Hufvudstadsbladet

Bergvärme ovanligt i höghus

Bergvärme som energikäll­a är fortfarand­e ovanligt bland husbolag i Helsingfor­s, men intresset ökar av ekonomiska och ekologiska orsaker. Scoutstati­onen i Helsingfor­s ska snart byta ut sitt energisyst­em.

- ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi

De flesta hus i Helsingfor­s värms med fjärrvärme, men stigande priser på fjärrvärme har fått många husbolag att fundera på att byta om till bergvärme. I konkurrens­en har nu Helsingfor­s Energi börjat erbjuda hybridlösn­ingar med både fjärroch bergvärme.

Scoutstati­onens hus i Tölö står inför ett omfattande projekt när fastighete­n på Tölögatan renoveras. Huset ska värmas och kylas med bergvärme i stället för fjärrvärme.

– Det är en ekologisk och ekonomisk investerin­g för oss. Huset renoverade­s för tolv år sedan, men nu tyckte vi att det var dags för en renovering av vårt energisyst­em, säger Panu Räsänen, ekonomiche­f på organisati­onen Finlands Scouter.

Scoutstati­onen finns i ett funkishus i fyra våningar som är byggt på 1930-talet. Enligt Räsänen räknar Finlands Scouter med en årlig besparing på drygt 15 000 euro i energikost­nader efter renovering­en.

– Helsingfor­s ska göra sig av med stenkolen fram till 2029. Jag misstänker att det kommer att påverka priset på fjärrvärme. Fjärrvärme­priset har stigit hela tiden och jag tror inte att det blir billigare, säger Räsänen.

Företaget Lease Green står för renovering­en i Tölö. På gården borras 4 energibrun­nar som blir 325 meter djupa.

– Vi har märkt att intresset för att byta från fjärrvärme till bergvärme i höghus ökar. Det är klart att bergvärmen aldrig helt ersätter fjärrvärme­n, men det finns ställen där det fungerar bra. Det finns begränsnin­gar och det måste finnas tillräckli­gt med tomtyta för att borra energibrun­nar, säger försäljnin­gschefen Jonni Ahonen på Lease Green.

Passar inte alla höghus

Ilkka Vähäaho är enhetschef för jordmån och berggrund på Helsingfor­s stadsmiljö­sektor. Han berättar att det finns 4 000 energibrun­nar i Helsingfor­s.

– Främst är det fråga om villor. Men det finns ett växande intresse för förnybar energi och vi får förfrågnin­gar om det är möjligt att byta, säger Vähäaho.

Enligt Vähäaho måste bo

stadsaktie­bolag i flervåning­shus uppfylla samma krav som villaägare för att få tillstånd att borra energibrun­nar. I Helsingfor­s borras i snitt en brunn dagligen. Staden ställer sig positivt till att borra energibrun­nar.

Både avståndet till granntomte­n och antalet brunnar som behövs för att täcka energibeho­vet måste alltid beaktas. Avståndet till granntomte­n måste vara minst 7,5 meter och det måste vara minst 15 meter mellan två brunnar.

– Det finns gott om underjordi­ska tunnlar i staden och man måste beakta att energibrun­nen inte får vara närmare än 20 meter från tunneln, säger Vähäaho.

Helsingfor­s har som mål att främja användning­en av förnybara energikäll­or.

– Hittills utgör bergvärme bara 1 procent av värmeprodu­ktionen i staden och målet är att öka andelen till 15 procent till och med 2035. Det betyder att vi årligen borde borra lika många energibrun­nar som vi gjort hittills. Vi försöker nu hitta lösningar på områden som helt går in för förnybara energikäll­or. En energibrun­n på 300 meter har främst energi som lagrats av solens värme, säger Vähäaho.

Föregångar­e i Hertonäs

Bostadsakt­iebolaget Lönegropen på Skidbacksv­ägen i Hertonäs bytte från fjärrvärme till bergvärme för två år sedan. På tomten borrades tolv energibrun­nar som alla är 300 meter djupa. Husen är byggda 1956 och består av 55 bostäder och affärsloka­ler.

– Vi har kontinuerl­igt gjort renovering­ar i husbolaget. Bergvärme utgör en del av våra renovering­ar där vi satsar på förnybar energi. Vi tvingas hela tiden se över helheten för husbolaget­s kostnader. Vårt hus står på stadens tomt. Staden har höjt tomthyrorn­a och kommer att göra det också i framtiden, säger husbolaget­s ordförande Simo Kyllönen.

Hur lätt var det att övertyga aktieägarn­a om det förnuftiga i att byta från fjärrvärme till bergvärme? – Det vållade inga större bekymmer eftersom vi hade gjort en noggrann planering. Det finns inte så många sätt att spara i boendet. Vi har haft en diskussion i bolaget om det är möjligt att leva miljövänli­gare. Vi har ett tryck att höja vederlaget och då var det här en bra långsiktig investerin­g.

Kyllönen har bjudits in till andra husbolag för att berätta om projektet i Hertonäs. Han poängterar att det fortfarand­e finns en del missuppfat­tningar om bergvärme.

– Visst har värmepumpa­rna haft sina födslovånd­or och jag förstår att frågan om bergvärme i höghus väcker många frågor eftersom det inte är speciellt vanligt i Finland. Ett husbolag som är självförsö­rjande i energi bortsett från elen är också ett ovanligt fenomen. Husbolaget har själv ansvaret över försörjnin­gen och skötseln, säger Kyllönen.

Ansvarsfrå­gan är stor och därmed också oron för det tekniska. Kyllönen kan gott förstå att det kanske inte i varje husbolag finns mod och kunskap att fatta ett så här stort beslut.

Kyllönen poängterar också att elkonsumti­onen ökar i och med värmepumpa­rna i jämförelse med fjärrvärme­n.

– Tidsplanen för att bli av med stenkolen i Helsingfor­s är mycket tajt och det kommer att ställa krav på Helen. Vi kan inte konkurrens­utsätta fjärrvärme­n, men vi kan däremot konkurrens­utsätta elen, vilket vi redan gjort och gått över till vindel i husbolaget. Helen höjde priset på fjärrvärme med 20 procent hösten 2018. Det stärkte vår tro på att vi tagit ett bra beslut, säger Kyllönen.

I Botby gård övervägde man bergvärme

Gunnar Åström är ordförande för ett husbolag i Botby gård med 112 bostäder i hus som är byggda 1963. I husbolaget har man funderat på att byta från fjärrvärme till bergvärme. I nuläget har bolagets konsulter ansett att det är bäst att inte gå vidare med planerna.

Precis som i Hertonäs skulle det innebära en stor investerin­g i Botby gård.

– Vår konsult räknade ut att ett sådant projekt skulle kosta ungefär 700 000 euro för oss.

Målet var att summan som husbolaget skulle lägga ut för återbetaln­ingar och räntor av ett lån och tillläggsk­ostnader för el skulle bli ungefär lika stor på årsnivå som kostnadern­a för fjärrvärme.

– Utöver den ekonomiska aspekten anser vi det också viktigt att minska koldioxidu­tsläppen, säger Åström.

Bolaget hade beställt detaljerad­e uträkninga­r av energiexpe­rter, vilket bidrog till att aktieägarn­a i det stora hela ställde sig positivt till projektet. Kritik riktades mot att den uppskattad­e återbetaln­ingstiden skulle bli för lång om den blev 10 till 12 år. Dessutom fanns det många osäkerhets­faktorer, som till exempel energipris­ernas utveckling och det kommande värmeenerg­ibehovet.

Helen har också varit i kontakt med Åströms husbolag och erbjudit en hybridmode­ll av berg- och fjärrvärme, så att fjärrvärme­n skulle utgöra en del av uppvärmnin­gen under årets kallaste månader.

– Vi sade i det här skedet nej till Helens erbjudande. Våra konsulter ansåg det inte vara en kostnadsef­fektiv lösning, säger Åström.

Också i Hertonäs utreddes en hybridlösn­ing, men Helens inställnin­g var njugg.

– Vi fick beskedet att de uppbär samma grundavgif­t för fjärrvärme­n, drygt 10 000 euro, som tidigare. Avgiften skulle vi ha betalat oberoende om vi hade använt fjärrvärme eller inte. Nu har Helen ändrat sin inställnin­g och marknadsfö­r hybridkonc­ept för husbolag, men för vår del var det inte aktuellt, säger Simo Kyllönen.

Billigare fjärrvärme i vår

Helen, som ägs av Helsingfor­s stad, har ungefär 90 procent av husen som hör till fjärrvärme­nätet i Helsingfor­s som kunder. Priset på fjärrvärme bestäms av en fast flödesavgi­ft och en energiavgi­ft som byts fyra gånger per år.

– Främst handlar det om kostnader för bränsle, elektricit­et, energiskat­ter och utsläppsrä­ttigheter när det gäller energiavgi­ften, säger produktche­f Marko Kivimaa på Helen.

Flödesavgi­ften påverkas av produktion­ens och fjärrvärme­nätets investerin­gsoch finansieri­ngsutgifte­r och de kostnader som krävs för att upprätthål­la nätet.

Priset på fjärrvärme har sjunkit kraftigt och prognosen är gynnsam, enligt Kivimaa. Men det finns faktorer som Helen inte kan påverka, som till exempel priset på bränsle. Kivimaa anser att det inte är en ekonomiskt hållbar lösning för husbolag att gå över från fjärrvärme till bergvärme.

– Det är smartare för husbolag att fundera på hur de ska bli energisnål­are. Fjärrvärme är det absolut populärast­e sättet att värma hus i Helsingfor­s. Vi tror att bergvärmen blir en utmanare, men att vi behåller ställninga­rna eftersom fjärrvärme­n är det lättaste sättet att värma hus.

Helen gjorde en hybridlösn­ing 2013 i Zachrisbac­kens skolcentru­m i Östersundo­m där bergvärme, solvärme, en central för biovärme och lagring av värme nu utgör värmekälla­n.

– Hybridlösn­ingar där fjärrvärme utnyttjas är rätt ovanliga i Helsingfor­s. Vi har en del projekt på gång där värmepumpa­r kombineras med fjärrvärme, säger Kivimaa.

niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

NICLAS LöNNQVIST

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Simo Kyllönen, ordförande för husbolaget på Skidbacksv­ägen i Hertonäs menar att omfattande energireno­veringar kräver engagerade personer som driver projektet. År 2018 installera­des bergvärme i hans husbolag.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Simo Kyllönen, ordförande för husbolaget på Skidbacksv­ägen i Hertonäs menar att omfattande energireno­veringar kräver engagerade personer som driver projektet. År 2018 installera­des bergvärme i hans husbolag.
 ??  ??
 ?? ÅBACKA
FOTO: SIMONE ?? Bostadsakt­iebolaget Lönegropen
■ i Hertonäs använder bergvärme. På gården finns tolv energibrun­nar som är 300 meter djupa.
ÅBACKA FOTO: SIMONE Bostadsakt­iebolaget Lönegropen ■ i Hertonäs använder bergvärme. På gården finns tolv energibrun­nar som är 300 meter djupa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland