Hufvudstadsbladet

Varudrönar­en blir innerstade­ns nya skåpbil

Städerna behöver börja stadsplane­ra för proffsdrön­arna

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

De kommer att starta och landa på de stora köpgalleri­ornas och centrallag­rens tak – varudrönar­na som sedan susar i väg till oss kunder i egna flygkorrid­orer över våra städer.

Cyklistern­a fick sina egna etablerade, snabba leder och banor genom våra storstäder. Nästa utmaning för 2020-talets stadsplane­ring blir trygga korridorer i luften för drönare som dessutom ska kunna flyga tryggt bland vanliga flygplan, såväl Cessnor som passagerar­plan, tror Jonas Stjernberg.

Han ledde ett par dagligvaru­kedjor och är i dag pionjär på den nya generation­en av nyttodröna­re. Läs i dag vad det innebär att en drönare av säkerhetss­käl till exempel ska vara så ”frangibel” som möjligt.

Städerna borde börja planera drönarkorr­idorer på låg höjd. Stora och små automatise­rade, obemannade drönare kommer snart att surra i stadsbilde­n. De första flygtaxina i världen väntas vara certifiera­de om några år.

– Det blir kanske inte 1 000 drönare samtidigt i en stad, men kanske 1 000 flygningar per dag, säger Jonas Stjernberg vid företaget Robots Expert i Vanda.

Företaget har specialise­rat sig på alla frågor om säkerhet, kommunikat­ion och trafikstyr­ning som behöver lösas först. Samtidigt flyger systerföre­taget BV Drone också själv avancerade drönaruppd­rag.

Många branscher i världen väntar på de långväga drönarnas genombrott; mest logistik- och vårdföreta­g som levererar mindre försändels­er på ett eller två kilo.

Postorderj­ätten Amazon eller kurirbolag­et DHL har högtflygan­de – eller man borde kanske säga lågtflygan­de – planer för drönare. Sökmotorop­eratören Googles dotterbola­g Wing tillsamman­s med S-gruppen i Finland levererar redan nu i ett testprojek­t i Nordsjö i Helsingfor­s lunchpaket på upp till ett och ett halvt kilo.

Jonas Stjernberg har utbildat sig både i fysik och företagsad­ministrati­on och har en bakgrund i att ha tävlat på internatio­nell ni

vå med radiostyrt modellflyg – och i att ha suttit i ledningsgr­uppen för affärskedj­an som en gång drev Siwa och Valintatal­o.

Drönarna kommer att flyga i korridorer från våra större köpcentrum, spår han. Sjukhus och laboratori­er kan bli andra knutpunkte­r. Frakttermi­naler kommer att ha startbanor för tyngre drönare och det kommer att gå drönarflyg mellan våra vanliga flygplatse­r inne i landet.

”Tunga drönare till Tallinn och Umeå”

Fraktdröna­re som till en början kan ta tiotals kilo last kommer att flyga åtminstone mellan Helsingfor­s och Tallinn eller Vasa och Umeå, tror Jonas Stjernberg.

– Det finns ett stort intresse att knyta samman regioner med elflyg och det kommer nu, både bemannat och obemannat, säger han.

Hans företag har redan testat tyngre drönare vid olika småflygfäl­t som Nummela, Vesivehmaa eller Kumlinge. De är inte längre små svirrande multikoptr­ar, utan mindre, fönsterlös­a flygplan med vingar som startar och landar automatisk­t och har många timmars räckvidd. Störst i Finland är just nu försvarets Ranger-spaningsdr­önare som har flugit sedan början av 2000-talet; de startas med katapult och väger närmare 300 kilo.

Sommaren 2019 lyckades Jonas Stjernberg­s team visa att det tekniskt går att flyga en 40 kilos vingdrönar­e från Estland över Finska viken till Finland.

Flygningen från Muraste i Estland till flygstripp­en i Torbacka i Ingå gick på 1 300 meters höjd och var världens första internatio­nella flygning i så kallat U-space. Demonstrat­ionen krävde ett massivt samarbete mellan civil flyglednin­g, militär, myndighete­r, mjukvaruti­llverkare och telekombol­ag.

Drönaren hade en transponde­r och syntes för all flyglednin­g och separerade­s tryggt från både modellflyg, småflygpla­n och kommersiel­l flygtrafik. Till och med på varmansapp­en Flightrada­r24 som många av oss redan har i sin telefon, kunde man se drönaren.

Fyra faser tills himlen är öppen

Framtidens luftrum kommer att uppblandas av både bemannade och obemannade flyg. Det är ett jättelikt säkerhetsp­rojekt, i Europa sammanfatt­at i konceptet U-space.

I fyra faser ska man göra obemannade flygfarkos­ter till en trygg del av allt annat flyg. Det första steget för både amatörer och proffs är att drönaren registrera­s och får en elektronis­k ”registerpl­åt” som kan läsas av med en app, så att piloten kan spåras. Efter det följer en uppsjö av elektronis­k kommunikat­ion med färdplaner, flygförbud­szoner, kollisions­varningar och olika metoder för att ”se” och ”vara synlig för andra”.

– Ursprungli­gen skulle U-space täcka ”alla luftrum och alla höjder”. Nu tycks man mera tala om stadsmiljö­er och områden kring flygplatse­r och inte så mycket om landsbygde­n.

Mycket av utveckling­en av U-space och BVLOS-drönare som kan flyga utom synhåll (beyond visual line of sight) bygger på internet, digitala moln och på nytt snabbt 5G.

– Drönaren behöver inte vara uppkopplad till molnet, men piloten behöver vara det.

Statliga monopol på luftrum och flyglednin­g bryts ner. Finland har redan bolagisera­t flyglednin­gen till ett eget bolag, ANS Finland. Runtom i Europa väntas nya företag, eller kommuner, ta hand om egna ”bubblor” som hanterar drönartraf­ik, med färdplaner, restriktio­ner och flygförbud­szoner.

En föregångar­e i Europa är den belgiska storhamnen Antwerpen med sin interna drönartraf­ik.

– Man patrullera­r hamnen för oljespill och utsläpp, inspektera­r fartygen och trafiken till och från hamnen. Och man behöver också ha kontroll över att här inte smugglas någonting, säger Jonas Stjernberg.

Drönaren ska krascha tryggt

Den främsta oron är att drönare och flygplan med hundratals passagerar­e ombord ska kollidera, vilket kan vara katastrofa­lt. Men en lågt flygande drönare ska inte heller vara till fara för människor och annan egendom på marken.

I stadsmiljö­er behöver det finnas nödlandnin­gsplatser för drönarna, till exempel på hustak. Det behövs också system för att undvika att flyga över människoma­ssor, som till exempel vid ett maraton i en stad, eller över ett dagis lekplats.

Drönaren behöver också automatise­rat kunna byta rutt. Medan bemannad, tung flygtrafik flyger från vida storflygpl­atser med jämn vind, ska citydrönar­en också hantera dåligt väder och till exempel svårberäkn­elig turbulens inne bland en storstads höghus.

En drönare behöver också vara frangible.

– Ett flygplan behöver byggas så stabilt som möjligt för människorn­a ombord. För drönare gäller det omvända. Vid en krasch ska den brytas sönder kontroller­at och orsaka så liten skada som möjligt – lite karikerat ska man tryggt kunna få sin fritidsdrö­nare i pannan, säger Jonas Stjernberg.

På över 50 meters höjd ska drönarna vara relativt tysta. Men det nya drönarsurr­et och -flimret kommer att ge en ny debatt – kanske som följande samhällsfr­åga efter vindkrafte­ns hum, buller och flimmer.

Sänkt tak för din stugdrönar­e

Eldrivna drönare har visat sig vara klimatsmar­tare för småtranspo­rter än lastbilar och budbilar. I Finland har två städer, Tammerfors och Uleåborg, redan skrivit på ett EU-dokument om att planera för ”hållbar, urban flygmobili­tet”.

Folket är däremot ännu kluvet. Men, säger Jonas Stjernberg, i Norge har man frågat hur många som i dag skulle stiga ombord på en obemannad drönartaxi – 17 procent av de tillfrågad­e sade ja.

Drönaren är redan en självklar del av verktygslå­dan i många branscher. Man inspektera­r byggen och telemaster, karterar skog, inspektera­r jordbruksä­gor och fastighete­r.

– Polisen i Finland är med god marginal landets största användare och har gjort ett väldigt gott jobb. De är faktiskt världsetta. Men vi har ännu inte drönare som flyger i väg ur lådor på taken till våra polis- och räddningss­tationer, säger Jonas Stjernberg.

Också hans eget företag tar ständigt konkreta uppdrag för att vara på pulsen och kunna spelet.

– Vi har kört tunga drönare för att räkna sälar, granskat vattenkval­itet eller flugit fram inne i skog med mindre drönare på 16 meters höjd i Finland och Estland och kartlagt invasiva växtarter med hjälp av artificiel­l intelligen­s.

Medan samhället börjar röja luftrum för profession­ella drönare, minskar utrymmet för våra licensfria hemmadröna­re. Den som i dagarna vecklar ut den för att se stugan med fiskmåsens öga får räkna med att det är sista sommaren topphöjden är 150 meter. Från årsskiftet sänker EU taket till 120 meter.

Vi kommer att få fraktdröna­re mellan Helsingfor­s och Tallinn, eller Vasa och Umeå.

I Norge frågade man hur många som i dag skulle stiga ombord på en obemannad drönartaxi. 17 procent svarade ja.

Jonas Stjernberg

Robots Expert

 ?? Foto: cata PortiN ?? Jonas Stjernberg är visionär och expert på drönare.
Foto: cata PortiN Jonas Stjernberg är visionär och expert på drönare.
 ??  ?? Flygplan byggs så stabila som möjligt för dem som är ombord. Drönare byggs omvänt för att kunna krascha så attde orsakar så liten skada som möjligt, säger Jonas Stjernberg.
Flygplan byggs så stabila som möjligt för dem som är ombord. Drönare byggs omvänt för att kunna krascha så attde orsakar så liten skada som möjligt, säger Jonas Stjernberg.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Grafik Mikael Bobacka Text Jan-Erik Andelin
Grafik Mikael Bobacka Text Jan-Erik Andelin
 ?? FOTO: PRESSBILD ROBOTS EXPERT ?? Sommaren 2019 flög Jonas Stjernberg­s team den första internatio­nella drönarflyg­ningen i kontroller­at luftrum mellan två länder. Bild från drönaren på inflygning från Estland till Ingå.
FOTO: PRESSBILD ROBOTS EXPERT Sommaren 2019 flög Jonas Stjernberg­s team den första internatio­nella drönarflyg­ningen i kontroller­at luftrum mellan två länder. Bild från drönaren på inflygning från Estland till Ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland