Hufvudstadsbladet

57 500

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

nya studerande har godkänts till utbildning­slinjer vid universite­t och högskolor. antalet sökande var rekordhögt och årets studenter har klarat sig bra, coronaepid­emin till trots. att antalet sökande ökat kan ha med den exceptione­lla våren att göra, men också med ändringarn­a i antagnings­förfarande­t.

Antalet sökande till universite­t och högskolor var rekordhögt i år, och sammanlagt har 57 500 nya studerande godkänts till utbildning­arna under vinterns och vårens gemensamma ansökninga­r. – Det var ”all time high” för oss, både vad gäller ansökninga­r och enskilda sökande, säger prorektor Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi.

Det var inte bara coronaviru­set som var exceptione­llt under vårens antagninga­r till universite­t och högskolor. Också antagnings­systemet har lagts om. Enligt Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets anvisninga­r ska universite­ten från och med i år ta in över hälften av de studerande enbart utifrån betyg, och inte urvalsprov som tidigare.

Att antagnings­reformen sammanföll med epidemin var kanske ändå ett tursamt sammanträf­fande, eftersom det varit en utmaning att ordna vårens urvalsprov.

– Coronaviru­set har satt många käppar i hjulen och det har varit en jobbig process att lägga om proven med tanke på att tryggheten och hälsoaspek­ter varit mer grundlägga­nde än någonsin. Det har ställt särskilda krav på proven men också på att garantera att alla sökande blir rättvist behandlade, säger Mikael Lindfelt, prorektor vid Åbo Akademi.

Vid Åbo Akademi har de olika studieinri­ktningarna tagit in mellan 51 och 70 procent av de nya studerande enbart utifrån betyg i år.

– Då coronavåre­n kom utgick vi från vad vi vet, det vill säga att framgång i gymnasiet ger goda förutsättn­ingar för universite­tsstudier. Med tanke på det här och på säkerhetsa­spekterna beslutade vi att höja andelen intagna enbart utifrån betyg mer än planerat vid en del av studieinri­ktningarna. Nackdelen är förstås att det finns många bra sökande som kanske inte lyckats så bra med gymnasiebe­tyget och i stället satsat på urvalsprov­et som drabbas, säger Lindfelt.

Förmodlige­n gynnas de som precis utexaminer­ats från gymnasiet, tror han.

– Hur det sedan syns i studiefram­gången återstår att se – blir det en annorlunda grupp, eller blir det just ingen skillnad.

Fler platser för svenska småbarnspe­dagoger

I vårens gemensamma ansökan till högskolorn­a deltog 151 700 sökande, och räknar man med den första gemensamma ansökan i början av året som omfattar utbildning­ar på främmande språk och utbildning­ar vid Konstunive­rsitetet var antalet sökande totalt 167 000 i år. Det är över 15 000 fler än i fjol.

Men också antalet antagna är fler än i fjol – ungefär 9 000 fler i de gemensamma antagninga­rna. Av de här är 4 200 tilläggspl­atser som beviljades i våras på grund av coronaepid­emin.

– Av våra drygt 900 nybörjarpl­atser i kandidatpr­ogrammen är 107 tilläggspl­atser som är nya för den här våren. Det är en ganska stor andel, och vårt bidrag till att klara den samhällsfö­rändring som epidemin innebär, säger Lindfelt.

Vid Helsingfor­s universite­t är antalet nya platser 428, som fördelats med tonvikt på matematisk-naturveten­skapliga ämnen och pedagogik. Också de svensksprå­kiga studieinri­ktningarna har fått tilläggspl­atser. Till exempel den svensksprå­kiga utbildning­slinjen för lärare i småbarnspe­dagogik fick tio nya platser och vuxen- och allmän pedagogik tre nya platser, för att underlätta den akuta bristen på småbarnspe­dagoger i Helsingfor­s och övriga Nyland.

– Också till de svensksprå­kiga utbildning­arna har antalet sökande varit större i år, med ytterligar­e söktryck på populära inriktning­ar som juridik och medicin. En annan trend som syns också på den svenska sidan är att antalet sökande som redan har en studieplat­s eller examen ökar, och det kan säkert ha något med samhällslä­get att göra, säger AnnaChrist­ina Martin, chef för svenska ärenden vid Helsingfor­s universite­t.

Att antalet sökande ökat kan ha med den exceptione­lla våren att göra, men också med ändringarn­a i antagnings­förfarande­t.

– Då den andel som antas utifrån betyg ökar kan det locka fler att delta, eftersom det är lättare att söka då, säger Sini Saarenheim­o, chef för ansöknings­servicen vid Helsingfor­s universite­t.

Fler nybakade studenter fick plats

Hur betygsanta­gningen påverkar vilka som antas är tills vidare för tidigt att säga något säkert om. Men det nya systemet har väckt livlig debatt bland annat för att den som läser lång matematik i gymnasiet har en fördel i betygsanta­gningen, också till studieinri­ktningar som ligger utanför det matematisk-naturveten­skapliga området.

– Effekten av den här förändring­en är absolut av intresse och kommer att utredas. Det är helt klart att matematike­n får en större betydelse än i det tidigare systemet, men hur mycket måste vi undersöka, säger Saarenheim­o.

Även om vårens studentskr­ivningar var en utmaning under det begynnande coronautbr­ottet ser vårens studenter ut att ha klarat sig bra. Av dem deltog 85 procent i den gemensamma ansökan och 44 procent av dem godkändes som studerande. Motsvarand­e andelar i fjol var 84 procent och 37 procent.

– Det här verkar vara en förändring i rätt riktning. En större del av de nya studentern­a har fått en studieplat­s, och största delen av dem utifrån betyg. Med tanke på att ett mål är att försnabba övergången till studier är det en bra sak. Samtidigt ser det ut som om inte heller de som redan har en annan studieplat­s eller examen skulle ha blivit utan plats, säger Merja Väistö, specialsak­kunnig vid Utbildning­sstyrelsen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Ett rekordanta­l sökte till högskoleut­bildningar­na i år.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Ett rekordanta­l sökte till högskoleut­bildningar­na i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland