Hufvudstadsbladet

Småbrygger­ier visar upp sig på Järnvägsto­rget

- Walter lüttge

Suuret Oluet – Pienet Panimot, har organisera­t stora och små ölfestival­er ända sedan 2002. Nu är det dags för Järnvägsto­rget i Helsingfor­s att fungera som skyltfönst­er för småbrygger­ier. Från och med tisdag kan man bekanta sig med 18 olika bryggerier i tio dagars tid.

I och med regeringen­s restriktio­ner har festivalen en gräns på 950 deltagare. Därför kallas den i år för Mini-Sopp. I år ordnas festivalen på fem olika ställen i Finland. Småbrygger­ier har dock inte alltid varit så här populära. Allting började med ett litet evenemang i Lahtis år 2002.

– Vi ville att små bryggerier skulle få visa upp sina produkter. Huvudsaken var att man skulle få testa många olika sorter och smaker, säger evenemangs­chef Pekka Kääriäinen.

Enligt Kääriäinen ser ölkulturen helt annorlunda ut i dagens läge.

– I början frågade människor oss om vi inte har vanligt öl.

Då deltagarmä­ngden i år är begränsad kompensera­r Sopp med ett längre evenemang. Traditione­llt pågår evenemange­t ett par dagar. Nu serveras det öl i två veckor. Utbudet förändras då olika bryggerier är på plats beroende på vilken vecka man besöker uteserveri­ngen.

Uteserveri­ngen är öppen i 10 dagar, mellan den 21 juli och den 1 augusti. Den 26 och 27 juli är den emellertid stängd.

Uteserveri­ngen är öppen från klockan 12 till midnatt. Fram till klockan 18 är inträdet gratis, efter det kostar kalaset 12 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland