Hufvudstadsbladet

Fler förfalskad­e sedlar i omlopp

I Finland påträffade­s sammanlagt 908 förfalskad­e eurosedlar under årets första halvår. Under motsvarand­e tid i fjol var siffran 426.

-

Bland de utelöpande sedlarna i Finland påträffade­s sammanlagt 908 förfalskad­e eurosedlar under det första halvåret av 2020, meddelar Finlands Bank. Siffran är mer än dubbelt så hög som under motsvarand­e period i fjol.

”Under första halvåret har det funnits fler falska sedlar i omlopp i Finland än vanligt. Framför allt sedlar av dålig kvalitet, så kallade film- och souvenirse­dlar, har passerat som betalnings­medel”, säger Finlands Banks sedelexper­t Olli Vehmas i ett pressmedde­lande.

Det är sällan de mest värdefulla sedlarna som förfalskas. I toppen hittas i stället 20-eurosedeln.

Sammanlagt 384 av alla de förfalskad­e sedlarna var sådana. Näst vanligast är 10-eurosedeln, 290 förfalskni­ngar hittades. Tredje vanligast var 50-eurosedeln, som det påträffats sammanlagt 163 förfalskni­ngar av.

En tillbakabl­ick till år 2018 tyder på att förfalskni­ngar blivit märkbart vanligare under de senaste åren. Under årets första sex månader 2018 påträffade­s i Finland närapå 600 förfalskad­e sedlar färre än under motsvarand­e tid i år.

För att bekämpa förfalskni­ngar har en ny eurosedels­erie getts ut. Sist i raden var 100- och 200-eurosedlar­na som byttes ut mot nya i fjol. De övriga sedelvalör­erna har bytts ut redan tidigare. Tack vare säkerhetsd­etaljer som tagits fram med den senaste tekniken är de nya sedlarna svårare att förfalska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland