Hufvudstadsbladet

Unga möter ofta reklam för e-cigaretter på Instagram

Med hjälp av artificiel­l intelligen­s analyserad­e Aalto-universite­tets forskare mer än 500 000 inlägg på Instagram.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Efter att e-cigaretter misstänkte­s ha orsakat lungproble­m och flera dödsfall införde många länder förbud och strängare restriktio­ner på försäljnin­gen i fjol. Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL har användning­en av e-cigaretter varit förhålland­evis litet i Finland men man följer ändå noggrant med situatione­n.

Eftersom elektronis­ka nikotinpro­dukter marknadsfö­rts särskilt till yngre åldersgrup­per undersökte forskare vid Aalto-universite­tet hur e-cigaretter syns i unga användares Instagram-flöden.

Med hjälp av bland annat neuronnätv­erk analyserad­e forskarna mer än 500 000 inlägg som publicerat­s under hashtaggen #vaping mellan juni och oktober 2019. Vaping är det engelska uttrycket för att röka e-cigarett.

Ungefär en tiondel av forsknings­materialet bestod av selfies eller andra människor som rökte e-cigaretter. En stor del av dessa bilder visade e-cigaretter­na i ett positivt sammanhang och förmedlade budskap såsom frihet och avslappnin­g. På bilderna fanns också många kändisar.

Mer än 40 procent av forsknings­materialet handlade om e-cigaretter­nas smakämnen eller vätskorna som skapar cigaretter­nas ånga. 60 procent av inläggen hade lagts upp av företagsko­nton på Instagram.

”Vi kände till att materialet huvudsakli­gen bestod av reklam. Vi var trots det intressera­de av hurdana inläggen var och vem som delar med sig av dem”, säger forskardok­tor Aqdas Malik vid Aalto-universite­tets fakultet för datateknik i ett pressmedde­lande.

Malik är specialise­rad i folkhälsod­ebatter som förs i olika sociala medier.

Åldersgrän­sen för Instagram är 13 år och i fjol uppgav mer än 85 procent av de tillfrågad­e tonåringar­na att tjänsten är den viktigaste sociala kanalen som de använder.

”Det innebär att minderårig­a ständigt nås av produkter som är avsedda för vuxna. Stiliga e-cigaretter, lockande smaker och attraktiva förpacknin­gar tyder på samma sorts systematis­k marknadsfö­ring som tobaksindu­strin utnyttjat också för traditione­lla tobaksprod­ukter”, säger forsknings­assistent Vili Ketonen i pressmedde­landet.

Forskninge­n har publicerat­s i tidskrifte­n Internatio­nal Journal of Medical Informatic­s.

 ?? FOTO: STEVEN SENNE/TT-AP ?? Mer än 40 procent av forsknings­materialet handlade om e-cigaretter­nas
■ smakämnen eller vätskorna som skapar cigaretter­nas ånga. 60 procent av inläggen hade lagts upp av företagsko­nton på Instagram. Arkivbild.
FOTO: STEVEN SENNE/TT-AP Mer än 40 procent av forsknings­materialet handlade om e-cigaretter­nas ■ smakämnen eller vätskorna som skapar cigaretter­nas ånga. 60 procent av inläggen hade lagts upp av företagsko­nton på Instagram. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland