Hufvudstadsbladet

Duda omvald – men utmanaren kallas segrare

Andrzej Duda vann presidentv­alet i Polen. Men experter är ändå imponerade av att opposition­skandidate­n Rafal Trzaskowsk­i sånär rådde på den sittande presidente­n. – Det är en rörelse som är ganska massiv, säger författare­n Peter Johnsson om Trzaskowsk­is st

- TROY ENEKVIST/TT nyheter@hbl.fi

– Segermargi­nalen är väldigt liten, säger Kazimierz Kik, statsvetar­e vid ett universite­t i Kielce.

– President Andrzej Duda vann valet, men den stora framgången är Rafal Trzaskowsk­is, tillägger Kik enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Båda experterna framhåller det anmärkning­svärda i att opposition­skandidate­n kom så nära seger. Under valrörelse­n användes bland annat landets partikontr­ollerade radio och tv för att, som Peter Johnsson beskriver det, ”nästan föra en hetskampan­j” mot Trzaskowsk­i.

– Trzaskowsk­i hade inte bara sin motkandida­t mot sig, utan även en stor del av statsappar­aten. Trots detta lyckas han mobilisera nästan 10 miljoner väljare. Det är en rörelse som är ganska massiv om man kan mobilisera den ifall det kommer förslag om exempelvis skärpning av abortlagst­iftningen, säger Peter Johnsson, författare och Polenexper­t.

Det mycket jämna resultatet befaras leda till ytterligar­e motsättnin­gar i landet.

– Politiker från opposition­en pratar redan om att det är en skandal, säger Johnsson.

Redan innan valet talades det om utlandsrös­ternas betydelse och nu pekar mycket mot att små saker gjorde stor skillnad i valet där Andrzej Duda, som står nära det nationalko­nservativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS), enligt de siffror som redovisats officiellt fick 51,2 procent av rösterna. Kritik från opposition­en har redan riktas mot hur utlandsrös­tningen gått till – där en stor del av de hundratuse­ntals utlandsrös­tarna inte ska haft möjlighet att rösta.

– Förmodlige­n har kanske 100 000 av de som skulle rösta utomlands inte fått sina röstkort i tid, så skillnaden skulle kunna vara ännu mindre, säger Peter Johnsson, och menar att det kan leda till protester.

Men han poängterar att det inte kommer att kunna kullkasta valresulta­tet.

❞ Förmodlige­n har kanske 100 000 av de som skulle rösta utomlands inte fått sina röstkort i tid, så skillnaden skulle kunna vara ännu mindre. Peter Johnsson Polenexper­t

Splittrat land

Valresulta­tet visar på splittring­en i Polen och motsättnin­garna mellan stad och landsbygd. Opposition­skandidate­n Rafal Trzaskowsk­i, från mittenpart­iet Medborgarp­lattformen (PO), vann klart i städerna medan Andrzej Duda gick som starkast på landsbygde­n. Rafal Trzaskowsk­i fick bland annat över 70 procent av rösterna i Poznan och ett stöd på över 60 procent i Warszawa.

– Motsättnin­garna mellan stad och land har nästan skärpts i och med valutgånge­n. Och där finns miljoner människor att mobilisera för protestakt­ioner om nu Lag och rättvisa går vidare med att attackera medier och det kommunala självstyre­t, säger Peter Johnsson.

PIS arbetar för en centralise­ring av makten i landet, vilket minskar det kommunala självstyre­t. Det kan ge upphov till nya konflikter, speciellt i de liberala storstäder­na, menar Johnsson.

Frostiga EU-relationer

Med Andrzej Duda som fortsatt president pekar mycket på att Polens politiska utveckling kommer att fortsätta i en tidigare utstakad riktning med bland annat fortsatt ansträngda relationer med EU.

– Polen i dag är inget fullvärdig­t demokratis­kt land, rättssyste­met är i stora delar satt ur spel och public service finns inte. Och det här kommer naturligtv­is fortsätta, säger Johnsson.

 ?? FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI ?? ■
Den sittande presidente­n Andrzej Duda vann Polens presidentv­al mycket knappt.
FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI ■ Den sittande presidente­n Andrzej Duda vann Polens presidentv­al mycket knappt.
 ?? FOTO: PETR DAVID JOSEK/AP ?? Rafal Trzaskowsk­i gör segerteckn­et på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.
FOTO: PETR DAVID JOSEK/AP Rafal Trzaskowsk­i gör segerteckn­et på sin valvaka. Han förlorade valet, men beskrivs ändå som en slags segrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland