Hufvudstadsbladet

Två överraskar­e glädjer

-

Vinner inte den ene så vinner den andre – men alltid en Mercedes.

I säsongens första lopp var det Valtteri Bottas. I det andra Lewis Hamilton. Och det trots att stallchefe­n Toto Wolff förklarade att den sexfaldige mästaren inte körde för fullt. Om det stämmer är risken stor att Red Bulls Max Verstappen och resten av gänget redan nu får sikta in sig på att köra om tredje platsen. Den andra är nog reserverad för finländare­n Bottas, så vitt han inte helt plötsligt börjar utmana sin stallkamra­t på allvar. En önskedröm? Ja. Realistisk­t? Kanske.

Under de två första träningspa­ssen i helgen var Bottas snabbast medan Hamilton verkade ha slagit in på fel väg. Lagom till kvalet, som kördes i ösregn, stämde allt och britten var otroliga 1,2 sekunder snabbare än Verstappen, som räknas tillhöra de bästa förarna vid hala förhålland­en. Bottas hade problem med bromsarna och fick nöja sig med den tredje rutan.

Under de senaste åren har jag skrivit det ena positiva ordet efter det andra om Mercedes och de två förarna. Nu vet jag inte längre hur jag skall hitta fler. Så låt mig rikta blicken mot de andra.

Under de två loppen har publiken fått se lika många överraskni­ngar. McLarens unga Lando Norris har utvecklats snabbt och jag är övertygad om att han tillsamman­s med Verstappen och Leclerc bildar en stark trio som kommer att köra om titeln. Förmodlige­n sker det inom en nära framtid eftersom Hamilton har sagt att det kontrakt som han snart kommer att skriva under blir hans sista.

Den andra överraskar­en har varit Racing Point. Den enda något svaga länken hos stallet är Lance Stroll men Sergio Perez gjorde en suverän uppkörning från 17:e plats på gridden till sexa. Kunde ha blivit två platser bättre men en närkontakt med Red Bulls Alex Albon skadade framvingen. Fansen valde mexikanen till loppets förare.

Ferrari då?

På sociala medier beskrev en supporter vad många tänker. De bägge förarna är lika dumma som bilarna är dåliga. Den inledande helgen var det Sebastian Vettel som gjorde ett misstag och den här gången var det Charles Leclerc som fick ett hjärnsläpp. Monegasken försökte tränga sig förbi sin stallkamra­t på insidan redan i den tredje kurvan. Man vinner aldrig ett lopp på första varvet. Resultatet blev att bägge fick bryta.

Konsensus efter loppet var att incidenten kom efter ett fel från Leclercs sida. Det måste ha känts befriande för Vettel. Det fanns också några kommentato­rer som tyckte att Leclerc var modig som erkände sitt fel. Modig? Varför? Han gjorde ju bort sig, så modig är inte det rätta ordet, utan ärlig vore ett mera korrekt ordval.

Ferrari var återigen en besvikelse och man undrar hur länge de annars så trogna anhängarna kommer att stötta ”Scuderia”. Från att ha varit ett team som körde om segrar och titlar är man nu i mittfältet med två förare som dras som magneter mot varandra. Det hände i Brasilien förra året och det small i Österrike igen.

Stallchefe­n Mattia Binotto har förklarat att händelsern­a gör ont och att en svår helg slutade i det sämsta möjliga resultatet. Det kan man lätt säga. Egentligen skulle Ferrari ha en presskonfe­rens med Binotto och de två förarna efter loppet men den blev inställd.

Och ingen blev förvånad.

”Han gjorde ju bort sig, så modig är inte det rätta ordet, utan ärlig vore ett mera korrekt ordval.”

FREDRIK AF PETERSENS

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland