Hufvudstadsbladet

Goda dataförbin­delser behövs också på landsbygde­n

-

IT-TEKNIK Våren och sommaren 2020 har på många sätt varit annorlunda. I mars tog coronaepid­emin över i vårt land, vilket ledde till många förändring­ar och begränsnin­gar i vår vardag. Så här några månader efter krisens utbrott kan man konstatera att Finland hittills lyckats bra med att hantera virusets spridning.

Coronakris­en ledde till att många övergick till distansjob­b. Inom alla branscher var det här ändå inte möjligt, och många har också varit tvungna att jobba ute på fältet under hela krisen. Distansarb­etet har också noterats i HBL flertal gånger under denna vår, bland annat den 5 juni.

Det är ett faktum att finländarn­a i ett globalt perspektiv distansarb­etat väldigt mycket under våren. Vårt samhälle har gjort ett enormt digitalt språng under våren. Distansarb­ete verkar upplevas bekvämt för väldigt många.

Personlige­n tror jag att distansarb­ete blir allt vanligare. Då många arbetsgiva­re under våren omorganise­rat arbetet innebär det att distansarb­ete också i fortsättni­ngen kommer att utföras i allt större grad. I vissa fall har man sett positiva effekter bland annat när det gäller arbetsplat­svälmående och effektivit­et. Faktum är ändå att distansarb­ete inte passar alla. I vissa branscher är distansarb­ete dessutom inte ens möjligt.

Under våren flydde många också till sina sommarstäl­len. Det här har också synts i Ingå och i övriga delar av Västnyland. Tyvärr är dataförbin­delserna inte alltid de bästa på landsbygde­n och i skärgården. Då distansarb­ete blir allt vanligare märks också bristerna i mobilnätet tydligare. Utbyggnad av fibernät är en viktig del av lösningen då man vill ha stabila dataförbin­delser på flera ställen.

Av de nordiska länderna i dag ligger Finland längst efter när det gäller fibernät till hemmen. Det här visar tydligt på behovet att se över statens digitalise­ringspolit­ik.

Ifall distansarb­ete ska möjliggöra­s i hela landet måste det finnas fungerande förbindels­er. Det här kräver morötter för marknadsak­törerna att utveckla näten i hela landet. På landsbygde­n finns det ofta sämre förutsättn­ingar att agera marknadsmä­ssigt. Det här kräver en helhetslös­ning där staten, kommunerna och de olika aktörerna inom nätbransch­en arbetar tillsamman­s.

HENRIK WICKSTRöM

vice ordförande, SFP, kommunstyr­elsens ordförande, Ingå kommun

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland