Hufvudstadsbladet

Augeas stall

- SÖREN VIKTORSSON

I den grekiska mytologin får Herakles, son till Zeus och Alkmena, i uppdrag att utföra tolv storverk. Det femte handlar om att rengöra kung Augeas stall.

Augeas ägde stora mängder boskap och ett väldigt stall, men han brydde sig inte om att hålla rent. Lägg till detta att djuren var odödliga, så förstår man att gödselhöga­rna måste ha varit enorma.

Mot att han skulle få en del av boskapen, lovade Herakles att städa rent och det på en enda dag. Augeas samtyckte, förmodlige­n därför att han ansåg uppgiften fullständi­gt omöjlig.

Vad gör Herakles? Förser sig med spade och hink?

Nej, han leder i stället floderna Alpheus och Peneus rätt igenom stallet och spolar det rent, lätt som en plätt.

Hemmet i Kampen behöver städas. En titt i kartboken ger dock vid handen, att det skulle vara komplicera­t att försöka ta hjälp av Vandaforse­n. Ett sådant förfarande skulle väl för övrigt också kunna bli till men för grannsämja­n.

Lösningen finns på närmare håll; en butik säljer gaffelpärm­ar till specialpri­s och jag köper ett tjog.

Snart 24 års frilansand­e har genererat en enorm mängd papper och dokument. Det tar flera dagar att gå igenom pappershög­arna och sortera in dem i pärmar allt utifrån om det är kvitton från reportager­esor, kreditkort­sfakturor, skattepapp­er, garantibev­is, tidningsur­klipp etcetera.

Men det går och metoden att sortera systematis­kt visar sig vara till stor hjälp. Nu återstår att även gå igenom garderob, kök, badrum med mera.

Krönikören Susanna Birgersson skriver i Expressen om tv-serien ”Tidying Up with Marie Kondo”, där en japanska hjälper amerikaner att få ordning på sina hem och prylar:

”Det formligen lyser om deltagarna när de berättar om den genomgripa­nde förändring de har gjort i sina hem och faktiskt också i sina liv”.

Detta skulle även jag önska mig i dessa svåra tider – en ny och bättre vardag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland