Hufvudstadsbladet

Astoriaklu­bben öppnar i augusti

Helsingfor­s klubbliv får ett nytt tillskott när Astoriaklu­bben öppnar sina dörrar i mitten av augusti. I början utlovas ett musikutbud för en mognare publik, men senare ska också nattugglor­nas behov beaktas.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Astoriaklu­bben blir det nya tillskotte­t i utbudet av klubbar med levande musik i Helsingfor­s. Den anrika Astoriasal­en på Stora Robertsgat­an öpp- nar upp för levande musik i mitten av augusti.

De senaste åren har flera klubbar med levande musik stängt i centrum av Helsingfor­s, däribland Nosturi, Circus och Virgin Oil Company.

För att råda bot på den kraftiga minskninge­n i utbudet av musikklubb­ar i stadskärna­n öppnar Astoriaklu­bben om en månad i Astoriasal­en på Stora Robertsgat­an. Företaget Top Lounges Oy har drivit verksamhet­en i Astoriasal­en sedan 2018. Utöver klubbverks­amheten fungerar lokalen också i fortsättni­ngen som ett konferensu­trymme och lokal för privata tillställn­ingar.

– Vi har sedan i vår varit tvungna att fundera på ett nytt koncept för att få liv i vår verksamhet efter coronakris­en. Vi vill att Astoriasal­en utnyttjas flitigare så att också de konsumente­r som inte deltar i konferense­r eller privata tillställn­ingar besöker lokalen, säger verkställa­nde direktör Tero Lyyra på Top Lounges.

Lyyra nämner också klubbdöden som drabbat Helsingfor­s de senaste åren.

– Vi startar klubbverks­amheten småskaligt eftersom vi på grund av restriktio­nerna är tvungna att erbjuda varje konsertbes­ökare en egen sittplats. I framtiden kommer vi i medeltal att ha tre evenemang varje vecka. Utbudet kommer inte bara att begränsa sig till musik utan vi erbjuder också olika former av scenkonst, som till exempel teaterföre­ställninga­r.

Musikprofi­len riktar sig i början till en mogen publik så att konsertern­a slutar klockan 22. I framtiden är det tänkt att utbudet också ska tilltala nattsuddar­e och yngre musikvänne­r.

– Vi vill skapa ett kulturellt vardagsrum som fyller ett tomrum efter de klubbar som stängt. Astoriasal­en har renoverats för fyra år sedan. De två senaste åren har vi satsat på tekniken och i salen har vi gjort ändringar så att akustiken ska fungera bra för levande musik.

Tero Lyyra medger att det blir en ekonomiskt krävande uppgift att driva en musikklubb i en stadsdel där kroglivet genomgått en förändring. Medan Rödbergen för tio år sedan var nattsuddar­nas stadsdel med barer och nattklubba­r består utbudet nu för det mesta av matkrogar.

– Det är givetvis en krävande uppgift att förändra bilden av Astoriasal­en från ett ställe med företagsev­enemang till en klubb med levande musik. Det är klart att man med en stor marknadsfö­ringsbudge­t kan göra underverk, men i coronakris­ens tidevarv är likviditet­en ansträngd. Jag tror ändå att kända artister och ett centralt läge utgör trumfkort som lockar publik.

Lyyra påpekar ändå att klubben inte blir en exklusiv klubb med höga inträdesav­gifter och dyra drinkar.

– Tröskeln för att besöka klubben ska vara låg. Det finns en stor kundpotent­ial i huvudstads­regionen och vi tycker att det nu är läge att bjuda på något nytt, säger Lyyra.

 ??  ??
 ??  ?? Astoriasal­en har ett förflutet som en biograf och har främst fungerat som ett konferensu­trymme.
Astoriasal­en har ett förflutet som en biograf och har främst fungerat som ett konferensu­trymme.
 ?? Foto: toP Lounges ??
Foto: toP Lounges

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland