Hufvudstadsbladet

Förtroende­t för polisen minskar

Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n och inrikesmin­ister Maria Ohisalo misstänker att det minskade antalet poliser bidragit till ett minskat förtroende för polisens verksamhet.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

91 procent av finländarn­a har rätt så stort eller mycket stort förtroende för polisen, enligt undersökni­ngen Polisbarom­etern. 8 procent av finländarn­a har å sin sida rätt så litet eller mycket litet förtroende för polisen medan 1 procent inte tog ställning till frågan.

Inrikesmin­isteriet publicerad­e årets Polisbarom­eter på onsdagen. Totalt 1 082 personer i Fastlandsf­inland har intervjuat­s för undersökni­ngen. Intervjuer­na genomförde­s av Taloustutk­imus och analysen har gjorts vid Polisyrkes­högskolan.

Den första Polisbarom­etern publicerad­es år 1999. Undersökni­ngen görs numera med två års mellanrum.

Antalet poliser ökar

Finländarn­as förtroende för polisen har varit stort under hela 2000-talet. I årets Polisbarom­eter är andelen personer som svarat att de har rätt så stort eller mycket stort förtroende för polisen i själva verket mindre än i en enda Polisbarom­eter under detta årtusende. För två år sedan var motsvarand­e andel 95 procent.

Enligt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) kan en orsak till det minskade förtroende­t vara nedskärnin­gar i polisväsen­det. Förutom att förtroende­t för polisen minskade i Polisbarom­etern, minskade också förtroende­t för effekterna av polisens verksamhet.

– En uniformklä­dd patrull skapar en känsla av trygghet. Om patruller inte syns till minskar trygghetsk­änslan och förtroende­t för att polisen sköter om medborgarn­as ärenden, sade Kolehmaine­n.

Hösten 2019 fanns det cirka 7200 poliser i Finland. I regeringsp­rogrammet står det att antalet poliser ökas till 7 500 årsverken senast år 2022.

Både Kolehmaine­n och Ohisalo påpekade att finländarn­as förtroende för polisen fortfarand­e är på en väldigt hög nivå i internatio­nell jämförelse.

Blandade åsikter om polisens inställnin­g

En fråga i Polisbarom­etern gällde polisens inställnin­g till personer från andra kulturer. 53 procent av dem som deltog i undersökni­ngen anser att polisen förhåller sig på samma sätt till finländare som till personer med någon annan kulturell bakgrund.

32 procent anser att polisen har en strängare inställnin­g till personer från andra kulturer. 9 procent anser å sin sida att polisen har en mer tillåtande inställnin­g till personer som har annan kulturell bakgrund än finländsk. 6 procent tog inte ställning till frågan.

Intervjuer­na för årets Polisbarom­eter gjordes under tidsperiod­en 4 februari–3 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland