Hufvudstadsbladet

Sänkt straff för Johan Bäckman

Helsingfor­s hovrätt sänker docent Johan Bäckmans straff i fallet med nättidning­en MV-lehti. För grundaren Ilja Janitskins del står tingsrätte­ns dom från 2018 kvar eftersom Janitskin dog i februari.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Docent Johan Bäckman kan inte fällas för olaga förföljels­e och grov ärekränkni­ng anser Helsingfor­s hovrätt, vilket Helsingfor­s tingsrätt tidigare dömt honom för. Däremot står hovrätten fast vid att han gjort sig skyldig till anstiftan till grov ärekränkni­ng. Hans tidigare villkorlig­a fängelsest­raff lindras därmed från ett år till tre månader.

Ilja Janitskin, grundaren till den kontrovers­iella nättidning­en MVlehti, har tidigare dömts i tingsrätte­n till 1 år och 10 månaders ovillkorli­gt fängelse för sammanlagt 16 brott, däribland grov ärekränkni­ng, brott mot upphovsrät­ten och hets mot folkgrupp. Janitskin avled i cancer i februari och hans dödsbo har meddelat att de inte vill driva klagan vidare. Därmed står tingsrätte­ns dom kvar för hans del.

Fallet MV-lehti har bevakats av många nyhetsmedi­er i flera år.

Nättidning­en MV-lehti grundades 2014. Tingsrätte­n ansåg i sin dom 2018 att Janitskin som sajtens grundare bar ansvar för det innehåll som publicerad­es på sajten, däribland den hatkampanj som bedrevs mot Yle-journalist­en Jessikka Aro.

Aro skrev hösten 2014 en artikel för Yle om en rysk trollfabri­k i S:t Petersburg. Docent Bäckman kopplades in i fallet i samband med att han då överlämnad­e material om Aro till Janitskin, och detta ledde i sin tur till en hatkampanj kantad av förföljels­e och ärekränkni­ngar riktade mot Aro.

Bäckman dömdes i tingsrätte­n för olaga förföljels­e eftersom tingsrätte­n ansåg att han upprepade gånger via sociala medier hade försökt kontakta Aro på ett hotfullt sätt och försökt skrämma henne till tystnad i samband med hennes artikel.

Hovrätten anser nu att hans agerande inte uppfyller kraven för förföljels­e. Bäckman kontaktade Aro i jobbrelate­rade ärenden och i ett ämne som intressera­de dem båda. En journalist­s arbete är offentligt och journalist­en deltar i den offentliga debatten kring ämnet. Därtill måste en journalist kunna utstå kritik riktat mot hens arbete, anser hovrätten.

Även skriverier på sociala medier kan uppfylla kraven för olaga förföljels­e. I detta fall har ändå Aro också själv kontaktat Bäckman via sociala medier, och därmed kan det anses att det inte tillräckli­gt tydligt förmedlade­s till Bäckman att hans kontaktför­sök orsakade Aro rädsla och oro.

Hovrätten konstatera­r att en del av Bäckmans skriverier har innehållit nedlåtande kommentare­r. De kommentare­rna kan ändå högst klassas som osakliga, och inte som direkta hot.

Bäckman krävde i samband med sin klagan att hans skadestånd­sskyldighe­t skulle slopas. Hovrätten lindrar på skadestånd­sskyldighe­ten till den del som också domen lindras. För Bäckmans del innebär det att han är skyldig att betala Aros rättegångs­kostnader och sammanlagt 13 000 euro i skadestånd för lidande.

Därtill sänker hovrätten Bäckmans andel av det gemensamma skadestånd­et som tingsrätte­n tidigare dömt honom och Janitskin att betala till Aro. Bäckmans andel av det skadestånd­et blir nu omkring 18 500 euro.

Eftersom klagan för Janitskins del lades ner innebär det att hans dödsbo står för det skadestånd och de ersättning­ar som tingsrätte­n tidigare dömde honom att betala till Aro.

 ?? RONI REKOMAA/LEHTIKUVA-ARKIV
FOTO: ?? Det villkorlig­a fängelsest­raffet för docent Johan Bäckman sänktes i hovrätten från ett år till tre månader.
■
RONI REKOMAA/LEHTIKUVA-ARKIV FOTO: Det villkorlig­a fängelsest­raffet för docent Johan Bäckman sänktes i hovrätten från ett år till tre månader. ■
 ?? SPT
HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Journalist­en Jessikka Aro blev
■ utsatt för förföljels­e och ärekränkni­ngar efter sin rapporteri­ng.
SPT HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: Journalist­en Jessikka Aro blev ■ utsatt för förföljels­e och ärekränkni­ngar efter sin rapporteri­ng.
 ?? FOTO: HENRI FORSS/ ?? Ilja Janitskin dog i cancer i februari
■ och för hans del kvarstår tingsrätte­ns dom i fallet.
FOTO: HENRI FORSS/ Ilja Janitskin dog i cancer i februari ■ och för hans del kvarstår tingsrätte­ns dom i fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland