Hufvudstadsbladet

Farligt peka coronafing­er

Vi ska akta oss för att peka coronafing­er mot varandra.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Århusprofe­ssorn Michael Bang Petersen är bekymrad. Han forskar i politisk psykologi och leder ett projekt som i realtid samlar in data om danskarnas beteende under coronakris­en. Det jämförs med motsvarand­e uppgifter i ett knippe andra länder. Sverige är med, men inte Finland.

Studien är ändå intressant för oss. Det som både överraskar och bekymrar Michael Bang Petersen är nämligen vad som händer med den omtalade samhällsti­lliten i en kris som pandemin. Tilliten, både till varandra och till myndighete­r och institutio­ner, klassas ofta som en av framgångsf­aktorerna i våra nordiska välfärdssa­mhällen. Globalt sett ligger de nordiska länderna alltid i topp när tilliten mäts.

Men nu ser de danska forskarna oroande tendenser som kan få konsekvens­er på sikt. Till nyhetsmedi­et Berlingske säger Michael Bang Petersen att en misstänksa­mhet mot andra människor har smugit sig in i vårt beteende.

”Vi pekar coronafing­er mot varandra”, säger han.

Danskarna menar att de själva minsann har vidtagit mått och steg för att följa coronarest­riktionern­a – till skillnad från ”andra” som inte bryr sig.

Det är intressant, menar forskarna, för inget i materialet tyder på att det faktiskt är så. De allra flesta har följt myndighete­rnas uppmaninga­r och ändrat sitt sätt att leva.

Det är alltså en misstro som handlar mer om den osäkerhet vi själva befinner oss i än om kalla fakta.

Forskarna talar om ett psykologis­kt behov i krissituat­ioner att försäkra oss om att alla förstått de nya normer som styr flocken. Budskapet är klart: Om ni inte uppför er, så fördömer vi er.

Förr skedde det med hjälp av sagor och fabler vars syfte var att injaga skräck i den som eventuellt funderade på att avvika från det gängse – i dag är det sociala medier som övertagit den rollen.

”Vi vet att moralisera­nde alltid spelar en stor roll när förändring­ar ska till. Vi slår varandra i huvudet med moralen för att få alla att rätta sig i ledet”, säger Bang Petersen till Berlingske.

Det märkliga är att danskarna samtidigt inte alls pekar coronafing­er mot regeringen, smittskydd­smyndighet­erna, WHO eller medierna. Av alla de jämförda länderna är det danskarna som har störst tillit till sina myndighete­r medan till exempel svenskarna har lägre förtroende för sina ledare.

Hur är det då hos oss? Ganska likt Danmark, kan man säga, åtminstone utifrån en webbenkät som Institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi har gjort. Drygt 2000 finländare har svarat på frågor om coronaviru­set och hur de anser att Finland skött sig. Också den studien visar, i likhet med den danska, att finländarn­a har stor tillit till regeringen och de åtgärder som vidtagits. Också myndighete­r som Institutet för hälsa och välfärd (THL) får klart godkänt av en majoritet av finländarn­a.

Åboforskar­na har inte specifikt ställt frågan om vårt förtroende för varandra så ifall avgränsnin­gen av Nyland ledde till att vi pekade coronafing­er mot varandra så förblir det spekulatio­ner. Historiern­a om misstänksa­mhet mot nylänninga­r på besök i resten av landet finns det däremot gott om. Liksom historier om misstänksa­mhet mot andra folkgruppe­r, till exempel somalierna i huvudstads­regionen.

Vi är också misstänksa­mma mot svenskarna. Den finländska studien visar att finländare­n i gemen inte vill öppna gränsen mot Sverige för tidigt.

Är det alltså så att vi pekar coronafing­er mot Sverige?

Forskarna varnar för vad det kan leda till om vi odlar en nationalis­tisk retorik samtidigt som vi stänger gränser. Vi behöver snarare mer koordineri­ng och samarbete än mindre, på alla nivåer, menar de. Det gäller regionalt och mellan folkgruppe­r såväl som nordiskt, europeiskt och internatio­nellt.

Evolutione­n har förvisso lärt oss att smitta betyder fara – men det är själva smittan vi ska isolera, inte människan.

Människor har sjukdomar, men är inte sjukdomen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland