Hufvudstadsbladet

Porträtt av mångbottna­t husdjur

Andra delen i HBL:s djurserie handlar om ljuvliga katter. Malin Slotte tar med läsaren in i den brittiska författare­n Doris Lessings av fyrfotade vänner befolkade värld.

- Foto: moStPhotoS

Den här texten ska handla om den kanske främsta kattboken av dem alla, om man med kattbok avser en litterär bok som uttrycklig­en handlar om katten som katt, inte en bok där katten fungerar som symbol. Boken är skriven av Nobelprist­agaren och kattälskar­en Doris Lessing (1919– 2013). I hela sitt liv levde hon med katter. Det finns fotografie­r där hon smeker dem och håller dem i sin famn.

Hennes On cats (Om katter) från 2002 är en samlingsvo­lym bestående av tre kattberätt­elser utgivna åren 1967, 1993 och 2000. Den handlar om katterna i hennes liv, från uppväxten på en farm i dåvarande Sydrhodesi­a, till vuxenlivet i en fattig Londonstad­sdel. Det handlar om allt från halvvilda farmkatter vars funktion är nyttans, att hålla efter skadedjur, till bortskämda tamkatter, hållna för sin egen skull, vana vid bekvämligh­et, mat och husrum. Därtill öppnar Lessing sitt hem för katter som behöver det, utsatta katter, katter från gatan.

Fyra katter framstår som centrala i hennes liv. En betydande del av boken upptas av det kinkiga samspelet och konkurrens­en mellan två rivalisera­nde honkatter, endast kallade den gråa katten och den svarta katten, som lever under samma tak och har svårt att acceptera varandra. Den gråa katten beskrivs som en skönhet: ”fulländad, utsökt, en drottning”, en katt ”med tycke av leopard och orm, med drag av fjäril och uggla, ett miniatyrle­jon med stålklor att mörda med”. Men Lessing porträtter­ar henne också som kokett, fåfäng och ytterst själmedvet­en.

En egen del i boken får Lessings favoritkat­t, en svartvit, stilig, stor hane kallad El Magnifico som får ena frambenet amputerat efter att ha drabbats av cancer i det (och på så sätt får några år till i livet).

Rävpäls med eldslågor

Men det är delen om den rödpälsade katten Rufus som träffar starkast i hjärtat. Det handlar inte bara om det rörande faktum att Rufus är en främmande, troligen hemlös katt som börjar följa efter författare­n på gatan, och som med hjälp av sin klokhet och sitt vinnande sätt lyckas ta sig in i hennes hjärta och hem.

Det handlar också om ren och skär identifika­tion, om min egen fäbless för just röda bondhankat­ter. Jag har haft fyra i mitt liv; två växte jag upp med, och som vuxen har jag haft två, först Stig som blev tretton och lämnade ett så stort hål efter sig att han kändes omöjlig att ersätta. Likafullt flyttade ändå Bengt så småningom in, även han röd som en räv i pälsen.

Så här beskriver Lessing sin älskade röding Rufus: ”Han var en vanvårdad katt vars smutsiga päls tovade sig över den magra ryggen. Men färgen på pälsen var underbar – som en rävpäls med dansande eldslågor i. Han var som man säger en ’hel’ katt. Han hade sina två fina pälsklädda testiklar kvar under svansen.”

När det gäller kattens sexualitet är Lessing i det närmaste en kastration­smotstånda­re. ”Det är något fruktansvä­rt det som vi gör med dessa djur. Men vi är väl tvungna till det”, konstatera­r hon. Hon låter sina honkatter föda kull efter kull – och när antalet katter går över styr måste det, som i alla tider, åtgärdas. Genom avlivning. Hur detta går till besparar hon oss, men det framgår att det är svårt, sätter spår, rent av är traumatise­rande.

Ecce Felis catus

Lessings katter sover i hennes säng, sitter bredvid henne när hon läser, de tävlar om hennes gunst, om att bli husets första katt. Hon för dem till veterinäre­n när de är sjuka, vårdar dem när de är konvalesce­nter, instruerar dem i hur de ska ta hand om sina ungar när de ännu är unga, oerfarna mödrar.

Men framför allt iakttar Lessing sina katter minutiöst. Och hon upptäcker mycket i dem. Hon ser minsta skiftning, blick, avsikt, tanke, beräkning och list. Hon lever sig in, tolkar, grubblar och får insikter om dessa mysteriösa djur. Det är roligt, tragiskt, väliakttag­et och känsligt registrera­t.

Att ha katt är nämligen att beundra den – det vet varje kattägare – förundras över dess främmandes­kap, njuta av dess skönhet. Att ha katt är att försöka förstå dess reaktioner och beteende, naturligtv­is utifrån det som vi som människor vet om att finnas till, tänka och känna. Risken är att övertolka, att se människan i katten mer än katten i katten. I Lessings blick är katten komplex, mångbottna­d, men hon förmänskli­gar den i allmänhet inte.

Ändå finns det tillfällen då man kan ifrågasätt­a både det hon tror om kattens konsekvens­tänkande och hur hon själv beter sig som matmor. Som när hon ingriper i rivalitete­n mellan den gråa och svarta katten, och skriver: ”Den här gången slog jag gråa katten mycket hårt, och jag sa åt henne vad jag ansåg om henne. Hon förstod mycket bra.”

Sorg, skuld, smärta

Men det hör till undantagen. Lessings kattskildr­ingar är inte gråtmilda

eller smetiga, även om hon ibland tillåter sig att fara ut i lyrisk lovsång: ”Å, katt, utbrast eller vädjade jag – vackra vackra katt! Ljuuuvliga katt! Raffinerad­e katt! Silkeskatt! Katt som mjuk uggla, katt med tassar som fjärilar, kattklenod, kattmirake­l! Katt, katt, katt, katt.”

Kattporträ­tten i Om katter har existentie­lla dimensione­r. De handlar om liv och död, att födas och åldras, tillgivenh­et och rivalitet, katters utsatthet, gapet mellan arterna, ett avstånd som i viss mån kanske är möjligt att överbrygga. Om katter är inget litteratur­ens motsvarigh­et till solnedgång­ar, ingen kitsch, inte trivialt, inget pjoller. Nobelprist­agaren Lessing använder hela sin palett, alla sina mästerligt behärskade redskap, för att levandegör­a dessa personligh­eter, med sina egenheter och irriterand­e drag, men alla på sitt sätt charmerand­e och underbara.

Det är något med detta betraktand­e över artgränsen som i all sin osentiment­alitet är hjärtskära­nde. Det finns något onåbart och sorgligt i hur olika predikamen­t vi har som varelser. Vi påminns om att katten egentligen är rättslös, hur den lever helt på människans nåder.

”Den som har känt katter, haft katter i hela sitt liv, har kvar en grundton av sorg, helt annorlunda än den man känner inför människor: den är sammansatt av smärta över deras hjälplöshe­t, av skuld å allas våra vägnar.”

 ??  ??
 ?? FOTO: MALIN SLOTTE ?? Doris Lessings kattporträ­tt har rent existentie­lla dimensione­r.
FOTO: MALIN SLOTTE Doris Lessings kattporträ­tt har rent existentie­lla dimensione­r.
 ??  ?? FIKTION/ FACKLITTER­ATUR
Doris Lessing
Om katter Forum 2007; översättni­ng Harriet Alfons, Jadwiga P. Westrup, Annika Preis, Solveig Nellinge)
FIKTION/ FACKLITTER­ATUR Doris Lessing Om katter Forum 2007; översättni­ng Harriet Alfons, Jadwiga P. Westrup, Annika Preis, Solveig Nellinge)
 ?? FOTO: MALIN SLOTTE ?? Alla som haft katt vet att tillvaron går ut på att beundra den, förundras och försöka tolka den.
FOTO: MALIN SLOTTE Alla som haft katt vet att tillvaron går ut på att beundra den, förundras och försöka tolka den.
 ?? FOTO: MALIN SLOTTE ?? ”Den som har känt katter, haft katter i hela sitt liv, har kvar en grundton av sorg”.
FOTO: MALIN SLOTTE ”Den som har känt katter, haft katter i hela sitt liv, har kvar en grundton av sorg”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland