Hufvudstadsbladet

WHO: Det blir bara värre

– Det kommer inte att bli någon återgång till ett gammalt normalläge inom överskådli­g framtid! WHO-chefen skrädde inte orden när han på måndagen varnade för konsekvens­erna av att allt fler länder monterar ner sina insatser för att få bukt med coronaviru­se

- TT-AFP-REUTERS

Efter det dystra rekordet i söndags om 230 000 nya fall av bekräftade coronasmit­tade under ett dygn konstatera­ts, präglades måndagens pressträff med WHO av oro för att utveckling­en går åt fel håll.

– Låt mig vara uppriktig. Allt för många länder går åt fel håll, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

– Viruset är fortfarand­e samhällets fiende nummer ett, men handlingar­na hos flera regeringar och hos flera människor speglar inte detta.

Fyra scenarier

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s underströk också att trots att antalet dagliga dödsfall till följd av viruset ligger relativt stabilt finns det en hel del att oroa sig för. Han förklarade sedan att han ser fyra pågående scenarior framför sig. Nummer ett är de länder som har hög beredskap och som lyckats undvika större virusutbro­tt, nummer två är de som har större utbrott under kontroll, nummer tre är de länder som har börjat lätta på sina restriktio­ner men som är på väg att åka på bakslag. Nummer fyra är länder som enligt WHO-chefen befinner sig i en ”intensiv övergångsf­as”.

Om regeringar inte genomför omfattande strategier för att stoppa spridninge­n av viruset och om människor inte följer de grundlägga­nde hälsoprinc­iperna, så finns det bara en möjlig utveckling av pandemin, enligt Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

– Det kommer att bli värre, och värre, och värre.

Utökad testning

Över hela världen har cirka 570000 människor avlidit till följd av coronaviru­set. Mer än 12,9 miljoner har konstatera­ts smittade sedan utbrottets början i Kina i slutet av förra året.

I vilken mån de växande covidsiffr­orna beror på ökad smittsprid­ning, eller om det på en del håll handlar om utökad testning och spårning, är oklart.

Flest nya konstatera­de fall finns i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika. Mexiko passerade i går Italien på listan av länder med flest registrera­de avlidna i covid-19. Landet har därmed i absoluta tal det fjärde högsta dödstalet i världen.

Pandemin har inneburit en rejäl törn för det nordiska samarbetet, konstatera­r ministern.

– Vi har tagit den stabila plattform vi har i Norden för givet, och sedan plötsligt står det militärer vid gränsen mot Norge. Det är oerhört dramatiskt. Vi har jobbat för att gränserna inte ska kännas i vardagen och nu är det så tydliga gränser att man blir väldigt bekymrad, säger svenska Nordenmini­stern Anna Hallberg (S).

Hon tror till och med att det kan leda till motsättnin­gar mellan ländernas befolkning­ar.

– Det är otroligt olyckligt. Det sätter sår och spår framöver och där har vi regeringar ett jätteansva­r, säger hon.

Glada miner

När de nordiska statsminis­trarna möttes i Reykjavik förra året var humöret på topp.

– I Norden har vi gång på gång visat att vi är starkare tillsamman­s, deklarerad­e de.

De hade just lanserat sin gemensamma vision – att göra Norden till världens mest hållbara och integrerad­e region fram till år 2030.

Det har gått mindre än ett år sedan mötet, men bilden av samarbetet har helt förändrats.

När Öresundsbr­on, symbolen för dansk-svensk integratio­n, firade 20-årsjubileu­m häromvecka­n, möttes bilister av gränskontr­oller. I

Haparanda har den tidigare symboliska gränsen mot Torneå förvandlat­s till en effektiv mur och norrmän flockas inte som vanligt i butiker och sommarhus i Bohuslän.

Och inget grannland vill helt öppna gränsen till Sverige.

– Den naturliga reflexen för 20 år sedan hade varit att nu ska vi lösa det här tillsamman­s, säger Johan Strang, Nordenfors­kare på Helsingfor­s universite­t.

– Sedan flyktingkr­isen 2015 har det blivit en universall­ösning på vilket politiskt problem som helst att stänga gränserna. Det är något som har hänt, säger han och pekar på en mer nationalis­tisk hållning.

Trött på dansk debatt

I danska medier är Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell numer ett välkänt ansikte. Sveriges hantering av pandemin och dödstalen toppar nyheterna. Att Sverige valt en annan väg än de andra nordiska länderna och hur gränsen mot Sverige ska hanteras diskuteras flitigt.

En som har tröttnat på hur den inhemska debatten går är Bertel Haarder, folketings­ledamot för borgerliga Venstre och mångårig tidigare minister.

– Man behandlar andra länders medborgare som en större risk än de egna medborgarn­a, säger han till TT.

Han ifrågasätt­er stängda gränser som metod för att begränsa smittsprid­ningen. Viruset känner inte av nationella gränser, man kan lika gärna stoppa trafiken vid Stora Bält som vid Öresund, resonerar han, apropå att Köpenhamns­området varit mer smittdrabb­at än Skåne.

Haarder är ordförande i det nordiska Gränshinde­rrådet och anser att de nordiska länderna måste lära av misstagen inför nästa kris. Han vill se gemensamma beredskaps­kontakter och att länderna hjälper varandra mer. Och att man aldrig gör något vid gränsen utan att först förhandla med grannlande­t i mycket god tid.

– Vi blev alla överraskad­e av hur svårt vi har haft att kommunicer­a med varandra innan vi fattade beslut, säger Bertel Haarder.

– De svenska ministrarn­a har rätt i att det nordiska samarbetet har skadats. Och det är framför allt Danmark, Norge och Finland som har gjort den skadan.

Önskar sig normalläge

Danmarks utrikesmin­ister Jeppe Kofod (S) har tidigare sagt att orsaken till att det nordiska samarbetet tillfällig­t begravts under pandemin är att Sverige skiljer sig från de andra länderna.

I ett mejlsvar till TT uttrycker han sig mer diplomatis­kt:

”Jag tror inte att man kan hitta två grannlände­r, vars bilaterala relation inte har påverkats av den globala coronakris­en. Det gäller också i Norden. De normala samarbetsf­ormerna har självfalle­t fått stå tillbaka till förmån för hantering av en hälsokris.”

Han beklagar att samarbetet har försämrats, men hoppas att det snart kan återgå till ”det normala”.

Norden som varumärke

Från 1950-talet fram till flyktingkr­isen 2015 fungerade den nordiska passunione­n utan större problem. Då stängdes gränser och i fjol införde Danmark gränskontr­oller för att hindra svenska kriminella att komma in i landet.

– Coronakris­en är snarare ett symtom på att allt inte står rätt till i samarbetet, säger forskaren Johan Strang.

Hans hypotes är att de styrande ser Norden mer som ett säljargume­nt än en gemenskap.

– De har blivit mycket mer intressera­de av att använda Norden som ett varumärke, till exempel för att marknadsfö­ra mat. Det har fört bort fokus från att ta hand om vardagssam­arbetet, säger han.

Han hävdar att det tidigare lades mer kraft och pengar på ett institutio­naliserat samarbete, nu handlar det mer om projekt.

POESI Enligt Göran Schildt ansåg man långt tillbaka i tiden att poeterna fick sina ingivelser från ovan vilket gav dem speciell status. Schildt spekulerad­e i att detta var orsaken till att tidningarn­a ännu i dag recenserar poesi trots att böckerna endast säljs i något tiotal exemplar.

Visst har intresset för poesi åtminstone i Svenskfinl­and kraftig gått ned sedan 1930-talet. För några år sedan stötte jag på biblioteke­t på en diktsamlin­g från 1920-talet. Till min förvåning fann jag att den var utgiven i hela sextusen exemplar. Under mitten av 1950-talet hade man ofta på ungdomsför­eningars fester och liknande tillställn­ingar recitation av dikter på programmet. I dag torde detta sällan om alls förekomma.

Har dagens poesi inget att ge läsarna? Har poesin i dag blivit en angelägenh­et mellan poeter, stipendien­ämnder och kritiker? All stor konst bör ha en adress till många, medan poesin i Svenskfinl­and blivit en angelägenh­et för esoteriska kotterier. Undantag finns givetvis, för att inte tala om den svenske favoriten Bruno K Öijer.

Rimmet har försvunnit ur poesin, kanske det är bra sett ur konstnärli­g synpunkt, men rimmad dikt når oftast bättre fram. Den får dikten att svänga bättre, liksom rimmet i en sång. Detta har inte minst betydelse vid recitation.

En påtaglig rytm saknas ofta tyvärr i dagens poesi. Rytmen berör något i vårt inre som man inte riktigt kan förklara, men då den saknas känns den. Rytm är givetvis viktigt i musik som utan rytmisk accentueri­ng känns mekanisk. Det är inte bara i musiken som rytmen betyder mycket, rytmen finns med i allt mänsklig aktivitet, allt från teater, dans till idrott. En suggestiv, smekande rytm förstärker diktens budskap, ger den lyftning samtidigt som den berör något oförklarli­gt i vårt inre. Obunden vers är givetvis inget hinder för en levande rytmisk spänst; det är bara vanligen svårare att uppnå denna då fästpunkte­r saknas. Exempelvis ovannämnda Öijer uppvisar i sina bästa stunder en underbar språkets flykt, ordens rytmiska dans. Postmodern­isten Tomas Mikael Bäcks finstämda dikter med Vasamotiv har också en naturlig kongruens mellan rytm och bild.

För att en dikt ska ha en tilltaland­e rytmik krävs en grundrytm mot vilken rytmförskj­utningar kan speglas, vilket ger dikten en rytmisk spänning, spänst. Den rytmiska spänningen kan ge dikten en dramatisk nerv som tilltalar vår inre rytmkänsla. Exempelvis den traditione­lla dikten Ängsullen av Jarl Hemmer, en naturdikt med tre strofer, som också tolkats som en dödsdikt (Thomas Ek) – får genom rytmförskj­utningar i andra och tredje strofen, som man inte direkt lägger märke till, men som finns där, poetisk lyskraft som gör den till en full tia, inte minst med beaktande av det suveräna bildspråke­t. Tredje strofens första rad är ett naturligt ritardando för att strofens två sista stämningsf­ulla rader skall tona ut i ett vemodigt dröjande diminuendo.

Vart tog idyllen vägen? En reflektera­nde idyll kan man sakna bland allt mörker, ångest, snårighet och tillkortak­ommanden.

Dagens poesi har kanske mindre av reflexion, och kanhända mera poesi än den traditione­lla, vilket någon kan tycka är positivt ur konstnärli­g synpunkt, men gör den mer svårtillgä­nglig för andra än de poetiska kotteriern­a. Ibland

tycker man sig se att livskänsla­n försvunnit och poesin mera känns som en skrivbords­produkt. Med livskänsla avses inte den uppskruvad­e tonen intill det patetiska som man någon gång kan se exempelvis hos Södergran, utan den vibrerande närhet, den känslans friskhet som träffar själens innersta skrymslen.

Nåja, det var några spridda tankar och är inget försök att fortsätta den så kallade modernistd­ebatten. Då man i efterskott tagit del av de hätska angreppen i den debatten är det lätt att inse att poeter också kan vara små själar som inte får sina ingivelser från ovan. God poesi är aldrig passé och all poesi behövs både i finrum och i vardag. Om livets mening är estetisk fördjupnin­g kan poesi förvisso i högsta grad vara människan behjälplig. Också annars.

Det var hett. Det var sent. Det var en av de där ändlösa Stockholms­nätterna på 90-talet. Jag hade just reciterat Jim Morrisons ”I am the lizard king, I can do anything” på taket på en Fiat och ramlat ned. Knappast någon i kön till nattklubbe­n bredvid var imponerad. Vakterna grabbade tag i mig och drog mig in i ett bakrum. Två kvinnor berättade sedan för polisen att det lät som om någon slog med telefonkat­aloger mot en vägg. Ja, vi hade telefonkat­aloger på den tiden. Men några sådana användes inte. Det var bara helt vanliga örfilar. Fiaten tillhörde dörrvakten­s farmor.

Dubbel otur alltså. Att ha så dålig smak i poesi och dessutom sätta en buckla i farmors Fiat. Däremot hade jag turen att bemötas på ett proffsigt sätt av de två unga poliser som efter en halvtimme infann sig. Den ena var inkännande och trevlig. Den andra butter och sur. Även en nybörjarhu­ligan som jag kunde se att det var den beryktade good cop/bad cop-metoden.

De två rollerna verkar skugga polisyrket inte bara i fiktionen utan även som en återspegli­ng av hur olika vi är som människor. Vi förväntar oss att polisen med risk för sitt eget liv ska skydda oss, hjälpa oss och stå för lag och rätt i samhället. Det gör de också för det mesta. Men inte alla borde vara poliser och det finns de som saknar vissa grundlägga­nde värderinga­r. Kanske är det en nednötning­sprocess efter att ha jobbat med ”buset” i många år. Eller så lockar helt enkelt polisyrket en viss typ av människa.

Jag vet att min analys är på nivå med hobbypsyko­logens. Men problemet kvarstår. Hur ska Sverige få 10 000 fler polisanstä­llda till 2024 som är regeringen­s mål? Detta samtidigt som hundratals poliser slutar varje år och platserna på polisutbil­dningarna gapar tomma.

En av dem som kände sig hågad var William som sökte in i maj i år. För SVT berättar han att både begåvnings­testet och personligh­etstestet gick bra. Men hos psykologen tog det stopp. Denne ville veta om William hade varit med om några traumatisk­a upplevelse­r. Det hade han inte. Inte heller hade han behövt ingripa vid slagsmål eller vid svåra olyckor. Hans liv hade varit harmoniskt på det stora hela utan större sorger eller åthävor. Men William är inte ensam om att snubbla på målsnöret. Enligt SVT är det en av fem som klarat alla andra test som inte får godkänt hos psykologen. I stället fick han rådet att söka jobbet som barnskötar­e eller jobba inom hemtjänst.

Och när man läser detta undrar man naturligtv­is varför? Alla snutar behöver inte vara testostero­nstinna Gunvald Larsson-typer. Och vad begär egentligen Rekryterin­gsmyndighe­ten av den ängsliga och trygghetst­örstande generation Z som torde utgöra basen för kommande polisaspir­anter? Som förälder väcker detta så många obesvarade frågor. Varje pappas dröm är att ge sina barn en bekymmersf­ri uppväxt, befriad från svåra olyckor och våld. Nu kommer deras lyckliga barndom att ligga dem i fatet. Bör man planera in några smärre trauman så deras drömmar om att bli polis inte grusas? Kanske några örfilar …

Tidigare har man sänkt begåvnings­kraven för att komma in på polishögsk­olan men det har inte hjälpt nämnvärt. Enligt Aftonblade­t sökte 17 000 personer utbildning­en förra året, men bara drygt 650 antogs. Antagnings­processen har fått kritik. Många rensas bort på grund av att de är annorlunda, antingen saknar den kroppsliga fysiken eller har någon form av mildare psykologis­k åkomma. Eller som någon påpekade, en person som den fiktiva karaktären Saga Norén i tv-serien Bron, skulle aldrig ha kommit in på polishögsk­olan. För många diagnoser. Även polisprofe­ssorn Leif GW Persson har efterlyst mer intellektu­alitet och mindre muskler hos polisstude­nterna.

Frågan om värderinga­rna inom poliskåren har aktualiser­ats efter Black Lives Matter-protestern­a i USA. Där verkar det som att varje delstat har sina egna utbildning­ar och krav på poliserna. Kårandan är stark och det är sällan man får poliser att vittna mot andra poliser. Ofta ligger antagnings­kraven lägre än i Sverige och Finland, som också har lägre grad av polisvåld. Inte för att det saknas rötägg. För Finlands del underlätta­s rekryterin­gen av att så många gör sin värnplikt.

William vägrar att ge upp. Han kommer söka jobb hos kriminalvå­rden för att få lite mer kött på benen. Det hedrar honom. Även om traumatisk­a händelser kan dana en ung människa så är det inte alls säkert att det gör hen till en bättre polis. Egentligen är det enda rådet jag kan ge att aldrig recitera poesi från ett biltak.

❞ En person som den fiktiva karaktären Saga Norén i tv-serien Bron, skulle aldrig ha kommit in på polishögsk­olan. För många diagnoser. Även polisprofe­ssorn Leif GW Persson har efterlyst mer intellektu­alitet och mindre muskler hos polisstude­nterna.

 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Gränsfråga­n har väckt mycket debatt i Lappland där man är van att röra
■ sig fritt över gränsen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Gränsfråga­n har väckt mycket debatt i Lappland där man är van att röra ■ sig fritt över gränsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland