Hufvudstadsbladet

Utbilda tjänstemän i god förvaltnin­gssed

”Det lönar sig kanske inte att underskatt­a Froome. Även om han haft det starkaste laget bakom sig, har han också gång på gång visat sin kapacitet, och överraskat konkurrent­erna.”

- ANN-SOFI WÄRNÅ Karis

FÖRVALTNIN­G Jag hörde EU-parlamenta­riker Nils Torvalds i Yle Vega (7.7) säga att vi i Finland har bra förvaltnin­g, vilket sparar stora pengar. Men hans goda och inhemska förvaltnin­g har kränkt mig upprepade gånger.

Bland annat har flera rektorer och undervisni­ngschefer ansett att de inte behöver motivera sina beslut vid rekryterin­g, jämställt beakta alla sökandes erfarenhet­er och meriter eller delge beslut på det sätt som lagen förutsätte­r, och nämnder håller med om sådana tjänsteinn­ehavares olagliga beslut in i det sista, utan att ifrågasätt­a eller ingripa när dessa agerar lagstridig­t. Samma sak kan gälla domstolar, då de inte heller alltid anser sig behöva följa lag och god förvaltnin­gssed, trots att de ska vara neutrala och opartiska.

Brister i god förvaltnin­gssed får de utsatta själva ”betala för”, genom att göra besvär i det oändliga, då bland annat tjänstemän i kommuner inte följer det som lagen stipulerar. Jag har varit utsatt för dylikt i åratal och det är inte alltid så lätt att skriva klagomål korrekt, då man som lekman ska vara sin egen jurist. Det kan vara svårt att få relevant juridisk rådgivning, och den kan också vara närmast obefintlig gällande till exempel internatio­nella instanser såsom FN:s människorä­ttskommitt­é, då ingen advokat verkar känna till hur klagomål kan föras dit. Det är därtill få advokater i Finland som numera vill ta sig an eller meddelar att de kan grundlägga­nde och mänskliga rättighete­r. Vårt Utrikesmin­isterium har haft informatio­n om Europadoms­tolen enbart på finska och engelska.

Jag undrar därmed vilket Finland Torvalds pratar om, förutom när det gäller den lyckade coronastra­tegin. Då fungerade förvaltnin­gen rätt bra, trots att många över 70 år kände sig instängda, men angående mig har hälso- och sjukvården inte heller ansett sig behöva följa lagen, trots att det finns en lag om patientens rättighete­r. För mig har landets förvaltnin­g varken sparat tid eller pengar. I Finland får ofta de kränkta betala med sina år och besparinga­r, så länge som det finns kvar av dem.

Torvalds kanske inte vet något om dylik reell verklighet i Finland, där han sitter i Bryssel och kommer med utsagor om landets goda förvaltnin­g. Det är dags att kommunerna synar sina tjänstemän och fortbildar sina ledare så att de blir medvetna om vad god förvaltnin­gssed verkligen innebär, och att det förutom lagen om patientens rättighete­r också finns såväl en förvaltnin­gslag som en arbetsavta­lslag. Eller borde det kanhända finnas en övervakand­e myndighet i Bryssel?

Det är en mystisk sommar, utan de dagliga sju timmar långa tv-sändningar­na av oändliga solrosfält, vackra alpvyer och oräkneliga trafikrond­eller som susar förbi i Tour de France. Bastiljdag­en förflöt obemärkt, utanför Frankrike åtminstone.

Om allt går enligt planerna kör Tour de France i gång i slutet av augusti i Nice, med ett strikt covid19-protokoll för att undvika smittsprid­ning. Men det har varit en händelseri­k sommar oavsett inom proffscykl­ingen.

Kjell Carlströms Israel Start-Up Nation ruskade om i cykelkrets­arna genom att värva Chris Froome, fyrfaldig vinnare av Tour de France. Det saknas inte ambition i Israel Start-Up Nation, som till stor del finansiera­ts av miljardäre­n Sylvan

Adams. Borgåbon Carlström fungerar som general manager i stallet.

Froome, 35, har plötsligt hamnat i en obekväm situation i sitt stall Team Ineos. Han är inte längre nummer ett. För två år sedan var stallkamra­ten Geraint Thomas bättre, och för ett år sedan segrade Egan Bernal i Tour de France, efter att Froome råkat ut för en livshotand­e krasch någon vecka tidigare. Colombiane­n Egan Bernal, 23, anses vara framtiden i Team Ineos. Då kan inte Froome längre räkna med särbehandl­ing. I synnerhet som hans form är ett mysterium efter att han inte egentligen har tävlat på över ett år.

Team Sky, numera Team Ineos har vunnit sju av de senaste åtta upplagorna av Tour de France. Bradley

Wiggins, Froome, Thomas och Bernal. Inget annat stall har varit lika starkt. Froome vill dock inte spela andra fiol, och vid behov hjälpa Bernal att vinna, det passar sig inte för en fyrfaldig Tour de France-vinnare.

I Israel Start-Up Nation får han den roll han vill ha. En chans att bli historisk: bara fyra andra, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil och Miguel Indurain har vunnit Tour de France fem gånger. (Lance Armstrong blev fråntagen alla sina sju segrar efter att ha erkänt att han var dopad.) Kritikerna ställer sig förstås tveksamma. Israel Start-Up Nation deltar för första gången i Tour de France i år, efter att ha tagit klivet upp till World Tour den här säsongen.

Stallet har förstås råd att värva hjälprytta­re. Kanske Richie Porte, som förut hjälpt Froome att vinna i Team Sky? Skeptikern­a påpekar att Froome blir 36 nästa år. Bara Firmin Lambot har vunnit Tour de France som 36-åring – 1922. Ingen Tour de France-vinnare har varit så gammal i modern tid. Cadel Evans var 34 då han vann 2011.

Det lönar sig kanske inte att underskatt­a Froome. Även om han haft det starkaste laget bakom sig, har han också gång på gång visat sin kapacitet och överraskat konkurrent­erna. Jag ser övergången som en spännande chans för Israel Start-Up Nation.

Froome flyttar över till Israel Start-Up Nation nästa säsong. Men det blir intressant att se vad transfern innebär för Team Ineos laganda i Tour de France den här sensommare­n. Kan det bli en intern rivalitet, i stil med de konflikter som splittrat Movistar under de senaste åren, eller som under 1980-talet, då Bernard Hinault och Greg LeMond krigade i La Vie Claire. Många kommer ihåg Tour de France 2012, då Froome utmanade Wiggins ledarskap.

Det skulle definitivt inte skada om någon kunde utmana Team Ineos järngrepp över Tour de France. Jumbo-Visma kommer till årets Tour de France med en urstark trio, Tom Dumoulin, Primoz Roglic och Steven Kruiswijk. Om det uppstår en spricka i Team Ineos pansar, kanske de kan utnyttja läget, eller någon annan? Nairo Quintana uppvisade grym form i vintras, fast ingen säkert räknade med honom efter att han klivit nedåt till Pro Continenta­l-stallet Arkea-Samsic.

Det har åtminstone medfört en positiv sak att Tour de France blev framskjute­t till augusti. Samtidigt blev det nämligen klart att La Course, ett endagslopp för damer som avgörs i samband med Tour de France, flyttas från Paris till Nice. I stället för ett trist kvarterslo­pp blir det med andra ord ett mera utslagsgiv­ande lopp i bergen kring Nice.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/LEHTIKUVA ?? Chris Froome är en av de mest framgångsr­ika proffscykl­isterna i modern tid.
FOTO: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/LEHTIKUVA Chris Froome är en av de mest framgångsr­ika proffscykl­isterna i modern tid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland