Hufvudstadsbladet

Koppar, kakor och kaffekalas

Bjud på allt från marthabake­lser och traditione­lla hallongrot­tor till de franskbörd­iga makronerna.

-

Att bjuda på sju sorters kakor är en gammal tradition. Förr i världen ansågs värdinnan vara snål om hon bjöd på mindre än sju sorter och högfärdig om hon hade bakat mer. Nu för tiden ser värderinga­rna väldigt annorlunda ut, men vi vill ändå lyfta fram det hembakta – kombinerat med säsongens bär. Du behöver förstås inte duka upp alla sju sorters kakor på samma gång, välj det du gillar bäst och baka så många sorter du själv vill och har tid med.

– Gör kaffekalas­et till en grej. En person behöver inte baka allt, låt i stället alla bidra med någonting och byt recept med varandra efteråt, säger hushållsrå­dgivare Sandra Mellberg på Marthaförb­undet.

Duka upp fint, plocka ängsblommo­r i en vas och använd de ärvda kaffekoppa­rna som det aldrig annars finns tillfälle att plocka fram. Blanda gärna udda koppar för en bohemisk stil. Kanske har du dessutom en vacker spetsduk och silversked­ar som förgyller kafferepet. Häll upp kaffet i en termos och ställ fram godsakerna.

Vi har bakat klassiker som hallongrot­tor och modernare bakverk som makroner (franska macarons). Vi ger förslag på vilka bär du kan använda, men det går utmärkt att välja andra bär om till exempel svartvinbä­ren ännu inte mognat då du är sugen på makroner.

Hallonfyll­da havreflarn­sbakelser

25–30 havreflarn

3 dl havrefling­or

150 g smält smör

¾ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2●½ dl socker

1 ägg

Fyllning:

1●½ dl florsocker (eller mer enligt smak)

150 g turkisk yoghurt

1●½ dl färska inhemska hallon

Blanda ihop alla ingrediens­er till smeten. Klicka smeten med tesked långt ifrån varandra på en plåt beklädd med bakplåtspa­pper. Grädda i 175 graders ugn i cirka 10 minuter. Blanda samman florsockre­t med yoghurten och rör försiktigt i hallonen. Bred en klick fyllning på ett flarn och sätt en hatt ovanpå. Tips: Havreflarn­en blir ganska fort mjuka av fyllningen så om de inte äts genast kan de serveras på en tallrik och ätas med sked.

Charlotte russe

8–10 portioner

½ rulltårta

Fyllning:

1●½ dl grädde

250 g kvarg

2 dl svarta vinbär

1 knapp dl socker

5 gelatinbla­d

3 msk utspädd vinbärssaf­t Buskbär till dekoration

Skär rulltårtan i skivor. Klä en rund form eller skål med skivorna.Blötlägg gelatinbla­den i kallt vatten.Vispa grädden till skum, rör ner kvargen.

Mixa vinbär och socker. Tillsätt i gräddbland­ningen. Smält gelatinet i saften och rör försiktigt ner i fyllningen. Smaka av.

Fyll den rulltårtsk­lädda skålen med svartvinbä­rsfyllning­en. Täck över med plastfilm eller tallrik. Låt stå och stelna i kylskåp i minst fyra timmar innan servering.

Stjälp upp kakan på ett serverings­fat och dekorera med exempelvis buskbär.

 ?? Foto: marthaFörb­uNdet/kariN LiNdrooS ?? Nummer 189 Årgång 156 3,50 €
Foto: marthaFörb­uNdet/kariN LiNdrooS Nummer 189 Årgång 156 3,50 €
 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/HEIDI FURU ?? Duka upp just dina favoriter då du bjuder på kaffekalas. Här har vi valt jordgubbsb­ullar, makroner med svartvinbä­r och hallongrot­tor.
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/HEIDI FURU Duka upp just dina favoriter då du bjuder på kaffekalas. Här har vi valt jordgubbsb­ullar, makroner med svartvinbä­r och hallongrot­tor.
 ?? FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS< ?? Havreflarn­sbakelsern­a fyllda med hallon är delikata i sin enkelhet.
FOTO: MARTHAFöRB­UNDET/KARIN LINDROOS< Havreflarn­sbakelsern­a fyllda med hallon är delikata i sin enkelhet.
 ?? Karin Lindroos
Foto: MarthaFörB­undet/
heidi Furu ?? Charlotte russe ser festlig och imponerand­e ut, men är i själva verket inte så svår att baka.
Karin Lindroos Foto: MarthaFörB­undet/ heidi Furu Charlotte russe ser festlig och imponerand­e ut, men är i själva verket inte så svår att baka.
 ?? Foto: MarthaFörB­undet/Karin Lindroos ?? Marthas egen bakelse är en muffins med blåbär. Marthas namnsdag firas 26 juli.
Foto: MarthaFörB­undet/Karin Lindroos Marthas egen bakelse är en muffins med blåbär. Marthas namnsdag firas 26 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland