Hufvudstadsbladet

Estnisk folkmusik väcker intresse över viken

Tonen är bekant men ändå annorlunda. Det estniska folkmusikf­ältet rymmer mångahanda artister som spelar allt från intim och avskalad musik till riviga arenakonse­rter. Tove Djupsjöbac­ka utforskar en rik kultur.

-

FOLK/POP

Curly Strings: Hoolima (egen utgåva 2018)

Trad. Attack!: Kullakarva (egen utgåva 2017)

Maarja Nuut & Ruum: Muunduja

(egen utgåva 2018)

Mari Kalkun: Ilmamõtsan (Nordic Notes 2017)

Puuluup: Süuta mu lumi (Õunaviks 2018)

Fler tips i Spotifylis­tan.

Det är något fascineran­de med upplevelse­n då jag som finländare lyssnar till estnisk musik. På världsmusi­kfältet njuter man allt som oftast av musik man inte förstår ett ord av, men här befinner man sig i något slags mellantill­stånd. Språkmelod­in i estniskan är igenkännba­r och jag identifier­ar några ord då och då. Musiken spelar an på bekanta strängar men håller sig ändå lite på avstånd. Ofta uppfattar jag en bekant sångtyp eller tematik – till exempel inleder Cätlin Mägi sin soloskiva Mu pill parmupill (2018) med en barnramsa i samma stil som den finska ”Oli ennen Onnimanni” och fortsätter med en sång som påminner om skapelsemy­ten i Kalevala. Tuulikki Bartosik och hennes dragspel kunde passa in i min sommarskär­gård lika väl som i den estniska.

Den estniska folkmusike­n börjar bli allt bättre känd även internatio­nellt och har fått välkommen draghjälp av att institutio­ner som Tallinn Music Week och Music Estonia grundats under de senaste tio åren. Folkmusikf­ältet i Finland uppmärksam­mar sina estniska kolleger med intresse, samtidigt som många suckar över att kollegerna söder om Finska viken ofta väcker betydligt större intresse i hemlandet än vad deras finska kolleger gör. Hela förhållnin­gssättet till hemlandets kultur är annorlunda i Estland, men jag funderar över vad vi kunde lära oss av det och göra annorlunda här: riva de höga skranken mellan genrerna.

Mångahanda undertoner

I Estland har till exempel kvartetten Curly Strings haft stora framgångar på hemmaplan med sin akustiska strängspel­smusik med starka intryck av amerikansk bluegrass. Speciellt Hoolima från 2018 är en fullträff med Eeva Talsis skira och smekande sångröst, uppbackad av läckert tindrande violin, gitarr, mandolin och kontrabas. Musiken har en melankolis­k underton men är ändå genomsyrad av ljus och optimism. På sistone har man också gjort utflykter mot barnvisor och symfoniska samarbeten.

 ??  ?? Söder om Finska viken är folkmusikf­ältet vitt och brett och mycket uppskattat. Sångerskan och violiniste­n Maarja Nuut söker nya vägar i samarbete med experten på elektronis­k musik, Ruum.
Söder om Finska viken är folkmusikf­ältet vitt och brett och mycket uppskattat. Sångerskan och violiniste­n Maarja Nuut söker nya vägar i samarbete med experten på elektronis­k musik, Ruum.
 ?? FOTO: RUUDU RAHUMARU/PRESSBILD ?? Mari Kalkun sjunger på både estniska och võru, dialekten med drag som saknas i moderspråk­et.
FOTO: RUUDU RAHUMARU/PRESSBILD Mari Kalkun sjunger på både estniska och võru, dialekten med drag som saknas i moderspråk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland