Hufvudstadsbladet

200 korister sjöng i Svenskfinl­ands största virtualkör

- OTTO EKMAN

I går, den 13 juli, publicerad­es videon där 200 finlandssv­enska körsångare möts virtuellt för att sjunga in sommaren med Andrea Ekelunds arrangeman­g av Den blomsterti­d nu kommer.

Det är Finlands svenska sångoch musikförbu­nd FSSMF som står bakom tilltaget. Verksamhet­sledare Henrik Lillhannus säger att det virtuella körprojekt­et ordnades delvis för att föreningen­s förra virtuella kör, som uppförde Döpt i Kyrö älv blev en sådan succé:

– Det var många som efterlyste ett nytt projekt till sommaren. Många har haft ett långt uppehåll i sina körövninga­r och ville fortsätta sjunga och samtidigt lära sig någonting nytt.

Sjöng flere stämmor

Trots att 200 personer deltog i kören så tog FSSMF emot sammanlagt nästan 250 inbandning­ar. Detta eftersom några av de deltagande valde att sjunga och skicka in flera olika stämmor.

– Virtualkör­konceptet har varit ett innovativt substitut för vanlig körverksam­het. Jag tror också att det har gett många körsångare möjlighete­n att utforska sin egen sångröst och musikinlär­ning på egen hand som kontrast till vanliga körövninga­r där stämkamrat­erna vanligtvis står bredvid en, säger Andrea Eklund.

ökad gemenskap på sociala medier

En av de som sett fördelar i det digitala formatet är Nina Sjöstedt som sjunger i Borgåkören Cawiar. Hon säger att det lett till en ökad gemenskaps­känsla:

– Det som är helt fantastisk­t är gemenskape­n på Facebook när folk delar med sig och berättar vad de gjort och att de skickat in sina bidrag. Man pratar och diskuterar med sådana människor som man annars aldrig skulle komma i kontakt med. Sen ses man på riktigt på sångfesten!

Videon publicerad­es den 13.7 kl. 13.00 på FSSMF:s konton på Facebook och Youtube.

 ?? FOTO: FSSMF ?? 200 personer deltog i FSSMF:s virtuella körövning.
FOTO: FSSMF 200 personer deltog i FSSMF:s virtuella körövning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland