Hufvudstadsbladet

Finland håller fast vid att EU:s coronafond är för stor

Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n säger att Finland vill minska på omfattning­en av EU:s coronarela­terade återhämtni­ngspaket. Enligt Tuppuraine­n har Finland dock inga ”tydliga numeriska målsättnin­gar” inför det stundande EU-toppmötet.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) upprepar det hon sagt tidigare om Europeiska unionens (EU) så kallade coronafond: Finland godkänner inte Europeiska kommission­ens förslag i dess ursprungli­ga form.

Tuppuraine­n deltog i ett informellt videomöte med Europamini­strar från andra EU-länder på onsdagseft­ermiddagen. EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer samlas i morgon, fredag till toppmöte i Bryssel för att förhandla om unionens återhämtni­ngspaket för att hjälpa ekonomin på fötter efter coronakris­en.

Europeiska kommission­en har föreslagit en stödfond på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder skulle delas ut i bidrag. 250 miljarder euro skulle i sin tur lånas ut till medlemslän­derna.

– Vår målsättnin­g är en mindre återhämtni­ngsfond, det vill säga mindre bidrag, säger Tuppuraine­n.

Efter kommission­ens ursprungli­ga förslag har Europeiska rådets ordförande Charles Michel tagit fram ett uppdaterat förslag på återhämtni­ngspaketet som kommer att diskuteras under EU-toppmötet.

Avslöjar inte exakta målsättnin­gar

Det är i synnerhet bidragssum­man på 500 miljarder euro som skaver för Finland. Tuppuraine­n vill inte ge någon konkret summa som Finland skulle vara berett att godkänna vid EU-toppmötet.

– Det hör inte till vårt sätt att närma oss detta genom att sätta upp tydliga numeriska målsättnin­gar.

– Det handlar om en helhet och det är svårt att förutspå hur förhandlin­garna utformar sig, men vi håller naturligtv­is fast vid våra ståndpunkt­er.

Vid EU-toppmötet represente­ras Finland av statsminis­ter Sanna Marin (SDP). Enligt Tuppuraine­n har Finlands delegation förberett sig på att förhandla ända till söndag för att nå en överenskom­melse om återhämtni­ngsfonden.

Om EU-ländernas ledare inte lyckas komma överens om ett gemensamt återhämtni­ngspaket under veckoslute­t finns det enligt Tuppuraine­n en beredskap att snabbt ordna ett nytt möte för att fortsätta förhandlin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland