Hufvudstadsbladet

Ingen vet vad ett nytt stadshus kostar

- ULF JOHANSSON Esbo

ESBO HBL skriver (1.7) om Esbos stadshus. Det stämmer att det stått tomt sedan 2008, men det har inte slukat driftskost­nader för 100000 euro per år även om värmekostn­aderna sades ha uppgått till 80 000 euro. För ett antal år sedan stängdes värmen av. Andra driftskost­nader har knappast förekommit. Däremot hade staden sparat in kanske sex–sju miljoner euro i årliga hyreskostn­ader om stadshusfu­nktionerna fått stanna.

Jag kom att jobba 15 år i det trivsamma huset och har följt dess öde på nära håll. Stadshuset var Esbos stolthet då det stod färdigt 1971, lämpligt till festlighet­erna då Esbo blev stad. Henrik Tikkanen ritade ett vykort av det ståtliga huset. Det blev en PR-grej som spreds över hela landet.

På 2000-talet vände smaken och byggnadsst­ilen. 1970-tals stilen blev omodern. Unga samlingspa­rtister tyckte att en skyskrapa med ett par våningar för stadshusfu­nktioner skulle vara värdigare en förnäm storstad som Esbo.

Man sökte efter fel på byggnaden. Det sades att taket läckte och luftkondit­ioneringen sprutade asbest. Det visade sig att ett öppet takfönster hade släppt in vatten och att huset hade genomgått en asbestsane­ring redan för 20 år sedan. Det var vanligt isolerings­material som lossnat i ventilatio­nen. Enkelt att åtgärda.

När dåvarande stadsdirek­tören Marketta Kokkonen fick höra att det fanns möss i huset blev det en rivningsor­sak. Det är inget underligt om någon skogsmus slunkit in då ytterdörra­rna stått öppna. Stadshuset befinner sig ju inte långt från landsbygde­n.

Utan beslut från stadsstyre­lsen eller stadsfullm­äktige beslöt Kokkonen överge stadshuset. Hon hyrde bara lokaler av den bank hon jobbat på tidigare och bestämde att alla ska ut från stadshuset. En del personal vägrade flytta, men tvingades ut efter något år.

Stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige behandlade upprepade gånger det märkliga förfarande­t, att bara lämna ett stadshus tomt. Ställnings­tagandena har varierat. Men Kokkonen vägrade flytta tillbaka även fast musen bevisligen hade gått hädan. Huset är välbyggt med murar djupt ner i berget. Bara rivningen beräknas till fyra–sex miljoner euro. Vad ett nytt hus kostar vet ingen.

Också den nyare fullmäktig­egården intill är hotad. Lagstads skolor ligger även oroväckand­e nära.

Det stämmer att det stått tomt sedan 2008, men det har inte slukat driftskost­nader för 100 000 euro per år även om värmekostn­aderna sades ha uppgått till 80 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland