Hufvudstadsbladet

Gröna politiker vill att staten stöder köp av elcykel

Juha Sipiläs regering försökte införa ett anskaffnin­gsbidrag för elassister­ade cyklar, men backade efter att förslaget stötte på brett motstånd. Nu försöker riksdagsle­damöterna Outi Alanko-Kahiluoto och Tiina Elo värma upp frågan på nytt.

-

De grönas riksdagsle­damöter Outi Alanko-Kahiluoto och Tiina Elo vill att staten börjar betala ut anskaffnin­gsbidrag för elassister­ade cyklar.

Alanko-Kahiluoto och Elo lämnade in ett skriftligt spörsmål om införandet av ett anskaffnin­gsbidrag för elcyklar i juni.

Enligt riksdagsle­damöterna kan elcyklar ersätta bilar på korta resor, vilket skulle ha en positiv inverkan på miljön och en hälsofrämj­ande effekt på befolkning­en. Alanko-Kahiluoto och Elo påpekar att försäljnin­gen av cyklar har ökat under coronaepid­emin.

I och med sitt skriftliga spörsmål försöker de gröna riksdagsle­damöterna värma upp frågan om ett anskaffnin­gsbidrag på nytt. Juha Sipiläs (C) regering beredde ett lagförslag om att införa ett anskaffnin­gsbidrag på 400 euro till privatpers­oner som köper en elassister­ad cykel, men backade i ärendet efter att förslaget stötte på motstånd när det var på remiss våren 2018.

Sabina Lindström, dåvarande direktör vid Kommunikat­ionsminist­eriet, sammanfatt­ade resultatet av remissrund­an med att säga att man inte hittade någon fungerande lösning för att stödja anskaffnin­gen av elcyklar.

– Det var själva idén om den här typen av understöd som stötte på motstånd. Man ansåg inte att det är ett vettigt sätt att öka antalet elcyklar eller främja cyklandet, sade Lindström i april 2018.

 ?? SPt
Foto: Christa Lundström/ ?? Två gröna riksdagsle­damöter vill återuppta diskussion­en om att införa ett
■ statligt anskaffnin­gsbidrag för elassister­ade cyklar.
SPt Foto: Christa Lundström/ Två gröna riksdagsle­damöter vill återuppta diskussion­en om att införa ett ■ statligt anskaffnin­gsbidrag för elassister­ade cyklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland