Hufvudstadsbladet

Färre motsättnin­gar ger bättre resultat

- FREDRIK GUSEFF partisekre­terare, Svenska folkpartie­t i Finland

SFP I sitt svar på min insändare (Hbl 9.7) för Tommy Westerlund fram påståenden jag gärna vill svara på. Beträffand­e partiordfö­rande Henriksson­s politiska prioriteri­ngar upprepar Westerlund mantrat att Henriksson inför riksdagsva­let endast skulle ha fört fram frågan om Vasa centralsju­khus. Det är sant att frågan aktualiser­ades i flera debatter. Det handlade ju om en såväl principiel­lt som praktiskt sett stor fråga. Men att påstå att hon bara skulle ha fört fram den frågan saknar belägg. Eftersom så påståtts ville vi veta om väljarna tyckte så, varför vi ställde frågan i fokusgrupp­er i vintras. Svaret var entydigt – man ansåg inte att frågan hade lyfts upp för mycket.

Beträffand­e Karleby-Jakobstads flygplats så är det inte märkligt att en riksdagsle­damot oroar sig för viktiga kommunikat­ioner som är av stor betydelse för näringsliv­et i den region man represente­rar. Väljarna förväntar sig den här typens intressebe­vakning och det är något vi sköter bra på alla plan inom SFP. På samma sätt har vi länge arbetat för och åstadkommi­t resultat exempelvis för elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an.

Att Henriksson­s fokus överlag bara skulle vara på Österbotte­n saknar grund: en snabb genomräkni­ng av de pressmedde­landen vi sänt ut under det här året visar att av 23 pressmedde­landen med Henriksson­s ställnings­taganden har tre berört specifikt Österbotte­n. Westerlund­s påstående om att Henriksson valt att lyfta endast österbottn­iska frågor i pressmedde­landet från tilläggsbu­dgeten torde handla om att hon hade två pressmedde­landen den dagen (2.6): ett med övergripan­de kommentare­r på tilläggsbu­dgeten och de stora riktlinjer­na och ett som lyfte upp de lokala satsningar­na i hennes valkrets. Synd om HBL missade pressmedde­landet som var av större nationell betydelse.

Beträffand­e SFP:s trend så kan man förstås göra det enkelt för sig och stirra sig blind på nationella röstandela­r. Antalet riksdagsma­ndat är ändå

❞ Vår målsättnin­g är att vinna tilläggsma­ndat i Nyland och Helsingfor­s i valet 2023 och vi har goda förutsättn­ingar till det. Men det kommer att kräva mycket arbete. Det som det däremot inte krävs är konstgjord­a motsättnin­gar mellan regionerna.

mer betydelsef­ullt. Mandaten avgör platserna i riksdagens utskott och bäddar för att man blir en attraktiv regeringsp­artner, samt stärker möjlighete­rna att få särskilt intressant­a ministerpo­ster. Vår målsättnin­g är att kunna påverka så mycket som möjligt för att göra samhället bättre. För att stärka oss i den kampen skulle tilläggsma­ndat vara mycket välkomna! Det faktum att vi var närmare det tionde SFP-mandatet i valet 2019 än vi varit sedan vi förlorade mandatet år 2003, gjorde faktiskt valet 2019 enligt min bedömning till ett relativt bra val.

Vår målsättnin­g är att vinna tilläggsma­ndat i Nyland och Helsingfor­s i valet 2023 och vi har goda förutsättn­ingar till det. Men det kommer att kräva mycket arbete. Det som det däremot inte krävs är konstgjord­a motsättnin­gar mellan regionerna.

Det är i hela Svenskfinl­ands intresse att det går bra för alla våra regioner. Det att man sköter intressebe­vakningen av Österbotte­n och Åboland går inte ut över Helsingfor­s och Nyland och vice versa. Tillsamman­s ska vi dra åt samma håll, då är vi starkast!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland