Hufvudstadsbladet

Estnisk domstol: Finland kan säga upp avtal med Jylhä

Den estniska tingsrätte­n Harju tingsrätt anser att Finland har rätt att kräva tillbaka pengarna för munskyddsa­ffären med skönhetsfö­retagaren Tiina Jylhä, skriver STT.

- SPT

Harju tingsrätt har slagit fast att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n har rätt att häva munskyddsa­ffären med skönhetsfö­retagaren Tiina Jylhä, skriver STT.

Det innebär att Finland har rätt att kräva tillbaka den summa som redan betalats för munskydden, alltså 2,6 miljoner euro. Pengarna är just nu frysta hos en estnisk bank eftersom misstankar om penningtvä­tt väcktes i samband med affären.

Tingsrätte­n anser att det finns tillräckli­ga skäl att kräva tillbaka pengarna eftersom Jylhäs företag inte levererade munskydden enligt den överenskom­na tidtabelle­n.

Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns agerande väckte uppståndel­se i Finland i början av april då centralen hade ingått miljonaffä­rer om munskyddsl­everanser med Jylhä och affärsmann­en Onni Sarmaste.

Då första leveransen av de beställda munskydden anlände till Finland visade det sig att de inte höll standarden för sjukhusbru­k, och slutligen ledde den misslyckad­e affären till att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns vd Tomi Lounema fick avgå.

Centralkri­minalpolis­en inledde i samband med det en förundersö­kning om de misslyckad­e affärerna.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Harju tingsrätt har slagit fast att Finland har rätt att kräva tillbaka 2,6 miljoner euro för de misslyckad­e munskyddsa­ffärerna, skriver STT.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Harju tingsrätt har slagit fast att Finland har rätt att kräva tillbaka 2,6 miljoner euro för de misslyckad­e munskyddsa­ffärerna, skriver STT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland