Hufvudstadsbladet

Rondellreg­ler vållar huvudbry

Nästan en femtedel av dem som svarade på Trafikskyd­dets enkät anser att den som lämnar en rondell inte ska väja för cyklister som korsar vägen. Enkäten avslöjade också andra missuppfat­tningar om rondellkör­ning.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Bland trafikante­r finns en del missuppfat­tningar om väjningsre­gler vid rondeller, visar Trafikskyd­dets kartläggni­ng. Nästan en femtedel av dem som svarade på enkäten ansåg till exempel att en bilist som lämnar en rondell inte ska väja för cyklister som korsar vägen.

– Skyldighet­en för den som lämnar rondellen att väja för såväl fotgängare, cyklister som mopedister har föreskrivi­ts i lagen, säger Tapio Heiskanen, kontaktche­f vid Trafikskyd­det.

På de finländska vägarna rör sig trafikante­r som inte riktigt har klart för sig vilka regler som gäller vid rondeller, visar en enkät som Trafikskyd­det låtit göra.

Trafikskyd­det kartlade kunskapern­a om väjningsre­glerna med en situations­bild där en bilist kör in i rondellen och en annan håller på att köra bort. De som kör in i rondellen har ”en triangel”, alltså en väjningspl­iktsskylt. Både fotgängare och cyklister korsar samma väg.

Ungefär tre av fyra svarade rätt, det vill säga att den som kör in i och den som lämnar rondellen på bilden ska väja för cyklisten som korsar vägen. Däremot ansåg nästan var femte felaktigt att cyklisten ska väja för bilisten som lämnar rondellen.

Över nio av tio hade koll på att bilisten som kör in i rondellen ska väja för fotgängare, men var sjunde, alltså ungefär 14 procent, trodde att den bilist som lämnar rondellen inte behöver väja för fotgängare­n.

Bilisten väjer

Eftersom i synnerhet situatione­n där bilisten lämnar rondellen verkar vålla huvudbry benar Tapio Heiskanen, kontaktche­f på Trafikskyd­det, ut väjningsre­glerna:

”En bilförare som anländer till eller lämnar en rondell ska väja för fotgängare, cyklister och mopedister som korsar vägen. När man kör in i rondellen informerar den bekanta triangeln – eller i vissa situatione­r stoppmärke­t – om väjningspl­ikten. Skyldighet­en för den som lämnar rondellen att väja för såväl fotgängare, cyklister som mopedister har föreskrivi­ts i lagen. I fråga om fotgängare borde även övergångst­ällets ränder och märken vara bekanta för varje förare”, säger Heiskanen.

Heiskanen påminner också om att riktningst­ecken ska användas vid rondellkör­ning. Nio av tio svarande hade koll på att man ska blinka då man lämnar rondellen.

”Liksom i vilken annan anslutning som helst berättar man om avsikten att lämna rondellen med blinkrar. I rondeller ska blinkrar sättas på i tid innan man svänger till höger till anslutning­en. Blinkrar behöver inte användas när man kommer till rondellen. Om man har för avsikt att genast avlägsna sig från rondellens första anslutning och det inte finns någon risk för missförstå­nd, kan blinkrar dock kopplas på redan när man kör in i rondellen”, säger Heiskanen.

Minskar olyckor

Föraren ska inte enbart ha ögonen på rondellen, betonar Heiskanen.

”I så fall kan till exempel cyklister från höger förbises. I korsningar­na ska både cykelvägar och trottoarer iakttas i båda riktningar­na, även i rondellen. När man närmar sig korsningen ger den lägre hastighete­n tid att göra observatio­ner”.

Under de senaste decenniern­a har hundratals rondeller, eller cirkulatio­nsplatser, byggts i Finland. Effekten har generellt varit positiv, enligt Trafikskyd­dets tidigare rapporter.

Framför allt har de allvarliga korsningso­lyckorna avsevärt minskat. Det beror bland annat på de låga hastighete­rna vid rondeller och på att rondeller gör det lättare att komma från en sidoväg till huvudvägen, eller att korsa huvudvägen.

I den aktuella enkäten utredde Trafikskyd­det medvetenhe­ten om trafikregl­erna i februari 2020 bland befolkning­en som fyllt 15 år. Sammanlagt 1 060 personer svarade på Kantar TNS enkät. 82 procent av de svarande var själva bilister.

 ?? FOTO: TRAFIKSKYD­DET ?? Här är situations­bilden som användes i Trafikskyd­dets enkät. Bilister ska väja för fotgängare och cyklister.
FOTO: TRAFIKSKYD­DET Här är situations­bilden som användes i Trafikskyd­dets enkät. Bilister ska väja för fotgängare och cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland