före offentligg­örandet, hade Neles aktier ett värde på 8,70 euro på Helsingfor­sbörsen. Alfa Lavals erbjudande var alltså cirka 30 procent högre än aktiernas värde i fredags.

Efter att erbjudande­t offentligg­jordes steg värdet på aktierna. På måndagsmor­gonen steg aktiens värde direkt till 11,60 euro. Vid 17-tiden på måndagskvä­llen hade aktien stigit med 37 procent, till 11,94 euro.

Denna stigning beror på att aktieägare förväntar sig en tävling kring uppköpande­t av Neles, enligt Helsingin Sanomat.

Enligt Erixon kommer Alfa Laval att fortskrida med processen ifall de erhåller två tredjedela­r av Neles utomståend­e aktier.

De av Neles styrelseme­dlemmar som har deltagit i beslutsfat­tandet har enhälligt beslutat rekommende­ra Neles aktieägare att acceptera erbjudande­t.

Det svenska investerin­gsbolaget Cevian Capital har för sin del tackat ja. Bolaget innehar cirka 11 procent av Neles utomståend­e aktier. Det finländska bolaget Valmet är Neles största ägare, i juni köpte bolaget 15 procent av Neles aktier.

Enligt Erixon har Alfa Laval inte kontaktat Valmet och tillägger att orsaken till detta är att kontaktmöj­ligheterna är begränsade på grund av reglerna kring insider-trading.

– Jag har inga planer på att kontakta Valmet i dag, sade Erixon på presskonfe­rensen i går.

 ?? FOTO: JENNY LEYMAN/PRESSBILD ?? Alfa Lavals vd, Tom Erixon, meddelade om bolagets planer i en presskonfe­rens
■ måndag morgon.
FOTO: JENNY LEYMAN/PRESSBILD Alfa Lavals vd, Tom Erixon, meddelade om bolagets planer i en presskonfe­rens ■ måndag morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland