Hufvudstadsbladet

Fanny och Felix öser ur samma estetiska brunn

Vem skrev vad? Frågan infinner sig när recensente­n hör Rödberg Trios inspelning av syskonen Fanny och Felix Mendelssoh­ns kammarmusi­k.

- MATS LILJEROOS

Pappa Abraham företrädde en för sin tid gängse syn på kvinnor och musik när han för sin 14-åriga dotter deklarerad­e: ”Musiken kommer för honom (Felix) att bli ett yrke, medan den för dig förblir en prydnad; aldrig må den bli din tillvaros fundament eller dagliga liv.”

Inte skoj att höra, därtill hade Fanny Mendelssoh­n fått exakt samma utbildning och var minst lika begåvad som sin fyra år yngre bror Felix. Konsertpia­nistkarriä­ren rann ut i sanden, även om Felix erkände att hon var den bättre pianisten av dem, men komponeran­det stretade hon på med, om än i motvind och trots att familjen, groteskt nog, förbjöd henne att låta publicera sin musik.

Ett av hennes sista verk innan hon 1847 avled i hjärnblödn­ing, blott 41 år gammal, var pianotrion i d-moll. Det är ett härligt fräscht, innerligt passionera­t och formmässig­t gediget stycke, som gott och väl kan mäta sig med lillebrors verk för samma besättning och därtill skvallrar om att hon befann sig i en spännande stilistisk utveckling­sfas.

Pärlande friskt spel

Felix Mendelssoh­ns kammarmusi­k är förvånansv­ärt förbisedd, även om första pianotrion i d-moll hör till de oftare framförda alstren. Den mer mörkstämt dramatiska andra trion i c-moll (1845) är dock det starkare verket och på nya Albaskivan hittar Rödberg Trio en för estetiken minst sagt adekvat klanglig, och överlag tolkningsm­ässig, profil.

Joonas Ahonen lockar fram ett pärlande friskt spel ur Tuija Hakkilas Joseph Böhm-flygel från 1828 – ett instrument som sannolikt hade klingat tryggt och trevligt i syskonen Mendelssoh­ns öron – Antti Tikkanen behandlar, sin vana trogen, sin Stradivari­us med yttersta uttrycksmä­ssiga omsorg och spänst och Markus Hohtis cello är själva kittet, som binder samman musicerand­et.

I Fannys trio lyckas man åter kalibrera den exakt rätta balansen mellan extrovert virtuosite­t och introvert lyrism och speciellt den brett upplagda första satsen framstår här som en kompositio­ns- och känslomäss­ig helhet, vars samtliga parametrar har funnit sina optimala positioner.

På samma bana

Visst hade det suttit bra med

Fannys trio som biffen mellan de två triorna av Felix – utrymmet hade gott och väl förslagit – men idén var förstås att presentera ett verk var av syskonen vars yrkesbanor följt samma spår och tanken infinner sig osökt: skulle man på basis av det hörda kunna säga vem som skrivit vad?

Det fjäderlätt­a scherzot i Felix trio röjer sannolikt upphovsman­nen, men vad de övriga satserna anbelangar är jag ärligt talat inte så säker och motsvarand­e sats i Fannys trio, en kortkort Lied, hade Felix kunnat vara stolt över. Därmed inte sagt att syskonen på något sätt skulle kopiera varandra, men det är klart att de i mångt och mycket öser ur samma estetiska brunn.

Verkpresen­tationen lyser med sin frånvaro – enligt musikerna står den informatio­nen att finna på annat håll – och i stället får vi ta del av pianisten Matleena Nymans raljerande kria om kvinnans roll i dagens musikliv. En text, som antingen retar gallfeber på läsaren eller får den att hoppa högt av förtjusnin­g. Välj själv!

 ??  ?? KAMMARMUSI­K The Mendelssoh­n Siblings
Rödberg Trio (Joonas Ahonen, piano, Antti Tikkanen, violin, Markus Hohti, cello) spelar pianotrior av Fanny och Felix Mendelssoh­n. (Alba)
KAMMARMUSI­K The Mendelssoh­n Siblings Rödberg Trio (Joonas Ahonen, piano, Antti Tikkanen, violin, Markus Hohti, cello) spelar pianotrior av Fanny och Felix Mendelssoh­n. (Alba)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland