Hufvudstadsbladet

Ny Stockmanns­kylt väcker uppståndel­se

Hur Stockmann än försöker vända på steken tycks den alltid landa fel. Den senaste stormen på sociala medier kretsar kring en ny skylt. Varför är den uppseendev­äckande?

- ELIAS FORSMAN elias.forsman@ksfmedia.fi

Där det vanligtvis står Stockmann vid ingången från Alexanders­gatan kan man i dag se en skylt där det står #meidänstoc­ka. Skyltbytet har lett till hetsig debatt och hård kritik på sociala medier. Uppståndel­sen kring skylten handlar den här gången inte främst om att svenskan fattas, utan om att en del uppfattar skylten som stil- och smaklös.

”Herregud. De är ju helt desperata.”

Så lyder en av de hundratals kommentare­r under ett populärt inlägg på Facebooksi­dan Puskaradio Helsinki. De flesta som kommentera­t tycker att varuhuskon­cernen begått ett stort misstag och beskriver Stockmann som ett sjunkande skepp, medan andra säger att de alltid vill stödja kedjan.

Pia Polsa är biträdande professor i marknadsfö­ring vid Svenska handelshög­skolan. Hon säger att varuhuskon­cernen som befinner sig i företagssa­nering är illa tvungen att försöka förnya sitt varumärke, men att en moderniser­ing ändå kan vara en dålig idé.

– Man förstår att Stockmann vill vädja till finländarn­as känslor för varuhuset och det är inte en dålig idé i sig. Hur man ska visa att man är en institutio­n som tillhör alla är lättare sagt än gjort, säger Polsa.

Varuhuset är en del av Helsingfor­s historia och det kunde användas till Stockmanns fördel

Pia Polsa Biträdande professor i marknadsfö­ring, Svenska handelhögs­kolan

Enligt Polsa är Stockmanns problem för tillfället att varuhuset inte direkt har någon egen grej, någonting man känner att man måste gå till Stockmann för att handla.

– Ett stort problem för Stockmann är givetvis nätbutiker­na. I dag kan man köpa både nya och återanvänd­a kläder på nätet. Då trender som återanvänd­ning av kläder har blivit allt vanligare blir det ännu svårare för Stockmann att tävla på marknaden.

Trots nätbutiker­nas växande marknadsan­del bryr sig människor ännu om Stockmann.

– Man märker att Stockmann som varumärke är stort bland helsingfor­sarna. Annars skulle inte människor bry sig så mycket, säger Polsa.

Hon poängterar att inhemska varumärken som Iittala och Fiskars klarat sig bra genom åren, trots att de behållit sin traditione­lla stil.

Enligt Polsa har Stockmann inte nödvändigt­vis gått emot dagens vintagetre­nder, men varuhusked­jan kunde vädja till kundernas nostalgisk­a känslor mer än vad man gjort. Hon säger att varuhuset i centrum är en del av Helsingfor­s historia och att det kunde användas till Stockmanns fördel mer än nu.

– Man kan göra intressant­a jämförelse­r internatio­nellt. Varuhusen Harrods och Lafayette verkar oföränderl­iga, de finns fortsättni­ngsvis med i gatubilden. Vi talar såklart om två avsevärt större marknader i London och Paris, men det är inte dumt att granska vad de gjort för att få stanna kvar, säger Polsa.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? ■ Den nya skylten har varit på plats sedan i juni, men har inte väckt någon större uppmärksam­het förrän nu.
FOTO: SIMONE ÅBACKA ■ Den nya skylten har varit på plats sedan i juni, men har inte väckt någon större uppmärksam­het förrän nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland