Hufvudstadsbladet

31-åring gripen för attackerna i Sarpsborg

Tre kvinnor har knivstucki­ts i norska Sarpsborg, söder om Oslo. En av kvinnorna har avlidit av sina skador. En 31-årig man har gripits, misstänkt för mord och mordförsök.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT nyheter@hbl.fi

– Vi satt och såg på tv, och så bankade det på dörren. Då jag öppnade försökte han sticka mig, men jag kom undan, berättar en man för tidningen Sarpsborg Arbeiderbl­ad.

Enligt mannen ska gärningsma­nnen då ha trängt sig in i bostaden och huggit hans fru i armen.

Det var strax före midnatt på tisdagen när det första larmet kom från Sarpsborgs centrum. Strax därefter kom två nya larm om knivskärni­ngar på två andra adresser i staden. Polisen bedömde att det kunde handla om en livshotand­e händelse och alla tillgängli­ga poliser och en ambulanshe­likopter skickades till staden.

En av kvinnorna avled senare av sina skador, uppger polisen för nyhetsbyrå­n NTB.

Kände igen gärningsma­nnen

Två av de tre offren hade en relation till gärningsma­nnen, dock inte den kvinna i 50-årsåldern som senare avled.

Advokat Vigdis Brandstorp ska företräda den misstänkte mannen men vill inte uttala sig innan de har träffats.

– Jag ska möta den misstänkte som ska förhöras av polisen i dag, sade hon under onsdagsför­middagen till NTB.

Mannen greps under natten i en bostad i centrala Sarpsborg.

”Undersökni­ngar av personen i fråga och polisens kontakt med honom så långt ledde till att han fick träffa en läkare och blev senare inlagd på sjukhus. Polisen undersöker nu om mannens psykiska hälsa har haft betydelse för händelsefö­rloppet”, skriver polisen i ett pressmedde­lande.

– Vittnesobs­ervationer styrker teorin om att det bara är en gärningspe­rson, säger Olav Unnestad vid polisdistr­iktet Øst till VG , och tilllägger att det gick lite tid mellan knivattack­erna.

Då det inlednings­vis inte stod klart om fler var inblandade i händelsern­a manade polisen invånarna att hålla sig inomhus.

Förhör under natten

Under natten genomförde polisen förhör med vittnen och kriminalte­knikerna undersökte brottsplat­serna. Stora delar av centrum spärrades av, och på bland annat en parkerings­plats genomförde­s en teknisk undersökni­ng.

Kommunen har satt in ett kristeam efter händelsen, som kommunalrå­det Sindre Martinsen-Evje beskriver som hemsk och tragisk.

”Våra tankar går nu till dem som drabbats av händelsern­a i natt. Offren, anhöriga och vittnen. Det är obegriplig­t att sådant kan ske, men ändå har det hänt”, säger han i ett uttalande på kommunens sajt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland