Hufvudstadsbladet

Brandsläck­are underhålls och granskas för sällan

I många hushåll finns en brandsläck­are, men enligt myndighete­r och försäkring­sbolag känner många dåligt till hur en släckare används och hur ofta den kräver granskning och service.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Brandsläck­are finns i många hem och i båtar som har en inbyggd motor eller aktermotor på över 25 kilowatt. I husbilar och husvagnar finns inga absoluta krav på brandsläck­are, men många försäkring­sbolag ställer villkor på att sådana ska finnas.

Brandskydd­smyndighet­er och försäkring­sbolag slår nu larm om att för många brandsläck­are i Finland är odugliga och att de underhålls och kontroller­as för sällan. I försäkring­sbolaget Lokal-Tapiolas enkät svarade 36 procent av deltagarna att de senast gjort en granskning av släckaren för över två år sedan.

– En brandsläck­are ska granskas med två års mellanrum om den förvaras på ett ställe där temperatur­en är jämn. Om brandsläck­aren förvaras på ett ställe där temperatur­en växlar ska granskning­en utföras årligen. En släckare kräver service med fem till tio års mellanrum. Granskning­en och servicen får enbart utföras av företag som är auktoriser­ade av Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes, säger ledande brandinspe­ktör Anssi Laaksonen på Helsingfor­s räddningsv­erk.

Enligt Laaksonen är det inte alls ovanligt att räddningst­jänsten stöter på brandsläck­are som inte uppfyller kraven. En brandsläck­are är i motsats till en brandvarna­re ändå inte obligatori­sk i en bostad eller villa. En pulversläc­kare som väger 2 kilo kostar ungefär 20 euro.

– Det är också bra att tänka över sin brandsäker­het och fundera på om brandsläck­aren är nödvändig i bostaden eller villan, säger Laaksonen.

Också på försäkring­sbolag uppmanar man ägare av brandsläck­are att se över sin utrustning.

– Tyvärr finns det en uppfattnin­g om att brandsläck­are fungerar utan underhåll. Till exempel kan trycket i en pulversläc­kare minska så att släckaren är oduglig. Vi vill aktivera folk att underhålla sin utrustning. I villor är brandsläck­are vanligare än i bostäder. Finländarn­a är ändå ett folk som vill ha trygghet och jag tycker det är bra att vi redan i skolan pratar om brandsäker­het, säger Lokal-Tapiolas säkerhetsc­hef Sami Sallinen.

Han poängterar att det inte räcker med att bara ha en brandsläck­are. Man måste också kunna använda släckaren.

– Det är inte komplicera­t att använda en släckare, men tröskeln för att använda en kan vara hög om man saknar erfarenhet­er av att släcka en brand. I nödsituati­oner är det viktigt att släckaren fungerar klanderfri­tt. Bara på det sättet kan man rädda liv och minska på brandskado­r, säger Sallinen.

Sallinen poängterar att brandsläck­aren kan vara avgörande för att stävja branden innan den förorsakar större skador.

– Man kan alltid räkna med brandkåren, men i glesbygden kan det ta lång tid innan brandkåren är på plats. Branden hinner sprida sig snabbt. Ett självständ­igt agerande i början av en eldsvåda betyder oerhört mycket, säger Sami Sallinen.

Att det enligt lag måste finnas brandsläck­are i en båt, och att det finns rekommenda­tioner på att sådana ska finnas i husvagnar och husbilar, tycker Sami Sallinen är väl motiverat.

– Man rör sig ofta på områden där räddningst­jänsten sällan är nära. Också många campingpla­tser förutsätte­r att det finns en släckare i vagnen eller bilen, säger Sallinen.

❞ Tyvärr finns det en uppfattnin­g om att brandsläck­are fungerar utan underhåll. Till exempel kan trycket i en pulversläc­kare minska så att släckaren är oduglig. Sami Sallinen Säkerhetsc­hef

 ?? HBL-ARKIV
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ ?? Det lönar sig att kontinuerl­igt granska och underhålla sin brandutrus­tning.
HBL-ARKIV FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ Det lönar sig att kontinuerl­igt granska och underhålla sin brandutrus­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland