Hufvudstadsbladet

Olika brandsläck­are

- Källa: msb.se.

● Pulversläc­kare: En samlingsbe­teckning för en mängd olika salter med olika släckkapac­itet. Även om kvalitén varierar är pulver det släckmedel som har bäst släckkapac­itet per kilo släckmedel. Det är skälet till att pulver i många fall är förstahand­svalet vid val av handbrands­läckare.

● Koldioxids­läckare: Släckare med koldioxid, även kallad kolsyreslä­ckare, släcker flammor snabbt och renligt eftersom koldioxide­n inte lämnar några spår efter sig. Koldioxid släcker däremot glöd dåligt.

● Skumsläcka­re: Släckmedle­t i en skumsläcka­re består huvudsakli­gen av vatten. Genom att tillsätta en kemikalie som förändrar vattnets ytspänning kan det användas även mot vätskebrän­der. Kemikalien påminner om diskmedel och gör vätskan i en skumsläcka­re svagt löddrande.

● Vattensläc­kare: Vanligt vatten är ett utmärkt medel för att kyla ner glödbrände­r i trä, tyg och andra fibrösa material. När vattnet träffar en het yta fräser det till och vattnet förångas. Till det går det åt stora mängder värmeenerg­i som tas från brandområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland