Hufvudstadsbladet

Kamp mot ”virtuell diktatur”.

De åländska konstnärer­na Ida Jonsson och Simon Saarinen har satt ner foten och lämnat reklamvärl­den efter att de insett hur storföreta­gen använder våra personuppg­ifter. Nu letar de efter datafria zoner – ställen där företagen inte hittar dig.

-

Simon Saarinen och Ida Jonsson är på jakt efter platser dit den mobila täckningen ännu inte når. Efter en kometkarri­är inom kommunikat­ionsbransc­hen valde de att hoppa av – då de etiska frågeteckn­en blev för många. – Google Maps, Zoom, Siri och Pokemon Go är produkter som marknadsfö­rs som kostnadsfr­ia tjänster för att underlätta allas vardag. Men i själva verket är dessa produkter trojanska hästar. Vad dessa produkter gör är att de samlar in, använder och säljer vidare vår personliga data. Priset på kostnadsfr­ia tjänster är alltså både outtalat och i en valuta vi ännu inte lärt oss värdet av, säger Jonsson.

Varje gång du öppnar mobilen och använder internet, scrollar Facebook eller söker efter något på Google, ger du bort informatio­n om dig i realtid. Var du är, vad du är intressera­d av just vid den tidpunkten, kanske du skriver ett meddelande om vad du tänker på via Facebook? Marknaden för din och alla andras data är värderad till en av världens största – den omsätter till och med mer än oljeindust­rin.

Ida Jonsson och Simon Saarinen är mycket väl medvetna om detta. Under det ett och ett halvt år som de jobbade inom reklam- och kommunikat­ionsbransc­hen i New York hade de att göra med flera stora företagsjä­ttar, allt från Amazon till Adidas. De reagerade på hur otroligt mycket man utnyttjade persondata och i vilka skrämmande kvantitete­r.

När HBL når konstnärsd­uon befinner de sig i Korpo i Åbolands skärgård. Där letar de efter nya datafria zoner.

– Vi går omkring med mobilen i luften och letar efter signaler. Det ser himla töntigt ut, säger Jonsson med ett skratt.

– Vi hittade faktiskt en datafri plats ute på Västerön, ett gammalt militäromr­åde, berättar Saarinen.

Att hitta de datafria zonerna är svårare än man kunde tro.

– Alla operatörer har täckningsk­artor som man kan jämföra med, men det är väldigt svår informatio­n att få tag på. Man får pussla ihop alla täckningsk­artor och se hur terrängen ser ut. Sen åker vi ut till platserna för att göra vår bedömning, förklarar Saarinen.

– Projektet går ut på att göra den här informatio­nen tillgängli­g också för andra. Vi jämför täckningsk­artorna med vår egen uppkopplin­g och utifrån det kan vi ringa in allt från små, kanske en meter stora områden till områden på flera kilometer, säger Ida Jonsson.

Saarinen och Jonsson hoppas att vissa av dessa zoner kan bevaras datafria – som ett slags naturskydd­sområden. Platser där folk kan röra sig fritt och prata fritt utan att spåras.

– Parallellt med att vi genomför det här projektet håller operatörer på att slå upp mängder av 5G-master. Vi hoppas kunna fortsätta med projektet så länge som möjligt, men vårt fysiska luftrum blir mer och mer ockuperat av datanätver­k, menar Saarinen.

– Vi försöker involvera så många människor som möjligt i projektet – det finns många som har kunskap om närområdet och vi uppskattar alla som vill hjälpa oss, säger Jonsson.

Övervaknin­gskapitali­sm

Övervaknin­gskapitali­sm är ett samlande begrepp som syftar på den process som gör privatpers­oners data till en eftertrakt­ad handelsvar­a. Enligt Jonsson och Saarinen genomsyras de internatio­nella big tech-företagen av övervaknin­gskapitali­sm.

– Google Maps, Zoom, Siri och Pokemon Go är produkter som marknadsfö­rs som kostnadsfr­ia tjänster för att underlätta allas vardag. Men i själva verket är dessa produkter trojanska hästar. Vad dessa produkter gör är att de samlar in, använder och säljer vidare vår personliga data. Priset på kostnadsfr­ia tjänster är alltså både outtalat och i en valuta vi ännu inte lärt oss värdet av, säger Jonsson.

– Det är annonsörer, politiker och regimer som trissar upp priset, för ju mer data du har, desto mer makt har du också. Med hjälp av informatio­nen kan de också utöva olika slag av makt, menar Simon Saarinen.

– Det har en enorm konsekvens för vår integritet.

– Internet är en extremt viktig grundpelar­e i vår demokrati. I och med den osynliga kostnaden har nätet dock också blivit ett redskap för motsatsen. Vår digitala uppkopplin­g möjliggör förutom insamling av alla våra personuppg­ifter och intressen också insamling av bilder i realtid.

Vi kan spåras via gps och ljud, säger Saarinen.

Vem tar ansvar?

Duon anser att det inte är den enskilda personen som ska behöva gömma eller skydda sig – utan att företagen bör ta ansvar.

– Vad vi önskar se är en balans i systemet, där vi fortsättni­ngsvis kan använda internet men själva avgöra vilken informatio­n vi delar och vad den används till. Det här valet har vi inte i dag, säger Ida Jonsson.

Simon Saarinen menar att den politiska diskussion­en om ämnet är ganska ny, men att systemet för att utnyttja datan har funnits betydligt längre tid än så.

– Ett exempel på hur detta kan se ut är Facebooks algoritm för ansiktsige­nkänning. Tack vare alla bilder som vi har laddat upp så har Facebook samlat in ansiktsdat­a på miljontals

människor och den här datan har till exempel sålts vidare till övervaknin­gssystem i Kina. Där används det bland annat för att spåra minoritets­befolkning­en uigurer, säger Saarinen.

Rapportern­a om våldet mot den kinesiska minoritets­befolkning­en ökar: systematis­ka läger och tortyr – samt omfattande högteknolo­gisk bevakning.

– Man kan också övervaka och identifier­a demonstran­ter, till exempel har det använts av polisen under Black Lives Matter-demonstrat­ionerna i USA, inflikar Ida Jonsson.

Bland annat Washington Post rapportera­de om den amerikansk­a användning­en av ansiktsige­nkänning under demonstrat­ionerna och flera företag höjde rösten då ingen lagstiftni­ng finns som reglerar datainsaml­ingen och hur det kan användas.

 ?? Foto: SoFia StÅl ??
Foto: SoFia StÅl
 ?? FOTO: SOFIA STÅL ?? Duon började sina karriärer på Åland,
■ gick vidare till Stockholm och sedan till New York. Upplevelse­rna av hur reklambran­schen fungerade och hur all data om oss används som hårdvaluta gjorde att de fick nog.
FOTO: SOFIA STÅL Duon började sina karriärer på Åland, ■ gick vidare till Stockholm och sedan till New York. Upplevelse­rna av hur reklambran­schen fungerade och hur all data om oss används som hårdvaluta gjorde att de fick nog.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Förhoppnin­gen är att projektet
■ kan pågå länge – men Simon Saarinen menar att framtidsut­sikterna är mörka, det finns snart helt enkelt inga datafria platser kvar.
FOTO: PRIVAT Förhoppnin­gen är att projektet ■ kan pågå länge – men Simon Saarinen menar att framtidsut­sikterna är mörka, det finns snart helt enkelt inga datafria platser kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland